Πρόκειται για τοπικό ιδίωμα για τον όρχι, το αρχίδι.

Έρευνα στον γούγλη συνδέει την λέξη με περιοχές, όπως την Καρδίτσα και την γύρω επαρχία, την Άρτα και γύρω επαρχία, καθώς και την Κοζάνη. Στο πρώτο από τα παραπάνω λίνκια φαίνεται ότι η αρχική σημασία είναι σβόλος. Αλλού ως αρχική σημασία δίνεται το σπόρι, λ.χ. «Τα εκζέματα θεραπεύονταν με τα κουρδουμπούλια (σπόρια), που βγάζουν πάνω πάνω τα μπουρδένια. Τα σπόρια από αυτά τα έφτιαχναν σκόνη και αλοιφή με λίπα η λάδι» (εδώ), πρβλ. και εδώ. Τέλος, υπάρχει τοποθεσία Κουρδουμπούλι στη Φιγάλεια της Ηλείας με σπουδαίο αρχαίο ναό. Πιθανόν η λέξη να συνδέεται εδώ με την σημασία χαμηλός λόφος.

Ενιγουέι, η λέξη έχει εμπνεύσει πολύ την Φρικηπαίδεια και εμφανίζεται σε αρκετά άρθρα της.

  1. Τσίμπα και ένα κουρδουμπούλι τώρα! (Εδώ).

  2. Αυτά τα χαμπάρια ταχιά πάλι , αίντι καλή ειβδομάδα κι να χαίρεστι τα κουρδουμπούλια σας. (Μπλογκς Κοζάνης).

  3. Υπάρχει μια μοναδική περίπτωση χρήστη κουρδουμπουλίων και σπαραγγοφλίγκαρου, που δεν ανήκει ούτε στα Βριλ, ούτε στους πρώην γκόμενους του Λέγκολας. Είναι ο Τσακ Νόρις, ο οποίος μάλιστα είναι το μοναδικό εν ζωή ον που έχει 3 κουρδουμπούλια. Κάποτε είχε 4, αλλά από το πολύ βάρος και επειδή δεν μπορούσε να περπατήσει, αφαίρεσε το 1α. Αυτο το 1α κουρδουμπούλι έγινε ο Εφιάλτης που αργότερα πρόδωσε τους Σπαρτιάτες. (Φρικηπαίδεια).

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Khan

Ως έχουσα τη σημασία σβόλος, η λέξη μπορεί να συνδέεται με το γρουμπούλι. Ξέρει κανείς ετυμολογία ή για το κουρδουμπούλι, ή έστω για το γρουμπούλι;

#2
vikar

Μάλιστα. Ετυμολογία δέν ξέρω (ούτε έψαξα), αλλα να πώ δέν εχω ακούσει ποτέ γρουμπούλι, αλλα έχω ακούσει γρομπαλάκι ή σγρομπαλάκι, οπότε θα έμπαινα στον πειρασμό να το συνδέσω ετυμολογικά με τη μπάλα. Ενδιαφέρον, υπόψιν.

#3
poniroskylo

Γρουμπούλι, άι νόου - το λέμε πολύ και το έχει και ο Μπάμπι στο λήμμα γρόμπος. Το ετυμολογεί ως εξής < ιταλ. groppo (=κόμπος), γερμ. αρχής < kroppa, από όπου και γερμ. kropf = πρόλοβος, κ.α. Χμμμ...

#4
HODJAS

Πρόλοβο, προστόμαχο και κυρίως στόμαχο, έχουν τα πτηνά και συγκεκριμένα:

στοματοφάρυγγα
● οισοφάγο (Oesophagus),πρόλοβο(Crop)
● στόμαχο (Stomach )
○ αδενώδη στόμαχο (Proventiculus)
○ μυώδη στόμαχο (Gizzard)
● εντερικό σωλήνα (intestine)
○ λεπτό έντερο (Small intestine)
○ παχύ εντερο (Large intestine)
● αμάρα (κοινή έξοδος πεπτικού,ουροποιητικού, αναπαραγωγικού συστηματος)(Cloaca)
● αδένες
○ σιαλογόνοι αδένες (Salivary Glands)
○ ήπαρ (Liver)
○ πάγκρεας (Pancreas)

Ειδικά τα άγρια πτηνά λόγω δυσχερούς εξεύρεσης τροφής κατά τους χειμερινούς μήνες όταν τα θηράματα την πέφτουν για χειμερία νάρκη, παρουσιάζουν συχνά συμπτώματα αδενίτιδας, που εκδηλώνονται στην προλοβική χώρα, με τοπικό οίδημα και φλόγωση του τριχωτού, που μοιάζει σαν μπαλάκι.

Έτσι συνεκδοχικώς: Αγριοπούλι>γριπούλι>γρουμπούλι>σγρουμπούλι = στρογγυλό εξόγκωμα.

(φυσικά παπαρολογώ)

:-Ρ