Βιλάι και ιβιλάι (από το αγγλικό heaving line = σκοινί ανύψωσης) ελληνιστί ορμίδιο. (Συνεκδοχικά στο βαπόρι λένε έτσι και όλα τα λεπτά σκοινιά) Πρόκειται για ένα λεπτό σχοινί αρκετού μήκους (10 – 30μ ανάλογα) που στη μια άκρη του υπάρχει ένα βάρος για να το πετάνε μακριά και στην άλλη μπορεί να προσδεθεί κάτι που πρέπει να ρυμουλκηθεί, ανυψωθεί κλπ όπως (το συνηθέστερο) η θηλιά (γάσα) του κάβου, από ένα πλοίο στη στεριά, σ’ ένα άλλο πλοίο κ.ο.κ. (ΕΙΚ 1)

Το χαρακτηριστικό του είναι η μπαλίτσα από σχοινί (τώρα και έτοιμες από διάφορα υλικά) που φτιάχνεται με ένα ιδιαίτερο κόμπο (ΕΙΚ 2) και που μπορεί να είναι μόνο σκοινί ή να περιέχει ένα πυρήνα από κάτι βαρύ πχ ένα μεγάλο παξιμάδι για μεγαλύτερο βάρος.

Το σκοινί είναι τυλιγμένο σε ίσους κύκλους για να ξετυλίγεται μόνο του. Το διαιρούμε στα δύο με μερικές θηλιές στη μεριά του βαριδιού και τις υπόλοιπες στο άλλο χέρι (ΕΙΚ 3) ή κάτω με την ελεύθερη άκρη ήδη προσδεμένη στο αντικείμενο που θα ρυμουλκηθεί ή κάπου σταθερά ( ώστε αν αστοχήσουμε να μην καταλήξει όλο στη θάλασσα).

-Σκοινί σου γύρεψα ρε, να μποτσάρουμε τα ξύλα στο τρέιλερ, σκοινι κι εσύ μού 'φερες βιλάι;

-Μή φωναζεις καπταΚωσταντή, θα σου φέρω το πιό χοντρό (παναγκασμά σε κωλόγερε αμπως [=απο τοτε που] βγήκες στη σύνταξη όλα σου φταίνε)

Φιλική συμμετοχή Donmhtsos

Δεν συμμετέχει ο Γιώργος Νταλάρας

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
vanias

14 ράμματα στο κούτελο μου χει χρεωμένα φτούνη η μαλακία. κι αυτό θεμελιώδες. κάπου το άκουσα "γροθιά του πιθήκου".

#2
dryhammer

Το λένε κι έτσι οι εγγλέζοι και monkey's hand το χέρι που τυλίγεται το σκοινί για να γίνει ο κόμπος με τα δάχτυλα να χωρίζουν ανάμεσα μέσο και παράμεσο για να γίνει κενό για το τύλιγμα που θα μπεί από μέσα, ή το βαρίδι.

#3
donmhtsos

Ο Τσιφόρος (άν θυμάμαι καλά) καπου, νομίζω στα "Παιδιά της Πιάτσας" το λέει "ιβιλάγιο". Προσωπικά δεν τό'χω ακούσει ποτέ έτσι. Αν κάποιος ξέρει κατι σχετικό, κάθε συνεισφορά ευπρόσδεκτη.

#4
dryhammer

Ακόμα ανοίγει κεφάλια

https://www.alithia.gr/koinonia/traymatistike-apo-vilai

#5
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

τραυματίσθηκε από την ρίψη του βιλάι

Αν και δεν έχει γενική πτώση, την προκαλεί.