κάνω αντ, κάνω αδδ, κάνω αττ

Σλανγκεκφυλισμένες εκδοχές του κάνω add, δηλαδής προσθέτω κάποιον στη λίστα φίλων στο φουμπού ή σε άλλα σόσιαλ (με απώτερο συνήθως σκοπό το φίκι-φίκι).

Στον πρώτο βαθμό εκσλανγκισμού, το add μετουσιώνεται σε αντ:

- Μαμά, πως γνώρισες τον μπαμπά;
- Όλα ξεκίνησαν όταν μου είπε κούκλα κάνε με add είμαι block
- Διόρθωση: Κάνε με αντ είμαι πλοκ...
(τουί και ρητουί εδώ)

Έπεται η αποσοδόμηση του αντ σε αδδ:

- 16...και όποιος αντέξει YoloSwag το χερακι ξες που.. κωστακης εδω. στείλε το φβ σου να σε κάνω αδδ (εκεί)

Το φαινόμουνο τερματίζει όταν το αδδ εξελίσσεται σε αττ:

- εγω ειμαι σε ολα τα σοσιαλ μιντια κανε με αττ (παραπέρα)

Ο πλοκαρισμένος το αδδ ονειρεύεται

Βλ. και και τον αντίστοιχο σλανγκεκφυλισμό του κάνω μπλοκ σε κάνω πλοκ.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
jesus

το με απώτερο συνήθως σκοπό το φίκι-φίκι εμπίπτει ασφαλώς στα πλαίσια του να 'χαμε να λέγαμε, γιατί το κάνω κάποιον αντ στο φβ είναι ευθεία μετάφραση του to add sb on fb το οποίο (όπως κ η απόδοσή του στα ελληνικά) δεν περιέχει αφ' εαυτού καμία τέτοια συνδήλωση, εκτός κ του την δίνουν τα συμφραζόμενα ή το εξωγλωσσικό περιβάλλον. ακριβώς όπως κ το γνωρίζω κάποιον, αγγλ. to meet sb, δεν περιλαμβάνει στον ορισμό του με απώτερο συνήθως σκοπό το φίκι-φίκι, γιατί η απόδοση αυτού του νοήματος (που έτσι κ αλλιώς και στις δύο περιπτώσεις είναι στατιστικά κάτω του συνηθισμένου) ανήκει στο εκάστοτε γλωσσικό περιβάλλον, έτσι και εδώ το σχετικό χωρίο ανήκει στο μη λεξικογραφικό κομμάτι των δυνητικών σημασιών της λέξης/φράσης.

το δε πολύχρονο κόλλημα με τους αποσοδομισμούς, την απουστήρωση, τις λούγκρες, τα αυτό δεν είναι σλανγκ μωρή παλιόπουστα και τα λοιπά «αστειάκια», το θεωρώ αντιαισθητικό στα όρια του εγκεφαλικού, παρ' όλο που δεν είμαι κ κάνας μέγας υπερασπιστής των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. αν κοιτάξει κανείς συνολικά το σάιτ, νομίζω ότι μ' όλαφ τα είμαστε μισό βήμα πριν φτάσουμε τον γεωργίου ή τις συζητήσεις χρυσαυγιτών κάτω από βίντεο στο γιουτούμπ σε τέτοιου επιπέδου σεξισμό.

#2
σφυρίζων

Κατ' αρχήν, η αναφορά στο φίκι-φίκι είναι hommage στον ορισμό κάνω add του σύσλαγκου με το υπέροχα διφορούμενο όνομα Cunning Linguist που γράφει:

Δεδομένου όμως ότι τα σάιτ αυτά χρησιμοποιούνται κατεξοχήν από τη νεολέρα μας (και όχι μόνο) για γνωριμίες με απώτερο σκοπό το σεξ (αλλιώς σιγά μην ασχολιόταν και κανένας δηλαδή...), η φράση χρησιμοποιείται για να εκφράσει και το αντίστοιχο της εικονικής πραγματικότητας στην πραγματική ζωή: σημαίνει λοιπόν ότι γνωρίζω κάποιον/-α με απώτερο σκοπό τις στενές επαφές...

