Ένας νεολογισμός που επιτρέπει να αναφερθείς στους φιλελεύθερους φιλελέδες τε και νεοφιλελέδες σαν ένα σύνολο. Μπορεί να συνοδευθεί και από τοπικούς προσδιορισμούς λ.χ. μεταξύ Κολωνακίου και φιλελέφτ τόπων των Εξαρχείων. Συνήθως χρησιμοποιείται μειωτικά, αλλά όχι οπωσδήποτε, λ.χ. μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ελαφρά αυτοειρωνεία κι από τους ίδιους τους φιλελέδες. Για τους πιο καχύποπτους, πάντως, ο νεολογισμός σχηματίζεται κατά το αδελφάτο, είτε για να δηλώσει γκέι ακτιβιστές της ΦΙλελεύθερης Συμμαχίας του Γρηγόρη Βαλλιανάτου, είτε για να υποδηλώσει γενικά ότι οι νεοφιλελέδες είναι φλώροι λελέδες. Βλ. και φιλελευθεριστάν.

1. Οι εξελίξεις τρέχουν στην Ευρώπη και θα αναστατώσουν τη μειονότητα των καράβλαχων πιστών των χριστοπαναγιδίων (θυμίζουμε Χριστός+Πάνας+Γϊδια) στο φιλελευθεράτο της πλατείας Κολωνακίου.

2. Όπως ακριβώς - οποία σύμπτωση! - και οι αντίστοιχοι πολιτικοί, έτσι κι αυτοί οι διακεκριμένοι δημοσιογράφοι δεν διέπονται πλέον από πολιτικο-οικονομικές ιδεολογίες, δεν διαχωρίζονται σε Αριστερούς και Δεξιούς, αλλά εκφράζουν ενιαίο λόγο, απαλλαγμένο από ιδεολογικά βαρύδια και απλές, ανθρώπινες, ευαισθησίες. Βλέπουν απ' έξω την εντεινόμενη κρίση, και αποκαλούν την στάση τους πατριωτική και πραγματιστική, αλλά ουσιαστικά είναι απλώς εκείνο το παράξενο φρούτο, που πολύ ευδοκιμεί τελευταία, ένα κράμα καθημερινού φασισμού και φιλελευθερισμού - φιλελευθερισμού οικονομικού, εννοείται... ουδεμία σχέση με το φιλελεύθερο πνεύμα, την φιλελεύθερη στάση ζωής. Στην δική τους σκέψη η πρώτη ελευθερία, που χρήζει προστασίας απόλυτης, είναι η οικονομική και έπονται - αν έπονται καν - όλες οι άλλες, οι πολιτικές κι οι απλώς ανθρώπινες ελευθερίες, που, με πολλούς αγώνες και αίματα, κατοχυρώθηκαν σε όλα τα σύγχρονα Συντάγματα, για να ποδοπατηθούν στην πράξη από αυτό το συνασπισμένο, ιδιότυπο, φασιστο-φιλελευθεράτο.

3. -Συμφωνώ, ο φιλελευθερισμός σαν ιδεολογία δεν είναι μισάνθρωπη. Αλλά δεν μίλησα για τον νεο-φιλελευθερισμό ως ιδεολογία (που όπως όλες οι ιδεολογίες μπορεί να προσληφθεί και να εφαρμοστεί με πολλούς τρόπους) αλλά για τους νεο-φιλελεύθερους σήμερα που στην Ελλάδα και αλλού είναι εναντίον του «big government» συνοδεύοντας τη θέση τους πάντα με μη ρεαλιστικές εικόνες ΔΥ (βλ. δάσκαλοι στις ΗΠΑ πρόσφατα). Επίσης όπως μια θρησκεία καθαυτή μπορεί να μην κηρύττει το μίσος αλλά τελικά ακριβώς έτσι να χρησιμοποιείται, δεν μπορώ να μην παρατηρήσω πως πολλοί (όχι όλοι) νεο-φιλελεύθεροι διακατέχονται από ένα μίσος προς όσους δεν θεωρούν τόσο πετυχημένους ή εργατικούς όσο τους ίδιους -οι οποίοι φυσικά είναι G-d’s gift to capitalism. [...]
- Εγώ θα πω αυτό που έχει πει ένας μεγάλος σύγχρονος διανοητής: κυνικό φιλελευθεράτο με τάσεις μισανθρωπισμού.

  1. Στο φιλελευθεράτο του πρόταγκον τζι αρ ονειρεύονται πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων. Δημοκράτες, όχι μαλακίες. (Από το Τουίτερ).

  2. Κολάν, σαγιονάρες, τατουάζ. Δύσκολο να γίνεις κάτι σημαντικό μεθαύριο στο φιλελευθεράτο. (Από κοινωνικά μέσα δικτύωσης).

Got a better definition? Add it!

Published