Μερικές σημασίες του σλανγκενεργού εντόμου:

 1. Κλασικότατα, ως συμπεριφορά είναι ο τεμπέλης, και κυρίως αυτός που ασχολείται με τέχνες και διασκεδάσεις αντί να δουλεύει, ο άεργος. Βλ. και αρχαίο μύθο με το τζιτζίκι και το μυρμήγκι. Ενδιαφέρουσα και η έκφραση «τζιτζίκι του χειμώνα», αυτός που επιμένει να σχολάζει και τον χειμώνα, λ.χ. δες.

 2. Στην στρατοσλάνγκ είναι:
  α. Ο στρατιώτης του πεζικού, ο τζίτζικας. Λέγεται και τζιτζικάριος, κατά το πεζικάριος. Για να τους θίξουν λένε και την κραυγή «αντρίκια αντρίκια και όχι σα τζιτζίκια».
  β. Ο φαντάρος των διαβιβάσεων, λόγω των κεραιών των ασυρμάτων με τους οποίους είναι φορτωμένος (Πάτσης).
  γ. Γενικά, κάποιος σε βυσματική θέση που δεν δουλεύει ούτε χώνεται.

 3. Στην μουσοσλάνγκ είναι:
  α. Το ακουστικό αποτέλεσμα από το ξύσιμο. Ξύσιμο, όπως το ορίζει ο σύσσλανγκος Mr Cadmus είναι «μία ακόμη τεχνική παιξίματος της ηλεκτρικής (κατά κανόνα) κιθάρας, στην οποία ο (οι) κιθαρίστας (-ες) παίζει σε ταχύτατο ρυθμό είτε συγχορδίες πέμπτης είτε μεμονωμένες ή διπλές χορδές (στα μπάσα ή στα πρίμα) με μονοπενιά ή διπλοπενιά (alternate picking ή downstrokes), ενώ έχει τιγκάρει τα πρίμα και έχει εξαφανίσει τα μεσαία του ενισχυτή και της κιθάρας του».
  β. Κλασικότατα, μεταφορά για τον τραγουδιστή εν γένει.

Πρβλ. και τις εκφράσεις εγώ τζιτζίκια πεταλώνω;, περί ορέξεως... τζιτζίκια γιαχνί, σκάει ο τζίτζικας.

Πλέον ονομάζεται 542 ΤΠ και είναι μονάδα τζιτζικιών. (Εδώ).

Μια σειρα μου μου ειχε πει: Στον πολεμο ειμαστε ολοι 30 δραχμες. Βατραχος η τζιτζικι, φανταρος ή στρατηγος, η σφαιρα που θα σε βρει κανει 30 δραχμες. (Εδώ).

Suicidal black metal με ωραιο τζιτζικι στις κιθαρες. (Εδώ).

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Mr. Cadmus

Κχαν, μία μικρή επισήμανση: Τα τζιτζίκια, και γενικά το τζιτζίκισμα - τζιτζίκιασμα δεν προκαλούνται μόνο απ' το ξύσιμο (ως τεχνική - τρόπο εκτέλεσης), αλλά από την κακή ποιότητα ενισχυτών και γενικά κακού μουσικού εξοπλισμού (π.χ. μούφα μαγνήτες, σάπια καλώδια κλπ) ή ακόμα και λόγω κακών ηλεκτρικών συνδέσεων σε περιβάλλον προβάδικου ή λαϊβάδικου. Μπορείς να το ακούσεις σε πολλά μουσικά ιδιώματα, ο σάπιος ήχος δεν είναι προνόμιο κανενός. :) Απλά κάποια ιδιώματα το' χουν ανάγει σε τέχνη, π.χ. τα μπλακμεταλάδικα που αναφέρεις στο παράδειγμα (παλιά θεωρούσαν ότι έδινε έξτρα παγωνιά και ψυχρότητα στον ήχο, πράγμα θεμιτό αφού η μπάντα προβάλλει μισανθρωπικές αντιλήψεις και κοσμοθεωρίες).

#2
Mr. Cadmus

... και όπως με πληροφόρησαν πριν λιγάκι, τζιτζίκια μπορούν να βγουν κι από καλό (αντικειμενικά) εξοπλισμό αν δεν γίνουν σωστές ρυθμίσεις εκ μέρους του χρήστη.

Αυτό που έλεγα δηλαδή για τον σάπιο ήχο και τα προνόμια :Ρ

#3
Khan

Βάλε μας και κανά μηδάκι.

Αν νομίζεις ότι έχει φαί, μπορείς να κάνεις και προσθήκη ορισμού.