Βαρύς απαξιωτικός και υποτιμητικός χαρακτηρισμός προσώπου του οποίου η συγκεκαλυμμένη ανοησία περνάει αποκαλυπτήρια. Συνήθως έχει προηγηθεί μια τυπική κατάσταση στα πλαίσια τετριμμένων δραστηριοτήτων στην οποία κάποιος απέτυχε εντυπωσιακά (προς έκπληξη και του τρελού του χωριού) να ανταποκριθεί σωστά σε κάτι βλακωδώς απλό, με τρόπο μάλιστα που κινεί τρομακτικές και ανησυχητικές εικασίες.

-Πάρε το συρραπτικό και κόλλα το δελτίο εκεί.
Ο άλλος εκείνη τη στιγμή δεν επιτυγχάνει τον συσχετισμό και σε κοιτάει αφηρημένα.
-Άντε ρε τι περιμένεις;
Κατόπιν ψυχολογικής πίεσης απλά πατάει το συρραπτικό στο δελτίο που κρατάει και σε ξανακοιτάει.
-Άλλο κάρο με πατάτες...

Έπειτα απ' αυτό το συμβάν (το οποίο καταγράφτηκε στα κοινωνικά πρακτικά ως διανοητικό δυστύχημα) το άτομο θεωρείται πλέον καθαρός πνευματικός κίνδυνος και αποφεύγονται τυχόν συναναστροφές μαζί του προκειμένου να αποφύγουμε κηδεία και άλλων εγκεφαλικών κυττάρων.

Επισημαίνεται ότι ο χαρακτηρισμός δεν αντανακλά τον περήφανο τρόμπα της γειτονιάς που φέρει το ατρόμητο λάβαρο της βλακείας, αλλά κάποιον που πασχίζει να καμουφλάρει την κουταμάρα του για να αφομοιωθεί με τους τριγύρω του, δείχνοντας καθ' αυτόν τον τρόπο όσο πιο νορμάλ μπορεί χωρίς να στρέφει βλέμματα υποψίας πάνω του.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
σφυρίζων

Διαμαντάκια οι μέχρι τώρα αναρτήσεις σου!

#2
deinosavros

Σωστός, αλλά νομίζω πως το λήμμα θα έπρεπε να είναι "Άλλο κάρο με πατάτες". Απ' όσο ξέρω, μόνο σε αυτή τη μορφή απαντάται.

#3
vikar

Έτσι! σωστός και ο («η»;...) ρέντις και ο δεινόσαυρος.

Την κουβέντα αυτή την έχω για πιό πλατιά πάντως. Για άτομα βέβαια, αλλα και για φάσεις τόσο αδικαιολόγητες και απογοητευτικές που σε ξαφνιάζουν και θές να πείς «δέν είναι δυνατόν!». Η φράση είναι για μένα περίπου συνώνυμη με την ό,τι να 'ναι.

#4
deinosavros

Ναι, κάπου μεταξύ ό,τι να 'ναι και φευγάτου με την έννοια του παλαβιάρη / ιδιόρρυθμου. Πιθ. να καλύπτονται από το λήμμα επίσης ο ψιλομαλάκας και ο χοντροηλίθιος.

#5
dryhammer

Είναι -πιστεύω- πιό πλατιά η σημασία της, όπως λέει και ο βικ. Εκεί που την έχω ακούσει, σαν σχολιασμό ή σαν απόκριση, είναι συνώνυμη των

"Άλλα σκατά" ή "Καλώς τ'αρχίδια μας"

#6
Galadriel

Το παράδειγμα βγαλμένο απ' τη ζωή... (ααχαχαχαχα)