Κολυμπηθρόξυλο: ξύλο που απομένει από κατεστραμμένο ναυάγιο και μπορεί να αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για τον καημένο ταλαίπωρο ναυαγό - το ξύλο που θα τον βοηθήσει να κολυμπήσει.

Δε θα μείνει κολυμπηθρόξυλο: θα διαλυθούν τα πάντα όλα, θα γίνει της πουτάνας, θα επέλθει ολική καταστροφή, δε θα ξέρουμε πούθε να κάνουμε, θα τρέχουμε γύρω γύρω (ή θα κολυμπάμε γύρω γύρω στα σκατά ως πιο συναφές) χωρίς ελπίδα να σωθούμε από την κοσμοχαλασιά γιατί δε θα 'χουμε πού να πιαστούμε, από την πρότερη κατάσταση δε θα χει μείνει ούτε κομμάτι, όλα θα έχουν διαλυθεί.

Χρήση συνήθως ως απειλή ή ως Κασσάνδρεια προφητεία.

-Μωρέ τι, θα τον φοβηθώ; Γιατί δηλαδή γκατάλαβα, επειδή είναι ντούκι; Εγώ σου λέω άμα αρχίσει πάλι τις μαλακίες δεν του την χαρίζω άλλη φορά, θα τον λιώσω, της πουτάνας θα γίνει, θα τα τσακίσω όλα, δε θα μείνει κολυμπηθρόξυλο σου λέωωωω...
-...
-Πίσω μου είναι ε;
-...καλώς τον Κώστα...
-Πάλι για μένα λες ρε σπόρε, ρε απολειφάδι γαμώ τη μάνα σου;
-Νταξ ρε Κωστάκη, λέμε και καμια μαλακία να περάσει η ώρα, όλα καλά...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Khan

Πολύ ενδιαφέρον, βλ. και δεν έμεινε παναγιόξυλο.

#2
Galadriel

Σ.σ. Άχτι το είχα αυτό το λήμμα. Παρά του ότι η επεξήγηση του λήμματος ασφαλώς ήταν σωστή, δε θα μείνει τίποτα όρθιο σε φάση, αποδείχθηκε μετά από επιπλέον διερεύνηση (είναι απίστευτο το πόσο μια τόσο διαδεδομένη έκφραση δεν έχει εξήγηση στο γούγλε γούγλε), ότι η προέλευση δεν ήταν ορθή, το ιερό μυστήριο της βάφτισης δεν είχε σχέση με τις ολικές καταστροφές. Να 'μαι λοιπόν. Και τώρα ξέρετε.

#3
aias.ath

Εἶναι καιρὸς ποὺ θέλω νὰ ρωτήσω, πῶς ἀνηγορεύθη τὸ γούγλισμα σὲ ὑπέρτατο κριτήριο γιὰ τὰ ζητήματά μας. Μοῦ θυμίζει τὸ παλαιότερο: «Μὰ πῶς; Τὸ εἶπε κι ἡ τηλεόρασι!»

#4
Galadriel

Δεν είναι υπέρτατο κριτήριο, όμως είναι μια ένδειξη. Το πλήθος των παρεχόμενων πληροφοριών είναι τεράστιο και αφιλτράριστο, σο θα περίμενε κανείς για κάτι που χρησιμοποιείται ευρέως να βρει περισσότερες αναφορές.

#5
MXΣ

Απορία όμως από τις αναφορές στον γούγλη... Γιατί όμως δεν θα μείνει ούτε κολυμπηθρόξυλο όρθιο; Στις περισσότερες περιπτώσεις δηλαδή συνοδεύεται από το όρθιο...

#6
Galadriel

Μάλλον μπέρδεμα δύο φράσεων «δε θα μείνει κολυμπηθρόξυλο», «δε θα μείνει τίποτα όρθιο». Δεν το χω ακούσει ντούμπλεξ αλλά νομίζω κάτι τέτοιο παίζει.

#7
aias.ath

Ἐγὼ πάντως ἔχω σχηματίσει τὴν ἐντύπωσι ὅτι τοῦ παραδίνουμε σημασία, μὲ τὴν ἔννοια τῆς ἀξιόπιστης πηγῆς, καὶ αὐτὸ τὸ «νόσημα» θὰ τὸ ὀνομάσω γουγλισμό (λατ. googlismus), ὅπως ἐπίσης καὶ στὸν Τριανταφυλλίδη, τὸν ὁποῖον, ὅπως γνωρίζει τὸ σλαγκεπώνυμον πλήρωμα, ἀντιπαθῶ ἰδιαιτέρως.

#8
Galadriel

Αντιλαμβάνομαι τι λες (νομίζω), τόσο το γούγλε όσο και ο τριανταφυλλίδης μπορούν να είναι μόνο πληροφοριακά. Στο γούγλε υπάρχουν τα πάντα, ή σχεδόν τα πάντα και το πρώτο πράγμα που ψάχνει κανείς όταν θέλει να βρει κάτι είναι το γούγλε πια.

Το να συμπληρώσεις το περιεχόμενό του και να αφήσεις γνώση διαθέσιμη εκεί που δεν υπήρχε μ' αρέσει ως προοπτική κι από το να λιώνει κανένας στα τσατόρουμα είναι πιο δημιουργικό. Σε αυτό το πλαίσιο έχω ανεβάσει λήμματα επειδή δεν υπάρχει αναφορά στο γούγλε (τα οποία ως λήμματα έχουν βαθμολογηθεί άπατα συνήθως ακριβώς λόγω της έλλειψης αλλά εμείς στο σλανγκ κάνουμε ρεπορτάζ.