Cunning, εδώ

Δεν θα χάσω τον χρόνο μου σχολιάζοντας τα όσα εμπαθή μου καταλογίζεις περί περί σεξισμού & πράσνα άλογα, όσοι ασχολούνται με το σάη γνωρίζουν ακριβώς τι παίζει.

#3
jesus

το να παρατηρήσω ότι ο κάνινγκ διαχωρίζει το συγκεκριμένο σχόλιο περνώντας σε άλλη παράγραφο, ή το ότι ο κάνινγκ, ο κνάσος κ ο αβιέιτορ έχουν ήδη γράψει ό,τι πραγματικά χρειάζεται απ' το παρόν, υποθέτω είναι περιττό.

#4
jesus

και για να γίνω ακόμα πιο σαφής, αναφέρομαι ευθέως στο μέμε με τον σαρκοζύ που ανέβασες δις, βρίζοντας αισχρά χρήστη και λέγοντάς τον "παλιόπουστα" (espèce d'enculé στο πρωτότυπο, φράση για την οποία εδώ τρώς βρωμόξυλο κ δεν ξανασηκώνεσαι εκτός κ είσαι ο ζαμπίδης) γιατί ανέβασε κάτι το οποίο δεν ήταν αργκό.

το γεγονός ότι σου χαρίστηκε δε σημαίνει ότι ξεχάστηκε, ή ότι ξεγράφτηκε, ή ότι δεν ξέρω τι ρόλο βαράς.

#5
donmhtsos

Είμαι σχετικά καινούργιος στο site και πιστεύω πως αυτού του είδους τα σχόλια που αναφέρονται σε παλιές ιστορίες (άγνωστες σε αρκετούς από τους σημερινούς αναγνώστες και συνεργάτες του) δεν το προάγουν. Πιστεύω ότι προσωπικές επιθέσεις για θέματα του παρελθόντος (με αφορμή κάτι σημερινό μεν, χωρίς όμως κάτι το μεμπτό κττμγ ) καλό θα ήταν να λείπουν.

#6
σφυρίζων

Διαισθάνομαι ότι δεν θα ησυχάσεις όσο γράφω στο σάη με το idée fixe σου σε βάρος μου. Έλεορ πια με τη στοχοποίηση και το μπόουλινγκ!

#7
σφυρίζων

Ευχαριστώ Δων...

#8
jesus

@μήτσο: οκ, αν βρίσκεις το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος χρήστης χαρακτηρίζει συστηματικά λούγκρες και παλιόπουστες όσους διαφωνούν μαζί του (όπως εσύ με μένα εν προκειμένω) ή (για το συγκεκριμένο λήμμα όπως κ για κάθε 2ο πόστ του) το συστηματικό χιουμοράκι για γκεϋλίκια επιπέδου γεωργίου μη μεμπτό, πάσο.

εάν, δε, είμαι ο μόνος εδωμέσα που θεωρεί αυτήν την κατάσταση αποκρουστική, βόθρο και κατάντια, τότε δέκα φορές πάσο. μπορούμε να χαριεντιζόμαστε δημοσίως χωρίς κανένα πρόβλημα.

για τα περί εμπάθειας: το ζήτημα δεν το έχω με το άτομο, το έχω με την πρακτική και τον πάτο που αυτή αντιπροσωπεύει. εμένα, άλλωστε, η χρυσή αυγή μου φέρεται με το σεις και με το σας.

#9
donmhtsos

Στο (σχετικά βραχύ) διάστημα που παρακολουθώ το site δεν έχω διαπιστώσει κάτι τέτοιο. Αν έχει συμβεί στο παρελθόν, καλό θα είναι να μη το επαναφέρουμε, γιατί χαλάει το κλίμα. Αυτά και δεν πρόκειται να επανέλθω στο θέμα.

#10
σφυρίζων

Στη φαντασία σου και μόνο, ας βρεθεί έστω κι ένας ένας! άλλος να μου πει ότι έχει δεχθεί σεξιστική ή ομοφοβική προσβόλα από μένα. Και παρακαλώ να μην αναφέρεις ξανά στην χρυσή αυγή σε ποστ που με αφορά στην περσόνα μου, το θεωρώ ακραία προσβλητικό. Μιλάω σοβαρά.

