Έτσι ονομάζεται υποβρύχιος ογκόλιθος, που βρίσκεται μόνος του, στο βυθό της θάλασσας. Αν υπάρχει συστάδα ογκολίθων αποκαλούνται κατρακύλια ή βολάδες. Δεν πρέπει να συγχέεται με τις συμπαγείς εξάρσεις του βυθού, υφάλους ή κουφόξερες, αν είναι κάτω από την επιφάνεια και σκοπέλους ή ξέρες αν "ξενερίζουν".

Τα μονόπετρα αποτελούν σημαντικό στοιχείο του θαλάσσιου οικοσυστήματος, γιατί, στις φυσικές κρυψώνες που σχηματίζουν, κρύβονται πολλά θαλάσσια είδη, άλλα για να προφυλαχτούν από τους θηρευτές και άλλα για να αιφνιδιάσουν το υποψήφιο θήραμά τους. Στη φύση, όμως, οι ρόλοι εναλλάσσονται τάχιστα και αυτός που περιμένει να "σερβιριστεί", γίνεται "μεζές".

Η αξία τους είναι πολύ μεγάλη και για τους ψαράδες (όπως κάποια άλλα μονόπετρα για τις γυναίκες), όπου (ιδιαίτερα τις παλιότερες εποχές) έπιαναν μεγάλα ψάρια (ροφούς, στήρες, συναγρίδες).

"Τράβα ανοιχτά από τον κάβο του πουνέντη, ίσα να βλέπεις την άμμο άκρη-άκρη. Άμα δεις τον άι-Νικόλα στην άλλη μεριά, πίσω απ' το κάβο του μαΐστρου, είσαι απάνω στο μονόπετρο. Άμα ρίξεις πετονιά μέτρησέ το και θάναι εικοσιεφτά οργιές. Ψάρεψε με τη ζόγκα σούρουπο και θα με θυμηθείς!"

Βέβαια υπάρχει και το πιο γνωστό στο ευρύ κοινό μονόπετρο ή "μουνόπετρο", ήτοι δαχτυλίδι με μία (αλλά μεγάλη) πολύτιμη πέτρα, που μας προέκυψε, μαζί με τις υπόλοιπες αμερικλανιές (δεξίωση στο κτήμα "Σέκλανα", τούρτα, σαμπάνια, "γαμήσιο" εμβατήριο και του κιτς η μάνα κάθονταν) στα χρόνια της επίπλαστης ευμάρειας.

"Τι να σου πώ Μαίρη μου! Ακόμα πληρώνουνε το "γαμοδάνειο"! Ένα σκασμό λεφτά για τα ρούχα, γιά το στολισμό της εκκλησίας, για το κτήμα! Και στους έξι μήνες χώρισαν! Πάλι καλά που τους γύρισε το μονόπετρο η νύφη!"

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
deinosavros

Στος ο Δον. Δες και το κατρακύλι.

#2
donmhtsos

Νά'σαι καλά! Έκανες καμιά βουτιά; Έχω να πέσω απ' τον Οκτώβρη και μού'χει λήψει! Ελπίζω να πάω τον Ιούνη.

#3
soulto

Κατρακύλια έλεγε ο αδερφός μου τα τσέρκια που έπαιζαν παιδιά.

#4
deinosavros

Μπα, απ' τον Αύγουστο.

#5
soulto

Σ' αυτό το θαλασσινό στη βάση του λήμμα, σου στέλνω αυτά, από δω.
η Αργώ ξεκίνησε ένα πειραματικό ταξίδι. Η αρχική φιλοδοξία ήταν το πλοίο να πραγματοποιήσει το αυθεντικό ταξίδι του Ιάσωνα στην Κολχίδα Πηγή: www.lifo.gr Η Aργώ σε ένα από τα πρώτα ένδοξα ταξίδια της το 2008
Μ' αεράκι στα πανιά σου

