Λαϊκό γνωμικό που δηλώνει φθόνο για κάτι που είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να αποκτήσουμε, οπότε η ευχή έχει τελείως ουτοπικό χαρακτήρα. Χρησιμοποιείται σε περίπτωση, όπου μια σύγκριση με κάτι ανώτερο από εμάς και το σχετικό ευχολόγιο έχει απολύτως θεωρητική υφή τύπου νά 'χαμε να λέγαμε και κούτες να φουμέρναμε και κανένα πρακτικό αντίκρισμα, καθώς η «φύση» των πραγμάτωνε δεν αλλάζει.

Αποκομμένη από το παραδοσιακό αυτό πλαίσιο, η φράση μπορεί να ειπωθεί και εντελώς κυριολεκτικά στην θέα ενός ωραίου ασπρουδερού κώλου.

Πάσα (Δ.Π.): Χαλικούτης.

  1. Άσπρο κώλο που χει η νύφη, να χαμε και εμείς οι γύφτοι...
    Είναι πολύ εύκολο να σνομπάρω τον ανηψιό του sv2 και να πω 1 μύριο άκυρα πράγματα για να πείσω τον εαυτό μου ότι είμαι σε καλύτερη θέση από αυτόν (ότι η ζωή είναι μίζερη εκεί, ότι στην Ελλάδα και μόνο που πίνεις νερό της ΕΥΔΑΠ είσαι ευτυχισμένος, ότι εκεί έχει αγελάδες και όχι κατσίκια, ότι κάνει κρύο, ότι βρωμάνε τυρίλα οι άνθρωποι κλπ) αλλά φυσικά κάτι τέτοιο είναι το λιγότερο γραφικό. (Εδώ).

  2. Άσπρο κώλο που'χει η νύφη να'χαμε κι εμείς οι γύφτοι!
    Εγώ πάντως γουστάρω Τομ, της ευθείας ή της χαρωπής οδού παραμένει ωραίος άντρας! Κι έχει και μια προστυχιά που με αρέσει στον άνθρωπο και κυρίως στον άντρα. Και ομολογώ επίσης ότι άλλη αδυναμία μου είναι ο Marc Jacobs - είμαι σοβαρά γιατρέ μου, ετεροφυλοφιλικιά γυναίκα; (Με κυριολεκτική σημασία εδώ).

  3. Μετά το τέλος της παρουσίασης του νέου τάλιρου, ο Μάριο Ντράγκι έδωσε την σκυτάλη στον Ντέιβιντ Μπέκαμ ο οποίος παρουσίασε τη νέα κολεξιόν εσωρούχων με τίτλο «Άσπρο κώλο σαν τη νύφη να 'χαμε κι εμείς οι γύφτοι». (Εδώ).

(από σφυρίζων, 23/07/13)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Khan

Υ.Γ. Ο σεπτός Χαλικούτης ζητούσε στο Δ.Π. και λαογραφικό μπαγκράουντ για το οποίο δηλώνω αναρμόδιος και παρακαλώ τους σύσσλανγκους να συμπληρώσουν. Θεωρώ αξιοσημείωτη πάντως την καταξίωση της λευκοπυγίας σε αντίθεση με τις σημερινές πρακτικές του ψωλάριουμ και της ηλιοθεραπείας (κάπου έχει γίνει η συζήτηση αυτή και στο παρελθόν). Όπως και την απορία πώς ξέραν οι γύφτοι για τον κώλο της νύφης και αν έχει γίνει εδώ κάποια μετωνυμική συμπύκνωση με τη λευκότητα του νυφικού.

#2
vikar

Για την εκφορά της φράσης, υποθέτω πάει έτσι: άσπρο κώλο πού 'χ' η νύφη, νά 'χαμε κι' εμείς οι γύφτοι, έ;

Ωραίο, δέν το έχω ακούσει, άρα και για τα πραγματολογικά μόνο να εικάσω μπορώ. Πάντως για το «πώς ξέραν οι γύφτοι για τον κώλο της νύφης», ντάξει, θεωρώ προφανές οτι η παροιμία δέν είναι γύφτικη, οτι απο μή γύφτους βγήκε και λέγεται.

#3
Khan

Για την εκφορά έχεις δίκιο, και, αν θέλεις, μπορείς και να το αλλάξεις στον τίτλο του λήμματος, απλώς φοβόμουν μήπως κάνω λάθος στις αποστρόφους (δεν το έχω με τις αποστρόφους) και για αυτό το έβαλα όπως το έβαλα.

#4
vikar

Νομίζω είναι καλό να μείνει ο τίτλος ως έχει. Άμα πάει να το αναζητήσει κανένας, το πιθανότερο είναι να μήν τηρήσει ούτ' αυτός το ρυθμό --κι' άμα το κάνει, κατελπίδαν θα το βρεί αφού πλέον αναφέρεται, έστω και σά σχόλιο.

