Υπάρχουν δυο μεγάλες κατηγορίες μαϊμουνίων:

  • Η μαϊμού, με παράγωγο την μαϊμουνιά, συνώνυμο της μαϊμουδιάς. Φέρεται να είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη λέξη στην Κρήτη.Εκ του τουρκοαραβικού maymūn.
  • Τα μαμούνια, ζωύφια, ζούδια. Ενίοτε εκφέρεται εν είδει γουτσισμού για μωράκια, τρυφερά ζωάκια, παστάκια, μπουμπούκους και πάει λέγοντας. Άλλοτε υποδηλώνει κάτι το κακό, πιχί ιό υπολογιστή (τελευταίο παράδειγμα).Υποκοριστικό του μάμμος (οικέτης).

- η ταινία üç maymun (τρεις πίθηκοι) μετράει σκληρά.
(Τζίζας, εδώ)

- Η απογραφή θα γίνει από 10-24 Μαΐου 2011 από την ελληνική στατιστική αρχή Ελστατ (γνωστή για τις μαϊμουνιές-τα λεγόμενα και greek statistics με το προηγούμενο όνομά της: Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος
(εκει)

- ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΑ ΜΑΙΜΟΥΝΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ!!
(πιο πέρα)

- Κουβεντα δε λεει το μαιμουνι! :silly: μονο μπα-μπα-μπα, ντα-ντα-ντα,γκια-γκια-γκια..
(παραδίπλα)

- Τελικα αυτο το μαιμουνι τα κανει ολα κρυφα για να θορυβηθεις και να πειστεις οτι εχεις προβλημα και να αγορασεις το σωτηριο scanner του
(απ' τις μπάντες)

(από Khan, 29/11/11)(από soulto, 28/03/15)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Galadriel

Μπράβο ρε βράστα, τα ξεχώρισες και τα ένωσες σούπερ, πάντα κάτι με ενοχλούσε όταν άκουγα τη λέξη και δεν ξεχώριζε με τη μία τι εννοεί, αλλά οφκόρς το πέρναγα στο ντούκου.

#2
anandam

«Maymun» φυσικά και στα τουρκικά, τα οποία ως γνωστόν είχαν μεγάλη επιρροή στην Κρήτη ένεκα των πληθυσμών που ήρθαν από Μικρά Ασία. Βλέπε και σχετική αναφορά εδώ.

#3
Vrastaman

Θένκια, γκάιζ!

Anandam, τελικά όλα τα έχετε αναρτήσει στο τρανζλατούμ;!

#4
HODJAS

Στην Κρήτη, το επίθετο μαϊμούνι, έχει και αρνητική (υποτιμητική) σημασία δηλ. μαλακάκος, θρασίμι, κωλοπαίδι, τσογλάνι κλπ.

#5
gizaha

Στη Βόρεια Ελλάδα, μαϊμουδιές λέμε τις (κινητικές) πράξεις που μοιάζουν με της μαϊμούς (πχ να χοροπηδάει κάποιος, να σκαρφαλώνει κλπ), ενώ μαϊμουνιές λέμε τις πονηρές (συνήθως ύπουλες) κινήσεις που κάνει το μαϊμούνι (αλεπουδιάρης).

#6
deinosavros

Τουρκ. maymuncuk (μαϊμουδάκι)= αντικλείδι.