#11
soulto

Συμφωνώ μέχρι κεραίας με τον Μήτσο. Αυτά τα εξόχως εμπαθή, ηχούν ξεκούδουνα στο τωρινό σάη και αποτρέπουν κάθε σοβαρή και δημιουργική κουβέντα σε σχόλια ή φόρουμ.
Πώς να μιλήσεις σοβαρά όταν γύρω πέφτει η βρισιά σύννεφο; Δε μπα να προσκαλούμεθα σε συζητήσεις για μορφές, αξιολογήσεις, κλπ...
Παρ' όλο που κι εγώ είμαι νέα εδώ, είχα από την αρχή πει οτι είναι απαραίτητη-αν μη τι άλλο- μια κάποια αστική ευγένεια, όχι προσωπικές προσβολές, όχι δίκη προθέσεων.

Και κάτι ακόμα. Το να συντηρείς μια τόσο φορτισμένη κουβέντα στην οποία κανένας άλλος δεν συμμετέχει, μου φαίνεται ακραία ναρκισιστικό.
Κρίμα πάντως ...

#12
jesus

κρίμα είναι να υπερασπίζεσαι κάποιον ο οποίος μία φορά πήγε να γράψει ένα σχόλιο χωρίς να χαρακτηρίσει τον άλλον πούστη, και το διόρθωσε καπάκια για να μη χαλάσει το σερί. αλήθεια, γιατί σε χάλασε το ΧΑ; το «Μπακουνινοκροποτκιναί(δ)ων» μόνο ο γεροπλεύρης θα μπορούσε να το είχε σκεφτεί αν δεν τον προλάβαινες. ο σεξισμός που αντιπροσωπεύεις (γιατί το espèce d'enculé και όλα τ' άλλα δεν τα κατέβασα απ' το κεφάλι μου, δεν χρειάστηκε καν να ψάξω στο σάιτ) είναι στην ίδια μαυρίλα. μόνο που εσύ είσαι αστειούλης, να σου το αναγνωρίσω.

κρίμα είναι να χαριεντίζεσαι με τέτοιο άτομο.

κρίμα είναι να κρατάς ίσες αποστάσεις, ναι, αλλά και ο άλλος είναι μαλάκας.

και, κατά τη γνώμη μου, κρίμα είναι και να μη λες τίποτα, αλλά απ' την άλλη καταλαβαίνω κ το να μην έχεις όρεξη ν' ασχοληθείς με τον κάθε νταή του πληκτρολογίου που λέει πουστάρα όποιον προλάβει. στο νετ.

#13
σφυρίζων

... παρεμπιφτού, τα δύο πρώτα επεισόδια του νέου κύκλου του South Park ασχολούνται με την PC Police :-)

#14
σφυρίζων

Μια υποσημείωση στις ζακουζιές περί σεξισμού και ομοφοβίας. Το μύδι που αναφέρεται είναι μέρος της παρακάτω τριλογίας με πολιτικούς:

Enculé στα γαλατικά φωτορεαλιστικά σημαίνει μεν "κωλογαμημένος", αλλα σλανγκιστί είναι πολύ ευρύτερης σημασίας μπινελίκι κατά το ημέτερο μαλάκας που δεν σημαίνει οπωσδήποτε αυνάνας. Αντιγραφω απο τυχαίο λεξικό:

Enculé [ppp of enculer] m bastard, cunt. Insult used towards a man.> Πηγή εδώ

Μεταξύ άλλων στην γαλλική σλανγκ χρησιμοποιείται και με την έννοια του τυχερού, του κωλόφαρδου. Ειναι το τελευταίο μπινελίκι που θα χρησιμοποιούσε κανείς για να πει κάποιον "πούστη".

Τα μύδια κτγμ σατιρίζουν πρωτίστως τους πολιτικούς που απεικονίζουν και δεν υβρίζουν το χρήστη. Σε αντίθεση με το δικό σου άβαταρ που γράφει "Ο Ιησούς σε αγαπάει αλλά εγω νομίζω πως είσαι μουνί".

