Σε κουβέντες σε φιλικές παρέες όπου τέρθω αλλά μέσα δεν μπαίνω, να ξέρειςονοούμενα δίνουν και παίρνουν, οι πλάκες, οι χοντράδες και ο χαβαλές, είναι και ο στερατζής (εκ του stare) που όλη την ώρα καρφώνει το συνομιλητή του ελπίζοντας σε κάτι, κυρίως να τον ψήσει για πλάκα, κάποια έξοδο που θα καταλήξει με χοντρή μαλακία και τέτοια, φέρνοντάς τον σε αμηχανία. Ο άλλος για να ξεφύγει, τινάζεται, απλανεύει το βλέμμα, ατενίζει το κενό και αναφωνεί:"Μη με κοιτάς (εμένα)",μην υπολογίζεις επάνω μου για ό,τι σκέφτεσαι, μη με υπολογίζεις για συμμορίτη, μη με νομίζεις για ρουφιάνο" (αν τον καρφώνει με την κακή έννοια) ή δεν ξέρω και γω τί άλλο άβολο (νίπτει τας χείρας του με κάτι τέτοια, κάνει το κορόιδο). Ανάλογο του "μη μου τα λες εμένα" που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί η μία έκφραση να αντικαταστήσει την άλλη κυρίως όταν ο ομιλών έχει διάθεση επίπληξης προς το συνομιλητή του. Κατά τα άλλα το πρώτο χρησιμοποιείται για ξεγλίστρημα και αποφυγή εμπλοκής κάπου, το δεύτερο για τσεκάρισμα εμπέδωσης με λίγη ειρωνεία που και που απ' αυτόν που προκαλεί το ξεστόμισμα της έκφρασης.


1.- Πω ρε μαλάκα... Κοίτα πως έγινε το παπί! Όχι ρε πούστη μου, πάλι τα ίδια! Δε νομίζω... (το βλέμμα της τίγρης πάνω στο συνομιλητή)
- Μη με κοιτάς εμένα... Δε θα του το' δινα αν δεν ήσουν κι εσύ μπροστά.
- Σίγουρα ρε;
- Σίγουρα.
- Καλά, πάμε να δούμε τί θα το κάνουμε... Θα με σκοτώσει ο αδερφός μου, σ' το λέω!
2.- Έμαθα για ένα καινούργιο στούντιο, τί να λέμε τώρα. Άλλο πράμα! Κι εκεί τα κορίτσια είναι όλα τα λεφτά. Είσαι;(το βλέμμα του συνομότη)
- Μη με κοιτάς...Καλά...Άμα είναι θα ερθω, αλλά μέσα δεν μπαίνω να ξέρεις. Θα σας περιμένω στο σαλονάκι. Σιχαίνομαι.
3.- Ήθελα να'ξερα ποιος πούστης του το'πε, από που το έμαθε!Βρε μπας και... Μωρή λούγκρα!
- Μη με κοιτάς εμένα, άσε με κάτω!Παράτα με ήσυχο! Εγώ φταίω που ο,τι κάνεις το κάνεις βούκινο στο φβ! Πολύ θέλει ο άλλος, πόσο μάλλον ο ηδονοποστίας, η κουτσομπόλα να βγάλει τη βρώμα... Μαλάκα, εσύ τα φταις ολα και μιλάς κι από πάνω! Εσύ σε έμπλεξες και ζητάς και τα ρέστα! Αφού τα ξέρεις!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified