Την εποχή που το χρήμα έρεε άφθονο σαν τον καμπανίτη οίνο και το υπουργείο περιβάλλοντος κτυπούσε συναγερμό για αιθαλομίχλη όχι λόγω καυσόξυλων αλλά λόγω μαζικής καύσης Cohibas και Partagas, ο κλασικός ο μαλάκας ο Έλληνας (με πρώτο και καλύτερο το κράτος) ζούσε τον πέτσινο μύθο του χάρη σε θαλασσοδάνεια, διακοποδάνεια, στριπτητζοδάνεια, μπουζουκοδάνεια, πουτανοδάνεια, πάσης φύσεως γαμοδάνεια και, τέλος, δανειοδάνεια για να αποπληρώσει τα παραπάνω.

Τώρα που το μοντέλο αυτό ανάπτυξης τα 'φτυσε και βαρέσαμε ομοθυμαδόν φαλιμέντο, το τελευταίο καταφύγιο χρηματοδότησης είναι τα πεθεροδάνεια: την πριμοδότηση δηλαδή των νέων από γονείς και πεθερικά με σπίτια, αυτοκίνητα και χρήματα που απέκτησαν είτε κάνοντας το σκατό τους παξιμάδι είτε συμμετέχοντας στο πάρτι των προηγούμενων «καλών» ετών. Τα πεθεροδάνεια είναι συνήθως αγύριστα και σου δίνουν την ψευδαίσθηση ότι μπορείς με ένα μισθό €700 να ζήσεις αξιοπρεπώς.

1. Όσο υπάρχουν ακόμα τα πεθεροδάνεια οι καφετέριες θα είναι γεμάτες από Έλληνες και τα χωράφια από μετανάστες...

2. Τελος παντων... εγω πιστευω πως με το δανειο τραπεζης (αν και τωρα τα πραγματα εχουν δυσκολεψει) θα εχεις το κεφαλι σου πιο ησυχο απο οτι απο το πεθεροδανειο.

3. «Πάρε εορτοδάνεια, επιπλοδάνεια, σπιτοδάνεια, πεθεροδάνεια, γκομενοδάνεια και μην φοβάσαι χάρο!» «Πλήρωσε σε 2000 ή και 3000 έντοκες δόσεις και αν δεν προλάβεις μην στεναχωριέσαι, θα πληρώσουν τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου!» (με λίγη τύχη και τα τρισέγγονα σου).

(από σφυρίζων, 19/02/13)Vade retro, Kastanas. (από σφυρίζων, 19/02/13)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
HODJAS

Quiz:

Πώς λέγεται αυτός που κοροϊδεύει την καταστροφή των άλλων όταν:

α. Θίγεται και ο ίδιος.
β. Δεν θίγεται ο ίδιος.

Αυτοσχεδιασμοί-συνδυασμοί ελεύθερα.

#2
perketis

α. επιπολαιος, βλαξ, εκτος τοπου και χρονου..τελος.

β.κακιασμενος, ευκροταλος, μαλακογνομωνας, μαλακοπιτουρας, περουναστος πρηστηρ, ελοκλολογιος, κλανικουλας,κτλ

#3
σφυρίζων

Νασρεντίν;

#4
xalikoutis

α κακομοίρης
β κακομοίρης

#5
iron

δεν κατάλαβα τα σχόλια χοτζ και χαλικού...

#6
xalikoutis

ε και 'γω δεν έχω ιδέα τι είναι τα partagas

#7
Khan

α. αστειάτορας
β. αστειάτορας

#8
σφυρίζων

#9
iron

μάστα, ειλικρινής και θαρραλέα απάντηση... ξενερώστε με λίγο ακόμα... (ο νοοών κλπ)

#10
σφυρίζων

Ότι κακώς την πέφτω σε υπερχρεωμένους σώγαμπρους που καπνίζουν Partagas, αντί να βλέπω τα μούτρα μου στον καθρέφτη, νομίζω;

#11
iron

α όχι δεν αναφερόμουν σε σένα, αχαχαχχχ!

#12
iron

τέλος πάντων, επειδή δεν θα προλάβω να διαβάσω-απαντήσω τις επόμενες ώρες-μέρες, εννοώ ότι δεν βλέπω τπτ κακό στο λήμμασ-ορισμό κι επί πλέον δεν καταλαβαίνω την ειρωνεία του χότζ (εκτός αν κάνει πλάκα οπότε οκ) και πάντως όχι αυτήν του χαλ (εκτός αν κι αυτός κάνει πλάκα). να απολογηθώ εκ των προτέων αν τα παρερμήνευσα όλα (λήμμα, ορισμό, σχόλια) γιατί είμαι εκτός κλίματος και διαβάζω αρπακολάτα.

#13
iron

αν όμως τα αντελήφθην όλα σωστά, παρακαλώ να μην συνεχιστούν οι μπηχτές και οι πλάγιες αψιμαχίες (το λέω για να το ακούσω και γω), έχει γίνει τόσο βαρετό αυτό πια εδώ μέσα. αυτά και γεια σας.

#14
xalikoutis

Ιρον απλώς μου τη σπάει όταν λες ότι δεν κατάλαβες το σχόλιο, το βρίσκω λιγάκι πατρονάιζινγκ. Η απάντηση μου στο Χότζα είναι ειλικρινής, ο λαός αποκαλεί κακομοίρη όποιον χαίρεται με την κακή μοίρα του άλλου. Δεν υπονοώ κάτι, στηλιτεύω συμπεριφορές, όχι προσώπατα, το κάνω κι αυτό, σπάνια.

#15
σφυρίζων

Αγαπητοί Χότζουλα και Χαλικού, θεωρείτε ότι το λήμμα αυτό χαίρεται με την κακή μοίρα του άλλου;

#16
σφυρίζων

(...ή μάλλον) ότι με τον ορισμό μου χαίρομαι με την κακή μοίρα του άλλου;

#17
profesor

Το ανδράποδο χαίρετε με τα λάθη του άλλου, τη μη προνοητικότητα του, ( η έστω ότι ήθελε να κάνει τη μεγάλη ζωή, παρασυρόμενος από τους γύρω του, καθότι όλοι το παίζανε νεόπλουτοι) που τον έφεραν σε αυτή την οδυνηρή κατάσταση.

Δεν είναι η μοίρα του που φταίει, διότι ως γνωστόν:
«Η μοίρα του ανθρώπου είναι ο χαρακτήρας του.»
Ηράκλειτος

#18
σφυρίζων

Τέσπα για το ρεκόρ η λέξη που ψάχνετε είναι χαιρεκακία (schadenfreude, στα μερκελικά).

#19
profesor

αχα..και ήταν τόσο εύλογο, εύκολο..
πάντως σχεδόν το βρήκα, εκεί που λέω «χαίρεται» με τα λάθη του άλλου.

Μου θύμισε το παλιό:

Σ΄αυτο το διάβα της ζωής πρόσεξε μην γλιστρησης, γιατί ούτε φίλους ούτε εχθρούς
δεν θα τους συγκινήσεις.
Χαιρέκακα και αδιάφορα μόνο θα σε κοιτάξουν, δίχως συμπόνια και στοργή τύφλα θα σου φωνάξουν.

#20
xalikoutis

@ σφυρίζων: όχι απαραίτητα. Δηλαδή δε νομίζω αγαπητέ Σφυρίζοντα ότι χαίρεσαι με την συμφορά του άλλου. Αλλά δυστυχώς κι αν χαιρόσουν, θα ήσουνα αναγκασμένος τα ίδια να γράψεις.