Η τραβεστί. Ο άντρας που ενθουσιάζεται σεξουαλικά όταν ντύνεται γυναικεία.

α. (www.mpakouros.net) Ψιτ τραβέλι, θες καρβέλι;
β. (www.adslgr.com) Σαν αποτυχημένο τραβέλι είναι εδω που τα λέμε...
γ. (Των Βλάχων το Κοθώνι, ποίημα) Τραβέλι με φουστάνι΄ Που τα αγγούρια ίσιωνες σαν ήσουν στο μποστάνι.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Vrastaman

Τρίβια: Εαν θέλεις και συ να γίνεις τραβέλι, δεν έχεις παρά να επισκευτείς το εργαστήριο του Dr Pousti.

#2
Vrastaman

Travel Girl είναι απλή συνωνυμία...

#3
The_Tongue

Μπορεί επειδή τα τραβέλια παλαιότερα τα γιουχάριζαν, τα δέρνανε και τετοια, να αναγκάζονταν λόγω αυτής της συναισθηματικής κακοποίησης να μεταναστεύσουν μακριά από το σπίτι τους ώστε να αναγνωρίζονται σαν γυναίκες και μόνο και να γίνονται αποδεκτά. Να ταξιδεύουν δηλαδή.. Εξού και το τραβέλι από το travel = ταξιδεύω

#4
jesus

εεεε...μάλλον όχι. είναι από το τραβεστί η λέξη, δες κ εδώ στα γαλλικά.

#5
knasos

Δεκάστερο μόνο και μόνο για το τσιτάρισμα του υπερσυντέλικου σάιτ mpakouros.net. Για τι μιλούσε το λήμμα είπαμε;

#6
allivegp

Πιο επιστημονιζέ το φαινόμενο να τη βρίσκει κανείς φορώντας ρούχα του άλλου φύλου λέγεται παρενδυσία.

#7
Galadriel

Καλό. Εμένα πιο πολύ μου άρεσε το «10 πράγματα που καλό θα ήταν να γνωρίζεις για το σάιτ...», άμα είχε φτιάξει και ταφεντικό μας ένα τέτοιο (9. Αν σε οποιοδήποτε σημείο στο σάιτ χαλαστείς με τα γραφόμενα, τότε κλείσε αμέσως τον browser, βγες στο δρόμο γυμνός/η και άρχισε να ουρλιάζεις, m@v γιατι; Μπορεί να σε ακούσω και να το διορθώσω.) ήθελα να ξερα τί θα άκουγε.

#8
The_Tongue

τζίσους το πόστ μου ήταν ειρωνικό..

#9
electron

έτσι είναι αυτός, του 'μεινε από το σχολείο. Κατά βάθος είναι καλό παιδί. Θα σε ενημερώνω εν καιρώ...

#10
Galadriel

τονγκουε επειδή δεν είσαι γνωστός (θα σε μάθουμε σιγά σιγά) να σε πω την αλήθεια και γω για κανονικά το πήρα, πού να ξέρω... Έχουμε δει τέτοια μη νομίζεις...

#11
iron

όλοι στο ίδιο σχολείο κάναμε φαίνεται, γιατί και γω για κανονικό το πήρα με την διαφορά ότι ήλπιζα να κάνεις πλάκα, και ουφ, έκανες.

#12
BuBis

καλά ρε παίδες, έβγαζε μάτι η γλώσσα...

#13
The_Tongue

Απλά η ειρωνία είναι το καλύτερο πράγμα στον κόσμο μετά τη μπύρα και τις γυναίκες! ^^

Αν μυήσω ένα κολλητό μου στο σάιτ θα κερδίσω πόιντς; Θα ανέβω στην κοινωνική σας κλίμακα εδω μέσα;

Ατς!

#14
jesus

το χέσιμο πού το κατατάσσεις;

#15
iron

χεχε σεις τα δύο θα γίνεται φίλοι τελικά, το βλιέπω.

#16
The_Tongue

¨Π
δηλαδή :P

#17
jesus

μάλλον το καλύτερο πράμα ίσως κ από τη μπύρα κ τις γυναίκες είναι να μη νιώθεις την ανάγκη να εξηγήσεις το χιούμορ σου. η ειρωνεία ενταύθα.

(σ' το χάλασα ιρον, μάλλον, αλλά τι να κάνουμε...)

#18
knasos

Και η μεγαλύτερη ξενέρα είναι να πρέπει τελικά να το κάνεις...

#19
iron

και «τράβελο», επίσης.