Το βρίσκω ακόμη πολύ ιντριγκαρίστικο αυτό το θέμα: ακόμη και σ' ένα τέτοιο χώρο, οπου μιλάμε για αργκό, έχουμε αναστολές να σεβαστούμε και να τηρήσουμε την προφορικότητα του λόγου. Δέ βγάζω την ουρά μου απέξω, κι' εγώ ακόμα την ψάχνω, κι' ακόμα έχω πρόβλημα με τις αποστρόφους --ρώτα και τον πάτσι να σου πεί τι έπαθα απ' το ατύχημα στην Αγγελάκη και μετά... Αλλα άμα μιά ζωή στα σχολεία και τα πανεπιστούμια σ' τα μαθαίνουν όλα γραπτά, πολλές φορές και με μιά υποβόσκουσα αποστροφή στην προφορικότητα, πρέπει εσύ μετά μόνος στα γεράματα να ξαναμάθεις αλφαβήτα.

Τέλος πάντων, σόρι για το προπαγανδίστικο, ήθελα απλά να υπενθυμίσω οτι ένα τσίκ αφτί παραπάνω σ' αυτά που ανεβάζουμε, σ' αυτό το σάιτ, είναι θά 'λεγα επιβεβλημένο. Ειδικά αφότου η ιδέα (του ντίκ) νά 'χουμε τη δυνατότητα ν' ανεβάζουμε ηχογραφημένα τα λήμματα, δέν μας έκατσε (ως τώρα) ως κοινότητα.

#5
Khan

Πράγματι για το αυτί. (Και όντως, η αναζήτηση είναι και αυτή ένας από τους κύριους λόγους που αποφεύγω τις αποστρόφους).

#6
iron

ανάμεσα στα 3087926 που έχει να κάνει ο δικ, αν ζει και ακούει, είναι μια έξυπνη αναζήτα.

#7
vikar

Η αναζήτα είναι μέγα θέμα, ναί. Προσωπικά βρίσκω συνηθέστατα την προσαρμοσμένη αναζήτα του γκούγκλ πολύ πιο χρήσιμη απ' την ντόπια.

Επίσης, που λέγαμε για στανταρισμένα κουτάκια (χωρία, πεδία) στον ορισμό σε μελλοντικές βερσιόν, ένα κουτάκι για την προφορά θα έλεγε. (Έχει κατα πάσα πιθανότητα ξαναπροταθεί στο παρελθόν.)

#8
betatzis

Και το χιόνι είναι άσπρο, αλλά το χέζουν τα σκυλιά (ο γιβ δα σι παρνό, άμα ε τζουκελά χνεν οπράλ). Ειρωνική φράση που χρησιμοποιούν οι Ρώμισσες (= τσιγγάνες της Θράκης), για όσους είναι πιο άσπρες και θεωρουνται από τους άντρες πιο όμορφες. Από το Γλωσσάριο της Ρωμανί (ελληνο- ρωμανό) του Αντώνη Λιάπη, Κομοτηνή 1988, στο λήμμα άσπρος (=παρνό).
Κάτι πρέπει λοιπόν να παίζει με το άσπρο.

#9
vikar

Μπέτα μου θύμισες αυτό του Χριστιανό:
[I]
καινούργιο χιόνι πέφτει
επάνω στο παλιό

κι' άλλες νιφάδες βιάζονται
να γίνουν λάσπη.[/I]

(Το κορμί και το σαράκι, 1964)

#10
betatzis

στο πιο πάνω σχόλιο, όσους = όσες

#11
vikar

Άρα πάντως παίζει να λέω πατάτες επάνω, και η φράση όντως να λέγεται απο τσιγγάνους. Ντάξει, μανιβέλα.

#12
Khan

Όλο αυτό μου κάνει για ένα πακέτο: άσπρο νυφικό- αγνότητα- άσπρος κώλος που δεν τον έχει δει ο ήλιος. Ενώ αντίστροφα ο άντρας ασπροκώλης είναι φλώρος.

#13
xalikoutis

Και σήμερα πάντως οι γύφτισσες μαθαίνω ότι κάνουν το σκατό παξιμάδι για να αγοράζουν αντηλιακά με τεράστιους δείκτες, αλλά και σκληρές κορτιζονούχες αλοιφές και άλλα διάφορα για να μη μαυρίσουν άλλο / ασπρίσουν λιγάκι. Πάντως στο γούγλισμα Λεύκανση Δέρματος vs Μαύρισμα: 72.000 - 1.320.000.

#14
σφυρίζων

Τζίμπα κι ένα μύδι για το φαινόμουνο.