Στη Μεθώνη από την Ενετοκρατία, υπήρχε ο νόμος της αρρενογονίας: ο πρώτος γιος κρατούσε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας. Οι αδελφές έπαιρναν μόνο το ποσό της προίκας που είχε συμφωνηθεί και τίποτα άλλο. Ίσχυε αυτό που λέγανε λοιπόν το «ό,τι πάρει η νύφη στην Καβάλα». Τούτο σήμαινε ότι η γυναίκα δικαιούται όσα πήρε μέχρι την ώρα που σαν νύφη καβάλησε το άλογο και πήγε στο σπίτι του άντρα της.

Από το νέτι εδώ.

Τούτο σήμερα φυσικά έχει αλλάξει αφού η γυναίκα εργάζεται και δεν ισχύει όπως πριν, γιατί καταργήθηκε εκ των πραγμάτων η προίκα και γυρίσαμε στο αντίθετο να λέμε ότι είναι δύσκολος γαμπρός και δεν πρόκειται να παντρευτεί αυτός που δεν έχει προίκα. εδώ.
Πού είναι οι καιροί που λέγανε: Ό,τι πάρει η νύφη στην καβάλα...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Galadriel

Εγώ λοιπόν το χα αυτό ότι θα πει, είναι πρώτη νύχτα γάμου, ανεβαίνει πάνω η νύφη, του δίνει και καταλαβαίνει στην καβάλα (τώρα πώς συνάδει αυτό με παρθενίες κλπ θα σας γελάσω) και αρχίζει τις διαπραγματεύσεις τ. θα μου το πάρεις το αυτοκίνητο - ναι, ναι, θα στο πάρω (πάνω κάτω) - θα μου το πάρεις το γουναρικό - ναι ναι θα στο πάρω (πάνω κάτω) κλπ μέχρι το τέλος οπότε και άμα φύγει η κάβλα ο γαμπρός ό,τι έταξε έταξε κι ό,τι πήρε η νύφη στην καβάλα.

Επίσης άλλη εκδοχή, μια νύφη έφυγε για μήνα του μέλιτος ρόουντ τριπ Αθήνα Κωνσταντινούπολη με μεγάλες λύσσες να τα φάει όλα τα δώρα του γάμου με σόπινγκ σε κάθε στάση. Οι φίλες της κουσκουσεύουνε, ρε συ η Νίτσα θα φέρει κανα πετσινάκι από την πόλη; Μπα μαλάκα ο τύπος δεν έχει μία, δεν πρόκειται να φτάσουν ούτε Ξάνθη, ό,τι πάρει η νύφη στην Καβάλα. (Και μετά ξύπνησε και ο Σαμπουλιάτε.)

#2
georgegreek

αχαχαχχααχα για σου ρε καλαντριελ με τα ωραία σου!!!!
αυτό το όνομα της νύφης που βρήκες μάρεσε!
Αχχχ...ΝΙΤΣΑ ΜΟΥ>>ΝΙΤΣΑ ΜΟΥ.....