Σκούρκος είναι ένα έντομο τύπου μέλισσας, πιο μεγάλο, που κάνει πολύ θόρυβο όταν πετάει και είναι ενοχλητικό. Έτσι λέμε κυρίως τα μικρά παιδιά που είναι πολύ ενεργητικά, κάνουν φασαρία, τρέχουν πάνω κάτω, φωνάζουν κλπ.

Αντί για το σκούρκος χρησιμοποιείται και το σερσέγκι, έντομο παρόμοιας φύσης.

  1. Ησύχασε ρε σκούρκο, όλη την ώρα κγρ κγρ κγρ πάνω απ το κεφάλι μου, δεν κουράστηκες; Παλουκώσου χάμου!

  2. Πω πω, στη Νίτσα ήμουν τώρα, με ζάλισε ο μικρός, σερσέγκι κανονικό, στασό δεν είχε!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
iron

αααα, μάστα, εγώ τον ήξερα μπάμπουρα αυτόν τον κύριο, που μάλιστα μια μέρα κουτσούλισε με κατακίτρινη και ανεξίτηλη γύρη ένα βιβλίο μου. Ωραίο έντομο όμως. Και πού το λένε σκούρκο;

#2
PUNKELISD

Εγώ πάλι ξέρω το «γαμάει σαν σκούρκος», δηλαδή πολύ.

#3
GATZMAN

Στη Μυτιλήνη παίζει σίγουρα και έχει και τη σημασία του ενοχλητικού, αυτού που δεν κάθεται φρόνιμα. Είχα ακούσει συγκεκριμένα πως το επώνυμο Σκούρτσος προέρχεται από τον σκούρκο και δόθηκε αρχικά σε κάποιον που επι Τουρκοκρατίας είχε αναπτύξει στη Λέσβο, επαναστατική δράση. Η εικόνα στα μήδια 1,3 θυμίζει και τον ντάβανο

#4
tribeklis

Σκούρκο τον λέμε Κορινθία, μπάμπουρα λέμε κάτι εντομα πιο μεγάλα που είναι ολόμαυρα

#5
tribeklis

#6
Nakas

Μπορούμε να αναζητήσουμε και τον κουμπάνο με παρόμοια σημασία (Αιτωλία). Άσχετο: Μπάμπουρας είναι ένα πολύ ωραίο μαγαζάκι στο Θησείο (οδός Θορικέων) σε ήσυχο μέρος με ωραίο κόσμο.

#7
tryager

Το είδος xylocopa valga ή κάποιο παραπλήσιο (x. violacea) είναι αυτό που κυρίως λέμε σκούρκο (thanks tribeklis για τα λινκ με τις εικόνες), αλλά και τα είδη στις 2 πρώτες φωτογραφίες πάλι σκούρκους μπορείς να τους πεις, εκτώς των άλλων ονομάτων (πχ μπάμπουρα κτλ).