#6
donmhtsos

Νά 'σαι καλά Σούλτω. Με γύρισες τριάντα χρόνια πίσω. Το '84 ή το '85, όταν "χτιζόταν" και το δικό μας τρεχαντήρι στις Σπέτσες, κατασκευάστηκε στο διπλανό καρνάγιο, ένα (υποτιθέμενο) αντίγραφο της Αργούς. Υπεύθυνος του όλου εγχειρήματος ήταν κάποιος Αυστραλός ή Άγγλος (δε θυμάμαι καλά) και μετά την καθέλκυση και τις σχετικές δοκιμές το σκάφος απέπλευσε για το Βόλο. Τελικά, όπως είχα διαβάσει στις εφημερίδες τότε, αυτοί τα κατάφεραν και έφτασαν στην Κολχίδα.

#7
soulto

Ήταν ο ιρλανδός Τim Severin. Διάβασα το βιβλίο του απνευστί κι από τότε -μαζί με την μετάφραση του έπους απ' τον Μαρωνίτη - ο Όμηρος κι η Οδύσσεια πήραν για μένα άλλη υπόσταση. Στο συστήνω θερμά.
Τim Severin: Στη ρότα του Οδυσσέα, εκδόσεις Δέκα, 2004

Γεννήθηκε το 1941. Φοίτησε στο Tonbridge School και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έχει διασχίσει τον Βόρειο Ατλαντικό με δερμάτινο σκάφος ακολουθώντας τα χνάρια του St. Brendan, ταξίδεψε από το Μουσκάτ μέχρι την Κίνα ως καπετάνιος αραβικού ιστιοφόρου και έχει τιμηθεί με το Founders Medal του Royal Geographical Society. Τα πολυάριθμα βιβλία του για την ιστορία της εξερεύνησης έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 25 γλώσσες. Ζει στο County Cork της Ιρλανδίας. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Ταξιδιωτικού Βιβλίου Thomas Cook, το Βραβείο Καλύτερου Βιβλίου για τη Θάλασσα, το Βραβείο Κρίστοφερ και με το λογοτεχνικό μετάλλιο της Academie de la Marine.
Ποια ήταν η ρότα του Οδυσσέα κατά την επιστροφή του από την Τροία στην Ιθάκη; Πού συνάντησε τους Κύκλωπες; Σε ποιο νησί τον περίμενε η σαγηνευτική μάγισσα Κίρκη; Πού εκτυλίχτηκαν άραγε οι άλλες περιπέτειες του ομηρικού ήρωα; Ο γνωστός Ιρλανδός εξερευνητής Tim Severin, μ' ένα αντίγραφο κωπήλατου ιστιοφόρου της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, αναζητά τη λύση του πανάρχαιου μυστηρίου. Ερμηνεύοντας το θρυλικό έπος, ο Severin επιχειρεί ένα συναρπαστικό και ριψοκίνδυνο ταξίδι με πυξίδα το ένστικτο και την πλούσια εμπειρία του. Τα συμπεράσματά του, πρωτότυπα και ανατρεπτικά, αναδεικνύονται με γλαφυρό τρόπο μέσα από μια αφήγηση που προτείνει πειστικές απαντήσεις και μυρίζει θάλασσα...

Πηγή εδώ

#8
donmhtsos

Σ' ευχαριστώ πολύ. Είχαμε μιλήσει αρκετά τότε. Όποτε πήγαινα στις Σπέτσες την εποχή εκείνη, για να δώ πως προχωρεί το "χτίσιμο" του καϊκιού μας, πήγαινα και χάζευα την "Αργώ". Με την ευκαιρία αυτός ήταν ο ο "Αρχάγγελος"

#9
soulto

Ωραίος! Υπάρχει ακόμη;

#10
donmhtsos

Δυστυχώς όχι. Αναγκαστήκαμε να τον αποχωριστόύμε πριν καμιά δεκαριά χρόνια, γιατί ήθελε πολύ συντήρηση.