#20
patsis

Φυσικά ο ορισμός δεν είναι λάθος γιατί και αυτή τη σημασία έχει η λέξη "τραβέλι". Αν όμως θέλουμε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι και να αντιστοιχίζουμε το σωστό εύρος σημασιών στις λέξεις περί φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, πρέπει να διαχωρίσουμε δυο-τρία βασικά πράγματα, τα οποία θα προσπαθήσω να αναφέρω χωρίς όμως να είμαι απόλυτα σίγουρος:
1. Το βιολογικό φύλο (sex), δηλαδή σε τι φύλο αντιστοιχεί το σώμα κάποιου ανθρώπου. Νομίζω πως, εκτός από τα γεννητικά όργανα, κρίσιμο είναι το είδος των χρωμοσωμάτων (XY το αρσενικό, XX το θηλυκό).
2. Η ταυτότητα φύλου (gender identity), δηλαδή σε τι φύλο αυτοπροσδιορίζεται ένας άνθρωπος (βιώνει, νιώθει, πιστεύει για τον εαυτό του), ακόμα κι αν αυτό δεν ταυτίζεται με το βιολογικό του φύλο (είναι άντρας και νιώθει γυναίκα και το αντίστροφο) ή ταυτίζεται μερικώς (έχει σωματικά χαρακτηριστικά και των δύο φύλων αλλά αυτοπροσδιορίζεται ως το ένα από αυτά). Αυτά τα άτομα λέγονται διαφυλικά, νομίζω.
3. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός, δηλαδή τι φύλου επιθυμεί κάποιος άνθρωπος να είναι ο ερωτικός του σύντροφος. Εδώ υπάρχουν οι ετεροφυλόφιλοι (υπάρχει ακόμα αυτό ή τώρα λέμε και στα ελληνικά "στραίητ";), οι ομοφυλόφιλοι, άντρες (δόκιμος όρος υπάρχει;) και γυναίκες (λεσβίες), οι αμφιφυλόφιλοι (bisexual). Επίσης οι ασεξουαλικοί (όσοι έχουν ελλιπή ή ανύπαρκτη σεξουαλική παρόρμηση και επιθυμία).
4. Η ένδυση, το μακιγιάζ και τα λοιπά εξωτερικά εκφραστικά μέσα και χαρακτηριστικά, όταν σχετίζονται με το ζητήματα σεξ και φύλου, είναι ένα επιπλέον επίπεδο σε αυτήν την πολύπλοκη υπόθεση. Δεν αποδίδονται απαραίτητα σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις.

Βλ. και 1, 2.

Για να επιστρέψουμε στο λήμμα, οπωσδήποτε το έχω ακούσει για άνδρες (βιολογικά) που ντύνονται με γυναικεία ρούχα, αλλά επίσης και για διαφυλικά άτομα (άνδρες βιολογικώς) που βρίσκονται σε κάποιας μορφής μετάβαση (transition), ιδίως αν έχουν στήθος (με ορμόνες ή πλαστική χειρουργική), διατηρώντας όμως το πέος τους.

Αυτά τα τελευταία τα ήξερα την δεκαετία του '90. Με τόσο σημαντικές και ταχείες εξελίξεις, σίγουρα κάπου θα έχω σφάλμα ή παράλειψη, οπότε όποιος θέλει, συμπληρώνει.

#21
vikar

Εγώ έχω το τραβέλι κυρίως για αυτό που γράφεις στο τέλος ως «διαφυλικό άτομο σε μετάβαση» (που ίσως και ουδέν μονιμότερον της μεταβάσεως), κοινώς για γκόμενα με πέος. Μάλιστα, το έχω στο νού μου να διακρίνεται ρητά απ' το τραβεστί, το οποίο απλά καταλαβαίνω, παραδοσιακά μάλλον, ως «παρενδυτικό άντρα».

#22
patsis

Ναι μπράβο, και με την πορνεία πολλές συνδηλώσεις μου έρχονται από τότε, οδός Γιαννιτσών στη Θεσσαλονίκη κι ετς.

#23
vikar

Σχετικά με την τρέχουσα ορολογία περι σεξουαλικότητας, πέτυχα σήμερα ένα άρθρο-παρουσίαση βιβλίου που προσπαθεί να διευκρινίσει τα πράγματα. Όντως, όπως τα λέει κι ο πάτσις, φαίνεται πως σ' αυτόν το χώρο μιλάν για τρείς διαφορετικές έννοιες ασυμφωνίας με το βιολογικό φύλο: ασυμφωνία σεξουαλικού προσανατολισμού, ασυμφωνία ταυτότητας φύλου και ασυμφωνία έμφυλου ρόλου.

[...] ως ομοφυλοφιλία (homosexuality) ορίζεται η περίπτωση κατά την οποία ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός ατόμου δε συμφωνεί στο σωματικό του φύλο (τη μορφή των γεννητικών οργάνων του). Διεμφυλικότητα (transsexual) είναι η περίπτωση όπου η ταυτότητα φύλου είναι αναντίστοιχη με το σωματικό φύλο. Τέλος, διαφυλικότητα (transgender) είναι η περίπτωση κατά την οποία ο έμφυλος ρόλος που επιτελεί ένα άτομο (κοινωνική συμπεριφορά, κινησιολογία, ντύσιμο, κλπ.) δεν αντιστοιχεί με το σωματικό του φύλο. Για λόγους πληρότητας σε αυτή την παράθεση ορολογίας, πρέπει να αναφερθούν και οι όροι παρενδυτικός (transvestite), για άτομα που αρέσκονται να ντύνονται με ρούχα του άλλου φύλου (σε σχέση με το σωματικό τους [φύλο]) και επίσης ο όρος μεσοφυλικός (intersexual) για τα άτομα που φέρουν γεννητικά όργανα και των δύο φύλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι όροι αυτοί δεν σχετίζονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό: ένα άτομο μπορεί να είναι διεμφυλικό, διαφυλικό ή μεσοφυλικό και ανεξάρτητα από αυτό να είναι ετεροφυλόφιλο (heterosexual), ομοφυλόφιλο (homosexual) ή αμφιφυλόφιλο (bisexual). Αδ. Αδαμόπουλος, «Στεροειδή και στερεότυπα», ο αναγνώστης, 21/06/2016

Αυτό το διεν- βέρσους δια- όμως, γάμησέ τα...

Τέλος πάντων, ερώτημα: η σημερινή ελληνική αργκό κατα πόσο έχει μάτι να διακρίνει τέτοιες διαφορές;

#24
vikar

Ά, και για να γίνει και η σύνδεση με τα προηγούμενα, εγώ λοιπόν έχω στο νού μου να χρησιμοποιείται η λέξη τραβέλι για «μεσοφυλικά άτομα», σύμφωνα με το προηγούμενο απόσπασμα.

#25
patsis