Δίνω θρησκευτικό όρκο στο δικαστήριο.

Η φράση λέγεται για να κάνει φανερό ότι κάποιος δεν τό 'χει σε τίποτα να ψευδομαρτυρήσει. Δηλαδή παλαμαριάζει το ιερό ευαγγέλιο χωρίς κανένα σεβασμό, με την ίδια ευκολία και άνεση που παλαμαριάζει μια γκόμενα. Αφού το παλαμαριάσει, καταθέτει στη συνέχεια πρόθυμα και πειστικά ό,τι του έχουν πει να πει, αλήθεια ή ψέμματα αδιάφορο.

Άχρηστες πληροφορίες :

α) Παλιότερα σε γνωστά άθλια καφενεία – στέκια εύρισκες γνωστές σκατόφατσες να μαρτυρήσουν για την υπόθεσή σου, με αντάλλαγμα ένα μεροκάματο. Οι φήμες έλεγαν ότι ήταν πολύ καλοί μάρτυρες, καλύτεροι από τους πραγματικούς αυτόπτες μάρτυρες που συχνά τα έκαναν θάλασσα κατά την εξέταση, λόγω τρακ και απειρίας. Οι επαγγελματίες είχαν όμως το μειονέκτημα ότι με τον καιρό τους μάθαιναν οι δικαστές, όταν τους έβλεπαν επανειλημμένα να καταθέτουν οι ίδιοι και οι ίδιοι για πολλές διαφορετικές υποθέσεις.

β) Και σήμερα βρίσκει κανείς ψευδομάρτυρες, απλώς τα καφενεία έχουνε γίνει πιο τρέντι και κυριλέ. Για το ύψος της ταρίφας ο λημματογράφος δηλώνει ανίδεος.

γ) Πλέον (με αρκετή καθυστέρηση) μπορείς να δώσεις όρκο απλώς στην τιμή και τη συνείδησή σου.

(Σε διάδρομο δικαστηρίου, διάδικος σε έξαλλη κατάσταση)

Άι σιχτίρ από κει με τα ψέμματά σας. Φέρνετε τον κάθε απατεώνα να παλαμαριάζει το ευαγγέλιο και δώστου λέει ό,τι να ναι, σκοινί κορδόνι. Άμα πέσουν οι μηνύσεις να δούμε που θα κρυφτείτε, λαμόγια, ε, λαμόγια ......

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
iron

αχαχχχ μπέτα, τι μου θύμισες, κάποτε στον εισαγγελέα ορκίστηκα αναγκαστικά και ακούω τον πρόεδρο να λέει: με το καλό το χεράκι δεσποινίς -είχα βάλει το αριστερό πάνω στον βαγγέλη.

#2
vikar

με την ίδια ευκολία και άνεση που παλαμαριάζει μια γκόμενα Όπα ρ' αδερφέ, τόσο εύκολο και άνετο; Πόσο εχουν αλλάξει τα πράγματα πιά με την Κρίση;...

#3
betatzis

Εννοώ αφού έχεις πρώτα δώσει τα ρέστα σου για να την ψήσεις ρε παιδάκι μου, Αλλά παπάς πράμα, που να νιώσεις εσύ.