Χρησιμοποιείται στα διαδικτυακά ραντεβού και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σημαίνει όταν κάποιος δεν έχει το κουράγιο να διακόψει μια σχέση ή, κυρίως, μια αρχή σχέσης, και απλά εξαφανίζεται σαν φάντασμα (ghost στα αγγλικά), σαν να μην υπάρχει, αφήνοντάς σε στο "διαβάστηκε".

Παίρνεις τηλέφωνο, στέλνεις μηνύματα, καμία απάντηση. Περνάν οι μέρες και δε δίνει κανένα σημείο ζωής. Και καθώς συνεχίζεις τις προσπάθειες να βρεις ανταπόκριση, ξεκινούν οι σκέψεις “Γιατί εξαφανίστηκε;”, “Έκανα κάτι που τον/την πείραξε;”, “Είπα κάτι που τον/την ενόχλησε;”, “Φταίω εγώ;”, “Βιάστηκα;”, “Να περιμένω κι άλλο;”.

Σκέφτεσαι όλα τα πιθανά σενάρια και αναπολείς όλο το διάστημα που περάσατε μαζί. Ώσπου, καταλήγεις να αναλύεις μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια από την τελευταία σας επικοινωνία και ταράζεσαι γιατί δε μπορείς να βρεις μια λογική εξήγηση για αυτή τη συμπεριφορά. [...]

Σήμερα, το να εξαφανίζεται κάποιος έτσι απροειδοποίητα είναι ένα φαινόμενο που έχουν βιώσει, ή κάνει, ένα σημαντικά μεγάλο ποσοστό ανδρών και γυναικών. Παρά το πόσο κοινό είναι το ghosting, τα συναισθηματικά αποτελέσματα που αφήνει μπορεί να είναι καταστροφικά. Το ghosting μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα χαρακτηριστικό συμπεριφοράς κάποιων ανθρώπων που επιλέγουν τη φυγή από τη «μάχη».

Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως το ghosting δεν έχει να κάνει με εσένα. Δηλαδή, δεν συνέβη επειδή εσύ έκανες κάτι λάθος. Έχει να κάνει καθαρά και μόνο προσωπικά θέματα του άτομου που εξαφανίστηκε. Για να προχωρήσεις ξανά σε νέες περιπέτειες, χρειάζεται να αποδεχθείς την κατάσταση και να μην ξεχνάς ότι δεν σχετίζεται με πράγματα που μπορεί να έκανες εσύ λάθος. (Εδώ).

Got a better definition? Add it!

Published