Αυτός που επηρεάζει και εμπνέει άλλους, που έχει μεγάλο αντίκτυπο και έχει επίδραση σε μετέπειτα εξελίξεις, ο σημαντικός. Χαρακτηριστικά χρησιμοποιείται σε συμφραζόμενα τέχνης αναφερόμενο σε δημιουργούς.

Πρόκειται για αγγλιά, νεολογισμό του διαδικτύου, που εξυπηρετεί τη μεταφραστική οικονομία αποδίδοντας μονολεκτικά το influential. Στα τυπικά λεξικά δεν τον βρίσκω, τον βρίσκω πάντως στο ονλάιν ελληνογερμανικό Πονς, αλλά και στα σχετικά νήματα του Τρανσλάτουμ και της Λεξιλογίας.

  1. Ο Αντρέι Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι [...] ήταν Ρώσος σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους και επιδραστικότερους σκηνοθέτες την περίοδο της Σοβιετικής ένωσης καθώς και ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου. (από τη Βικιπαίδεια)

  2. Μια μεγάλη μορφή της ροκ και ένας απ’ τους κιθαρίστες που ενέπνευσαν όσο λίγοι, αμέτρητους άλλους ν’ ασχοληθούν με την κιθάρα, ο πολύ επιδραστικός Ace Frehley, κλείνει σήμερα τα 62 του χρόνια. (από εδώ)

  3. Οι Led Zeppelin, η πιο επιδραστική μπάντα ever! Σύμφωνα με τους ακροατές του βραβευμένου ραδιοφωνικού σταθμού Planet Rock, οι Led Zeppelin επηρέασαν τα ροκ μουσικά πράγματα περισσότερο απ' όλους. (από εδώ)

  4. Δράκος: Μία βαθιά επιδραστική ταινία. «Ο Δράκος» του Νίκο Κούνδουρου είναι μια από τις ελάχιστες ταινίες που επηρέασαν τον ελληνικό κινηματογράφο σε τέτοιο βαθμό, ώστε να θεωρείται από τις σπουδαιότερες δημιουργίες του. (από εδώ)

  5. Το βραβείο αναγνωρίζει τις σημαντικότερες και πιο επιδραστικές συνεισφορές στον τομέα των μαθηματικών επιστημών. Σύμφωνα με την επιτροπή της ακαδημίας, «οι ισχυρές ιδέες, μεθόδοι και αποτελέσματα του Ντελίν συνεχίζουν να επηρεάζουν την ανάπτυξη της αλγεβραϊκής γεωμετρίας και των μαθηματικών στο σύνολό τους». (από τον τύπο)

  6. Πιστεύω ότι ο πλέον επιδραστικός πολιτικός που έχει συνδέσει το όνομά του με σημαντικές, θετικές ή αρνητικές, στιγμές της ελληνικής ιστορίας είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Επιπλέον είναι αυτός ο οποίος επί της ουσίας βοήθησε στον αστικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας. (από φόρουμ)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
σφυρίζων

Η δόκιμη αυτή παπαχελληνικούρα ούτε αργκό είναι αλλά ούτε και κάνα σπάνιος τοπικός / επαγγελματικός ιδιωματισμός. Σίγουρα έχω υποπέσει κι εγώ σε παρόμοια ολισθήματα, αλλά θαρρώ ότι η ανάρτηση του λήμματος διαδραστικός (interactive) θα ήταν εξ ίσου περιττή.

#2
vikar

Ά, τέτοιους αλεξικογράφητους νεολογισμούς γουστάρω να τους βλέπω προσωπικά στο σάιτ. Ασφαλώς και δεν είναι αργκό, περισσότερο νέος τυπικός λόγος είναι --εξού και η προτίμηση που του δείχνουνε μεταφράζοντας στη Βικιπαίδεια. Ούτε βέβαια τοπικό, ούτε και ζαργκόν. Σπάνιο δέν θα τό 'λεγα ίδερ. Αλλα ούτε και περιττό: το διαδραστικός είναι παλιότερο (τουλάχιστον δεκαετία ενενήντα) και λεξικογραφημένο μιά χαρά στον Μπάμπη.