Στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ποσοστά συνιδιοκτησίας σε μια οικοδομή που δε δηλώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους, και για τον λόγο αυτό το διαμέρισμά τους δεν έχει καταχωριστεί.

Κάθε οικόπεδο έχει έναν Κωδικό αριθμό εθνικού κτηματολογίου (Κ.Α.Ε.Κ.) και κάθε διαμέρισμα της οικοδομής που είναι χτισμένη σ’ αυτό έχει επίσης το δικό του Κ.Α.Ε.Κ. Αν όμως δεν έχουν δηλωθεί όλα τα διαμερίσματα από τους ιδιοκτήτες τους, τότε, για τα αδήλωτα διαμερίσματα υπάρχει ένας Κ.Α.Ε.Κ. με ένδειξη «μερική σύσταση» (οροφοκτησίας εννοείται) που εμφανίζει ως ιδιοκτήτες τούς οικοπεδούχους. Έτσι, αν π.χ. σε μια οικοδομή 8 διαμερισμάτων οι 6 δήλωσαν τα διαμερίσματά τους και οι 2 όχι, στο Κτηματολόγιο υπάρχει το Κ.Α.Ε.Κ. του οικοπέδου (γεωτεμάχιο το αποκαλούν) και 7 ακόμη Κ.Α.Ε.Κ., 6 για τα διαμερίσματα και 1 κουβάς. Ο ιδιοκτήτης που αμέλησε να δηλώσει την ιδιοκτησία του όταν γινόταν η κτηματογράφηση, θα πρέπει τώρα να πάει σε δικηγόρο που θα φροντίσει να καταχωριστεί η ιδιοκτησία του, να βγει από τον κουβά και ν’ αποκτήσει τον κωδικό της.

Επίσης, σε νεόδμητη οικοδομή που ο εργολάβος δεν έχει ακόμη πουλήσει όλα τα διαμερίσματά του, το Κτηματολόγιο έχει ανοίξει έναν όμοιο κωδικό, με όλα τα ποσοστά που αντιστοιχούν στα απούλητα διαμερίσματα και για τα οποία ακόμη δεν έχει γίνει κανένα συμβόλαιο. Οι Κ.Α.Ε.Κ. των διαμερισμάτων θα δίνονται καθώς ο εργολάβος θα τα πουλά. (Σαλονικιώτικη ως επί το πλείστον πρακτική).

Και στις δύο περιπτώσεις ο κουβάς σιγά σιγά αδειάζει και στο τέλος καταργείται.

Υπάρχει όμως και η περίπτωση, να εμφανίζεται η ιδιοκτησία ως «αγνώστου», όπου για να αναγνωριστεί το δικαίωμα του ιδιοκτήτη, θα πρέπει αυτός να ασκήσει αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

  1. - Τι είναι το διαμέρισμα, αγνώστου; - Όχι, κουβάς.

  2. - Έχει κάνει σύσταση ο εργολάβος; - Όχι, από τον κουβά πουλάει.

(από joe909, 16/07/11)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified