Ρετρό σλανγκιά του πάλαι ποτέ Βασιλικού (μπρρρ!!!) Ναυτικού για το μέσον ή βύσμα. Εν αχρηστία πλέον περιπεσούσα, ήταν σε ευρύτατη χρήση το 1950-60, και, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες που συνέλεξε ο γράφων, επιβίωνε ακόμα στα τέλη '70 - αρχές '80.

Για την ετυμό της λέξης μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν. Το μόνο που κατέβασε η κούτρα του λημματογράφου είναι ότι η γραμμή αποτύπωσης του αριθμού 8 θυμίζει έντονα κίνηση παράκαμψης.

[...] είχα την πρώτη μου επαφή με την ελληνική πραγματικότητα (θητεία στο ναυτικό) [...] έκανα αγγαρείες, δεν είχα ποτέ «εξόδους» [...].
Μια γερή δόση «οχτάρι» (έτσι λένε το «μέσον» στο Ναυτικό) και η δημοκρατική ισονομία αποκαταστάθηκε πλήρως.

(Νίκος Δήμου «Οι Έλληνες»).

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Khan

Καλό! Για άλλη σημασία βλ. οχτάρια.

#2
Khan

Επίσης, το οχτάρι είναι είδος κόμπου λ.χ. στην ορειβασία, ενώ υπάρχει και το ουράνιο οχτάρι.

#3
HODJAS

Η ετυμό μου ήρεσε!
Ως βύσμα δεν το' χω ξανακούσει. Να' χη καμιά σχέση με την οχτάρα (υπ' αριθ. 1-8 οκτάκουμπη γυαλιστερή κι επίσημη) στολή των Μπαρμπα-Μπέν; Αν προέρχεται απ' αυτό, δεν αναφέρεται σε ναφτάκια, αλλά σε μονίμους, που υπηρετούν σε κυριλέ υπηρεσία (π.χ. ΓΕΝ, ΔΔΜΝ, ΑΣ/ΚΕΠΙΧ κλπ), που κυκλοφορούν πολλές κλάρες, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, ώστε φορούν υποχρεωτικά την επίσημη στολάρα με τα 8 χρυσόκουμπα κάθε μέρα.
Χάνκοντα, για τον τρόπο ρίψης κάβου (οχτάρια) των αρμεναίων βλ. επαέ.

#4
deinosavros

@ Khan : Οντως το νέτι είναι γεμάτο με κόμπους, τους είδα αλλά ήταν εκτός θέματος. Περί ΠΝ τζίφος.
@ Χότζας : Κι εμείς δεν το χρησιμοποίούσαμε ως όρο, είχε ήδη εξαφανιστεί. Δεν ξέρω αν έχει να κάνει με την οκτάκουμπη, αλλά σίγουρα αφορούσε τους απλούς ναύτες, όπως προκύπτει από το παράδειγμα αλλά και όπως μου το είχε μεταφέρει συγγενής που είχε υπηρετήσει κάτι χρόνια πριν από μένα. Προφανώς τότε η λέξη έπνεε τα ολίσθια :-)

#5
HODJAS

Μα τότε έτσι εξηγείται. Κατά την περίοδο που αναφέρεις οτι υπηρέτησε ο συγγενής σου, οι προστάτες οικογενείας, έκαναν 8άμηνη θητεία.

:-Ρ

#6
deinosavros

Τι να πω βρε Χότζα μου, ας τα καταγράψουμε όλα κι ας αφήσουμε τους γλωσσολόγους του μέλλοντος να εξάγουν τον όφι εκ της οπής. Εμείς μιά φορά το χρέος μας το κάναμε :-)

#7
HODJAS

Μέχρι να' ρθει κανας πεφωτισμέ, είσαι να μοντάρουμε μάνι-μάνι καμιά Λασκολογία π.χ. προέρχεται απο τους κυριλέ ερέτες της οκτακώπου του Διοικητή Σαλαμίνας (Ν.Σ.) ή απο την έκφραση γλιστράει σα χταπόδι (απο τις αγγαρείες) ή απο παραφθορά της τούρκικης λέξης μουχτάρης = δήμαρχος (δηλ. είναι σημαίνον πρόσωπο, έχει προστασία) ή ειρωνικά απο το τραγούδι «η Φάμπρικα» είμαι το νούμερο 8 (οτι δηλαδή δεν δουλεύει καθόλου) ή απο την προνομιακή βάρδια 8-12 (ούτε πολύ πρωινή, ούτε πολύ νυχτερινή, προλαβαίνεις και να φάς μεσημεριανό) ή απο τη ναυτική συνήθεια στις πρωινές κλήσεις να παρουσιάζονται 7 νάφτες για υπηρεσία (οπότε ο 8ος απαλλάσσεται) κλπ-κλπ;

;-)

#8
patsis

Στα πολύ στενά γλωσσικά περιβάλλοντα των τραπεζικών καταστημάτων και, ιδίως, των καταθέσεων, το «οχτάρι», χωρίς άλλη εξήγηση, αναφέρεται στον κωδικό του ΔΗΣΣΕ (διατραπεζικού ηλεκτρονικού συστήματος συμψηφισμού επιταγών) 08 για την επιστροφή επιταγής ως απλήρωτης με αιτιολογία «ανεπαρκές υπόλοιπο». Υπάρχουν και άλλοι κωδικοί, π.χ. «ανάκληση με επαρκές υπόλοιπο», «κλεισμένος λογαριασμός» κλπ.

Π.χ. [I]- Μα αφού δεν γύρισε με οχτάρι, πώς θα βγάλουν οι χορηγήσεις διαταγή πληρωμής;
- Η ανάκληση με επαρκές εξομοιώνεται με απλήρωτη λόγω ανεπαρκούς, οπότε βγαίνει η διαταγή. Αυτοί θα κάνουν μετά ανακοπές και σε δουλειά να βρισκόμαστε.[/I]

#9
Galadriel

Τι τα βάζεις βρε καλό μου αυτά τα αριστουργήματα σε σχόλια και δεν ανεβάζεις συμπληρωματικό;

#10
patsis

Γουάου! Ευχαριστώ αλλά δεν είναι και τόσο φοβερό βρε παιδί μου...

#11
deinosavros

@ patsis (μα τι έγραψα τώρα δα ; Απάτσης ;;; :-)
Όντως, γιατί δεν το ανεβάζεις συμπληρωματικά ;
Είναι μια επαγγελματική αργκό κι αυτή.
@ Χότζας : Λέω, πριν αρχίσουμε τις παρετυμό και το καλαμπούρι να κάνω μια τελευταία προσπάθεια. Μπορεί ο ίδιος ο Δήμου που έγραψε το κείμενο του παραδείγματος να ξέρει κάτι. Λίγο θράσος δεν βλάπτει...

#12
HODJAS

OK -|--)

#13
deinosavros

Η επί λέξει απάντηση του Δήμου : «Απ' ότι έλεγαν στο Ναυτικό, το οχτάρι αναφερόταν στο σχήμα που είχαν τα γαλόνια στο μανίκι».

#14
HODJAS

Άραγε, αποκλείεται ν' αναφέρεται στη ναφτουργιά, αφού «Μάτι του Νέλσονος» στο μανίκι, φορούν μόνον οι αξιωματικοί (Σχολής ή εξ Εφέδρων) q.e.d.

#15
deinosavros

Κατ' αρχήν θξ για το μάτι του Ν., δεν το ήξερα.
Κατά βήτον, το θέμα είναι αν ο νάπτης διαθέτει κάποιον με τέτοιο μανίκι, οπότε ιδού το οχτάρι.