Ο βραχίονας που χρησιμοποιείται για την προσέγγιση του εξοπλισμού μας σε κάποιο, διαφορετικά απρόσιτο, σημείο.

Συνήθεις χρήσεις αποτελούν η μπούμα του μικροφώνου και η μπούμα της πρέσας μπετόν.

Ετυμολογικά, το Λεξικό του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη εντοπίζει ιταλική προέλευση, ενώ το etymonline.com ολλανδική μέσω Σκωτίας.

  1. Από εδώ:

Επίσης μου είπες ότι θα την τοποθετήσεις σε shuberth c2 ; γιατί το λέω αυτό , στο c2 είναι κοντή η στανταρ μπουμα του μικροφώνου και την αλλάζω …….. σε όσους έχουν c2 ( δίνω μακρύτερη μπουμα μικροφώνου )

  1. Από εδώ:

Εκεί πάνω τοποθετήθηκε η επίσης μεγαλύτερη στον κόσμο πρέσα μπετού της γνωστής μάρκας Cifa με μπούμα μήκους 101 μέτρων αποτελούμενη από 7 συνολικά στελέχη.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
vikar

Οι δύο ετυμολογίες φαίνεται να σχετίζονται.

Ο Μπάμπης στο λήμμα μπούμα (που δίνει μόνο τη σημασία «πανί πλοίου σχήματος τραπεζίου, το τελευταίο προς τη μεριά της πρύμνης»), ετυμολογεί ως εξής:

μπούμα < ιταλ. boma < μέσ. γαλλ. bôme < παλ. ολλ. gikböm «κατάρτι» (πβ. γερμ. Baum «δέντρο»)

Το δέ Μέριαμ-Γουέμπστερ δίνει σε μία απ' τις σημασίες του boom (ως ουσιαστικού) την ερμηνεία «a long more or less horizontal supporting arm or brace (as for holding a microphone)» και το ετυμολογεί ως εξής:

Dutch, tree, beam; akin to Old High German boum tree

Να πούμε επίσης οτι η μπούμα του λήμματος είναι βέβαια ομόρριζη με τον προσφιλή γνωστό άγνωστο κινηματογραφικό μπούμαν (< αγγλ. boom man), τον ταλαίπωρο που κρατάει το ματσούκι του μικροφώνου, δηλαδή τη μπούμα, σε διάφορες λήψεις, και τρώει και το βρίσιμο και τη χλεύη του κοινού οταν το μικρόφωνο προβάλλει δειλά-δειλά απο πάνω στο κάδρο καθότι του καημένου του μπούμαν τα χέρια δέ στηρίζονται σε άλλες μπούμες και μας χαλάει το μέικ-μπιλίβ να πούμε (αλλα «μπούμαν»!... εγώ τουλάχιστον ακόμα γελάω μ' αυτή τη λέξη όταν πέφτουν οι τίτλοι στις ταινίες).

#2
vikar

(ά, για τον μπούμαν το λές ήδη στην πρώτη φωτό, σόρι)

#3
vikar

Παρεμπιπτόντως, σύσταση προς επίδοξους ερασιτέχνες κινηματογραφιστές: εάν χρειάζεστε αξιόπιστο αλλα μή επαγγελματία μπούμαν, απευθυνθείτε στον πλησιέστερο φίλο σας δάσκαλο ή δασκάλα· η εξάσκησή τους στο γράψιμο στον πίνακα, είναι ότι πρέπει για το μπουμανλίκι (όπως ακριβώς και η εξάσκηση του Ντάνιελ-σαν στο βάψιμο του φράχτη του Μιγιάγκι ήταν ότι πρέπει για το καράτε).

#4
patsis

Σε τι ταινίες έχεις εμπλακεί;

(... και καράτε)

#5
vikar

Σε κάτι πιπεράτες, με παρανόμι «ο μπούμαν»... χέχ... χέχ-χέχ...