Έκφραση που έγινε διάσημη από το θρυλικό βιντεάκι Το Σαραντατρίο, όπου νταλικέρης διεκτραγωδεί την κακοτυχία του διανθίζοντάς την με πολλές εκφράσεις από την αργκό των φορτηγατζήδων αλλά και με τοπικούς ιδιωματισμούς της Νοτιοδυτικής Πελοπονν-j-ήσου. Πλέον φοριέται αρκετά αντί του σιγά σιγά ως χαριτωμενιά που θυμίζει τον θρυλικό νταλικέρη, για περιπτώσεις που κάτι γίνεται αργά αλλά σταθερά.

Πάσα (Δ.Π.): Τσακω

1.Του 'χω βάνει του 'χω φορτώσει το σαραντατρίο μπακαλική από την Τρίπολη για Θεσσαλονίκη, για πάνου Μακεδονία και έχω ξεκινήσει σιγούλια σιγούλια, και μόλις έχω φτάσει καλή ώρα Πελασγία και έχω πληρώσει τα διόδιά μου «κύριος», του 'χω βάνει τη δύο, μαλακωσιά πολύ γιατί το αμάξι ήταν βαρύ και του 'χα βάνει κανά 60άρι τόνοι φορτίο απάνου, και του 'χω βάνει την δύο, την τέσσερα, την έξι, την εφτά, την οχτώ, του 'χω καρφώσει και την εννιά και το πάω μαλακωσιά τ' αμάξι τώρα, 85 χιλιόμετρα στις 2.350 γιατί έχω βήμα γρήγορο πολύ, κι έτσι όπως πήγαινα σιγούλια σιγούλια εκοιτώ στο είδωλο κι έρχονται κάτι Τριπολιτσιώται... σου μιλάω για μαλλιά με καμιά εκατοστή χιλιόμετρα, εκοπάναγε και το ελευθέρας στο ντουβάρι που 'χει κείθε, και μου περνάνε μαλλιά, κι έχω κοκκινίσει, την έχω ψωνίσει, σου λέω σαν τη μελιτζάνα... και του 'χω καρφώσει την δέκα, σανίδα το γκάζι, όρθιο σου λέω τώρα και το σαραντατρίο να 'χει κόψει καπίστρι, να 'χει σηκώσει πανί, και να σανιδώνει τώρα να δίνει. Τούφα το ντουμάνι! Εζυγώνω τον πρώτονε, τον επερνάω και μόλις έχω φτάσει στο δεύτερο, κείθε απάνου στους Αγίους Θεοδώρους, στο καρφί το καλό, Τον εζυγώνω, τον εζυγώνω, τον επερνάω και μόλις βγάνω φλας να μπω δεξά, όλη την αριστερή τετράδα τα πιστόνια και τον στρόφαλο τα πήρα στη μασχαλ'. Ε μα σου λέω για ολική καταστροφή! Ήμουνα κανά δυάρι μέρες εκεί απάνου, πήρε να χαλάσει το φασόλι, πήρε να μαραζώσει το λεμόνι, η πιπεριά γαμήθηκε, σου λέω για αμάξι και φορτίο τα 'χω πληρώσει ο κούκος αηδόνι.«

  1. Τι ωραια που ξυπνατε ολοι σιγουλια σιγουλια. Αντε πιειτε καφε, σε λιγο αρχιζει το εργο. (Από μπουρδελοσάιτ)

3. Τζαμι στην Αθηνα. Και σιγουλια-σιγουλια σ'ολη την Ελλαδα.

4. Η ακροδεξια ανερχεται σιγουλια σιγουλια και στην Ευρωπη των δημοκρατων.

5. και τι μας ειπε αυτος ο παπαρας ΤΜΗΜΑΤΙΚΑ λεει η καταβολη των χρηματων,οκευ μεγαλε απο δευτερα και εμεις στο παιχνιδι,και πως θα το παιξουμε ; οτι μπορειτε πληρωνετε σιγουλια σιγουλια, χαλαρα σε εφοριες,τραπεζες,ταμεια,δεη,νερα,να βογκηξουν να παρουν 10 ευρω,η ισχυ μας ας ενωθει ειμαστε εκατομμυρια δεν μπορουν να κανουν τιποτα πρακτικα,ΟΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΝΟΡΓΑΝΙΣΙΑ.τους βαλαμε τα δυο ποδια σε ενα παπουτσι.

(από Khan, 28/10/14)

Got a better definition? Add it!

Published