Επαναλαμβάνοντας σαν χαλασμένη βελόνα ένα ψέμα πιστεύεις οτι θα γίνει πιστευτό όπως είπε κι ο Λένιν (ή μήπως το είπε ο Χίτλερ? το ίδιο κάνει)

#15
dryhammer

Αναγκάζομαι να μπω κι εγώ σε μια κουβέντα που μου ηχεί πια χωρίς νόημα…

Όταν μπήκα στο σάη, έκατσα και το διάβασα όλο αλφαβητικά, ΚΑΙ τα σχόλια και πήρα μια ιδέα από τα μαλλιοτραβήγματα, τις προσωπικές συμπάθειες και αντιπάθειες και ακόμα εμπάθειες , το πέρασμα προσωπικών θέσεων δίκην λημμάτων και ορισμών, το να ‘χαμε να λέμε, τους σεφερλίδικους αστεϊσμούς, τις πίπες, τις παπαριές, τα μπαναρίσματα, τις αποχωρήσεις, τις αποσύρσεις, τέλος πάντων όλα εκείνα που θα μπορούσαν να με διώξουν φασκελώνοντας μια και ο λεξικογραφικός χαρακτήρας είχε σχεδόν χαθεί και μαζί του και κάποιες δυνατές πένες που το κοσμούσαν -κατά τη γνώμη μου πάντα.

Πέρασε ένα διάστημα σχετικής αδράνειας εως νεκροφάνειας και ξάφνου το σάη ανανεώθηκε, μπήκαν νέα άτομα στην παρέα, έγινε λίγο πιο λεξικάδικο, οι παπαριές και οι προσωπικές θέσεις δεν εξέλιπαν, ανθρώπινο γαρ και γι αυτό δεν θα εκλείψουν αλλά ο αναγνώστης μπορεί να ξεχωρίσει – και πάντα μπορούσε - να ξεχωρίσει το διαμάντι από τα σκατά, το χιούμορ από το χαβαλέ, τον δεκάρικο λόγο από το τεκμηριωμένο επιχείρημα και να κρατήσει ό,τι νομίζει ότι αξίζει είτε λήμμα είτε ορισμός είτε σχόλιο.

Η καθαυτή slang, χωρίς τα τοπικά, επαγγελματικά και λοιπά ιδιώματα, δυστυχώς, σαν «περιθωριακή» διάλεκτος περιέχει αναπόφευκτα και ψόγο και σκώμμα και συντηρητισμό και σεξισμό και μισαλλοδοξία και –φοβίες γιατί ΚΑΙ από αυτά δημιουργήθηκε, για να ξορκίσει το «αντίθετο, αντίπαλο κλπ = κακό (για μας)» μέσω της γλώσσας.

Λοιπόν, κουβαλάει ο καθένας τα κουσούρια του και τα διοχετεύει όπου βρει, αλλά for site’s shake ΜΗΝ ΤΟ ΓΑΜΑΜΕ (ΚΙ ΑΛΛΟ)…

Με επίγνωση ότι δεν έχω αποφύγει τίποτα από τα παραπάνω κακά, (πλην –ίσως- των κραυγών) δεν θα επανέλθω στο θέμα.

Ευχαριστώ για την υπομονή σας

#16
jesus

το enculé σημαίνει κωλογαμημένος. αυτό και μόνον αυτό και τα υπόλοιπα έπονται. το ότι στα αγγλικά μεταφράζεται ως bastard, cunt (το insult towards a man δέν σε παραξένεψε;) σημαίνει απλά ότι το assfucked δεν χρησιμοποιείται ως βρισιά (ή δεν υπάρχει ως λέξη) στα αγγλικά για να μεταφραστεί έτσι. το μαλάκας είναι βρισιά όταν χρησιμοποιείται ως τέτοια ακριβώς γιατί κατά βάση σημαίνει αυνάνας. δεν σου πέρασε ποτέ απ' το μυαλό;

