Χρησιμοποιείται ως παραίνεση/κριτική σε κάποιον που δείχνει αναιτιολόγητο αρνητισμό, εμπάθεια ή εμμονή επειδή κατά τη γνώμη του απευθύνοντος την έκφραση κάτι (το «αυτό») τον τρώει μέσα του.

Το μυστικό στην, παράδοξη γραμματικώς, σύνθεση βρίσκεται στην πολυδύναμη και πολυσήμαντη λέξη αυτό, που εδώ χρησιμοποιείται με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους ταυτόχρονα:

  • Ως δεικτική αντωνυμία, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι το σαφές ή ορισμένο από τα συμφραζόμενα που να μπορεί να επισημανθεί έτσι απλά.
  • Ως υποκατάστατο του κύριου νοήματος το οποίο για κάποιο λόγο δεν θέλει να κατονομάσει εκείνος που χρησιμοποιεί την έκφραση είτε γιατί το θεωρεί προφανές είτε γιατί θέλει να καταδείξει στο συνομιλητή του, εν είδει υπόγειας κριτικής, ότι δεν είναι ειλικρινής για ό,τι πραγματικά τον απασχολεί.
  • Με σαφή σεξουαλική χροιά. Συχνή η χρήση έτσι κι αλλιώς του αυτού και των παραγώγων του (απαυτώνω κτλ) για ερωτικά νοήματα. Εδώ μεγενθύνεται έτι περισσότερο από το «μέσα σου» που ακολουθεί.
  • Ως ασθένεια με το δεύτερο ενικό «έχεις».

Η έκφραση είναι μετάλλαξη της αρχικής εσύ έχεις αυτό μέσα σου που ακούστηκε από το γνωστό οπαδό/σελέμπριτι Τάκη Τσουκαλά στην εκπομπή της Θύρας 7, καθιερωτή και του πιο γνωστού «άντε γεια» στη νέα ελληνική. Το μην έχεις αυτό μέσα σου έχει επικρατήσει έναντι του αρχικού «εσύ έχεις αυτό μέσα σου» αφού όχι μόνο δηλώνει την κατάφαση του αρχικού αλλά δείχνει και διάθεση συνδιαλλαγής και κατανόησης, συνθήκες απευκταίες μεν στον κόσμο των οργανωμένων οπαδών αλλά πάντως απαραίτητες για εύρυθμη και ειρηνική κοινωνική συμβίωση.

  1. - Μωρό μου θα πάμε στο πάρτυ τελικά;
    - Μωράκι μου δεν έχω πολύ όρεξη. Έχω λίγο πονοκέφαλο.
    - Έλα βρε δρακουλίνι μου, θα περάσουμε ωραία. Θα 'ναι κι όλα τα παιδιά εκεί.
    - Ναι, ξέρω, θα 'ναι και η πρώην σου...
    - ............................................
    - Τί; Ψέματα λέω; Γι' αυτό δεν έχεις λυσσάξει να πάμε;
    - Μην έχεις αυτό μέσα σου. Μην το έχεις αυτό.

  2. - Κύριε Διευθυντά μπορώ να σας απασχολήσω για κάτι;
    - Όχι τώρα κύριε Μπατσινίλα, είμαι εξαιρετικά απασχολημένος.
    - Κύριε διευθυντά προσπαθώ να σας μιλήσω για ένα προσωπικό μου ζήτημα εδώ και δυο εβδομάδες και είστε μονίμως απασχολημένος.
    - Αν έχετε παράπονα να πάτε στον προϊστάμενο. Έτσι κι αλλιώς σας είναι συνηθισμένη αυτή η τακτική.
    - Μην το έχετε μέσα σας αυτό. Εδώ και δυο χρόνια το έχετε αυτό μέσα σας.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
allivegp

Ένα παρόμοιο σλόγκαν είχε χρησιμοποιηθεί προ ολίγων ετών σε μια καμπάνια του Υπ. Υγείας για την ευαισθητοποίηση γύρω από τις συναισθηματικές διαταραχές (τ. κατάθλιψη) με τηλεοπτικά σποτάκια με τον Λα-λάκη Λαζόπουλο («Βγάλ' το από μέσα σου»).