Η έκφραση το πιθανότερο προέρχεται από την γνωστή τοξική δράση που έχουν τα σταφύλια πάνω στους σκύλους. Τα σταφύλια σε μικρές ποσότητες δεν τους πειράζουν, σε μεγάλες ποσότητες όμως είναι πολύ δηλητηριώδη και προκαλούν νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο. Το ίδιο και οι σταφίδες.
Το πιθανότερο είναι η έκφραση να αναφέρεται σε κάθε αιφνίδιο, άδικο και αβοήθητο θάνατο, όπως αυτόν της δηλητηρίασης. Ένας πεινασμένος σκύλος μόνος του στο αμπέλι, είναι καταδικασμένος.
Ένας μεθυσμένος οδηγός καβάλησε το πεζοδρόμιο και σκότωσε έναν πεζό που περίμενε το λεωφορείο. Πήγε σαν το σκυλί στ' αμπέλι ο άνθρωπος.
1 comment
Khan
Ασχολήθηκε τις προάλλες ο Ν. Σαραντάκος: «όταν κάποιος πεθάνει ή δολοφονηθεί άδικα ή μάταια και χωρίς να αναζητηθούν οι ένοχοι, λέμε «πήγε σαν το σκυλί στ’ αμπέλι». Η φράση προέρχεται από την αγροτική ζωή. Όταν τα σκυλιά μπαίνουν στα αμπέλια ενώ τα σταφύλια έχουν ωριμάσει, προκαλούν μεγάλες ζημιές και γι’ αυτό παλιότερα τα σκότωναν χωρίς πολλές διατυπώσεις και χωρίς το αφεντικό τους να δικαιούται να ζητήσει το λόγο.Ο Φαίδων Κουκουλές, συζητώντας τη φράση, παραθέτει έναν βυζαντινό νόμο: εάν τις θέση μάγγανον [παγίδα] εν καιρώ των καρπών και εμπέση εν αυτώ κύων ή χοίρος και αποθάνη, αζήμιος έστω ο τούτου κύριος.»