απ' αυτή τη συζήτηση μου αρκεί ότι έδειξα τον χρήστη ο οποίος παραδέχεται ότι θεωρεί ότι μπορεί να λέει κάποιον άλλον χρήστη espèce d'enculé ίζολ bastard, cunt, ίζολ μωρή παλιόπουστα (κ εν γένει ένα μπινελίκι το οποίο ο γράφων δεν τολμάει να πει σε άγνωστο στο παρίσι κ για το οποίο ο βράστα θα πέθαινε στο πεζοδρόμιο) γιατί ανέβασε κάτι που δεν είναι αργκό και δεν έχει ζητήσει σε κανέναν συγγνώμη από τότε, αλλά υπερασπίζεται υπεκφεύγοντας αυτό που έκανε. και ότι έδειξα τον χρήστη που αδυνατεί να καταλάβει τη διαφορά του τι σημαίνει μια λέξη με το πώς μεταφράζεται αυτή η λέξη.

αυτά και ας αφήσουμε το σάιτ να γίνει και πάλι υπόνομος σεξισμού επιπέδου ΧΑ, συγκεκαλυμμένου με χιουμοράκι γιατί δεν τολμάμε να τα πούμε και ανοιχτά, μέχρι να σπάσουν πάλι τα νεύρα μας μ' αυτά που διαβάζουμε.

#17
σφυρίζων

Για δες δεν λίγο καλύτερα στο λινκ που έστειλες ποια είναι η αργκοτική έννοια του enculé:

Η αργκοτική σημασία

απ' αυτή τη συζήτηση μου αρκεί ότι έδειξα τον χρήστη ο οποίος παραδέχεται ότι θεωρεί ότι μπορεί να λέει κάποιον άλλον χρήστη espèce d'enculé ίζολ bastard

Χεσούς

...μόνο στο μέτρο που και εσύ βρίζεις χυδαία όλους τους χρήστες ως "μουνιά" με το αβατάρι σου:

"Νομίζω ότι είσαι μουνί"

Με την ίδια λογική οφείλεις και συ μια συγγνώμη σε όλους μας, n'est pas?

Over and out γιατί δεν φταίνε σε τίποτα οι σύσλανγκοι..

#18
jesus

το enculé σημαίνει κωλογαμημένος. και ακριβώς επειδή σημαίνει κωλογαμημένος και το να είσαι ομοφυλόφιλος είναι στίγμα για τους άνδρες παίρνει κ τη δεύτερη σημασία του, την οποία δεν μπορείς να την προσάψεις σε γυναίκα γιατί η πρώτη ερμηνεία της λέξης δεν σημαίνει το ίδιο.

όπως και το μαλάκας που ανέφερα αποπάνω. ή και η πουστιά στα ελληνικά, που σημαίνει την ιδιότητα του να είναι κάποιος (άντρας) ομοφυλόφιλος, το οποίο επειδή καί εδώ ήταν κ είναι στίγμα δίνει πάτημα για να φτιαχτεί μπινελίκι απ' αυτή την λέξη.

μην κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις.

#19
σφυρίζων

το να είσαι ομοφυλόφιλος είναι στίγμα για τους άνδρες Το πιο ομοφοβικό πράγμα που έχω ακούσει από τότε που διάβασα τις θέσεις του ΚΚΕ για τις σύμφωνο συμβίωσης και στο δικαίωμα υιοθεσίας για ομοφυλόφιλους.

#20
vikar

Καλώς η κακώς εκτροχιάστηκε η κουβέντα στα σχόλια (με αποκορύφωμα το εξαιρετικά δόλιο τελευταίο σχόλιο του Βράσταμαν!... ρισπέκτ), αλλα άς συμφωνήσω και γώ με το πρώτο-πρώτο σχόλιο του τζίζα: το «με απώτερο συνήθως σκοπό το φίκι-φίκι» είναι λάθος και σε προσεχή έκδοση φυσικά θα πάρει δρόμο.

#21
soulto

Πως είναι το κούκλα κάνε με αδδ είμαι μπλοκ στα αρχαία, κύριε υπουργε;