Τιμητικός τίτλος ο οποίος, σε κάποια στιγμή της ζωής του, αποδίδεται σε κάθε άρρενα Έλληνα πολίτη.

Δεν είναι, βεβαίως, δυνατόν να μπορέσουμε όλοι να αναρριχηθούμε στα ύπατα αξιώματα - π.χ. πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόεδρος του Αρείου Πάγου, πρόεδρος Δ.Σ., πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγουλινίτσας, πρόεδρος του Α.Ο. Κωλοπετεινίτσας κ.ο.κ. Θεωρούμε όμως ότι η πρωτοκαθεδρία - σε κάτι, ό,τι νάναι - είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας και την διεκδικούμε σταθερά μέχρι νά 'ρθει η στιγμή που οι συμπολίτες μας, με ένα μείγμα σεβασμού, τρυφερότητας και ειρωνείας, θα απονείμουν και σε μας τον τίτλο του προέδρου.

Τον τίτλο του προέδρου δικαιούται:

  • ισοβίως, όποιος έχει εκλεγεί έστω και μια φορά, κάποτε, σε οποιοδήποτε αιρετό αξίωμα - π.χ. αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Εκδρομών του Ορειβατικού Συλλόγου Κάτω Αχλάδας το 1985. Για δυο μήνες. Επειδή μετά τον έπιασε η μέση του. (Παράδειγμα 1)
  • ο διαχειριστής της πολυκατοικίας (Παρ.2)
  • ο μεγαλύτερος σε ηλικία ή παλαιότερος σε οποιαδήποτε σύναξη - π.χ. στον θάλαμο στο στρατό, όπως λέει ο linc751979, αλλά και στο έτος στο πανεπιστήμιο, στο λεωφορείο στην εκδρομή στον Άγιο Γιάννη το Ρώσσο κ.λ.π. (Παρ.3)
  • ο ιδιοκτήτης και οδηγός του μοναδικού αυτοκινήτου της παρέας. Εναλλακτικά, αυτός που κερνάει. (Παρ.4)
  • ο οικοδεσπότης, ειδικά όταν είναι και εορτάζων ή/και τραπεζώνει το σόι. (Παρ.5)
  • ο καινούργιος πατέρας αγοριού. (Παρ. 6)
  • ο αναγνωρισμένος ως πρώτος ταβλαδόρος στο καφενείο (Παρ.7)
  • ο νιούμπης ταβλαδόρος που επιτέλους κατάφερε να πάρει παρτίδα. (Παρ.8)
  • αυτός που έχει αναλάβει να ψήσει το αρνί (Παρ.9)
  • ο πρώτος στην ουρά, π.χ. σε τράπεζα ή σε μποτιλιάρισμα, ειδικά όταν δεν κινείται με την δέουσα ταχύτητα (Παρ.10)

    και πολλοί άλλοι. Η έρευνα δείχνει ότι, στην κλητική, το «πρόεδρε» υπολείπεται βέβαια αρκετά από το 'μαλάκα' ως η προσφιλέστερη προσφώνηση των Ελλήνων αλλά είναι μάλλον πολύ μπροστά από άλλα όπως τα «αρχηγέ», «μεγάλε», «ψηλέ», «μάστορα», «δικέ μου», ή «γιατρέ μου».

  1. - Τον πρόεδρο να ρωτήσουμε ... τα γνωρίζει αυτά τα θέματα ...
  2. - Πρόεδρε, πάλι έχουμε πρόβλημα με τον καυστήρα ... πρέπει να επιληφθείς ...
  3. - Παιδιά, ησυχία ... ό,τι πει ο πρόεδρος ...
  4. - Έλα, πρόεδρε ... πού θα μας κυκλοφορήσεις απόψε;
  5. - Πρόεδρε, χρόνια πολλά ... να μας ζήσεις ... και του χρόνου ... πω, πω, πω, κάτι μεζεκλίκια που ετοίμασε ο πρόεδρος ...
  6. - Άντε, πρόεδρε ... τον έκανες τον γιό ...
  7. - Κάτσε ρε ήσυχα να δεις πώς το μιλάει το ζάρι ο πρόεδρος ... μπας και μάθεις και τίποτα ...
  8. - Πρόεδρε, έσκισες ... 7-6 με την αξία σου κι όχι με ξένες πλάτες ...
  9. - Πώς πάει, πρόεδρε ... Να μου κρατήσεις καμμιά πετσούλα, έτσι;
  10. Έλα, πρόεδρε ... κουνήσου ... για σήμερα είπαμε ...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Jim Blondos

Εξαίρετο λήμμα και ορισμός. Κονγκρατσουλέισονς.

#2
Jim Blondos

Αλήθεια ρε παιδιά... Πρόεδρος του slang ποιός είναι;
Υποψηφιότητες;

#3
acg

Δεν εχει Προεδρο το σαιτ, εχει ρουμάνο. Άσε, μή μάθεις ... θα μπλέξεις

#4
Khan

Στο πρόσφατο βιβλίο του Το Αδιανόητο Τίποτα, Φιλοκαλικά ριζώματα του νεοελληνικού μηδενισμού, ο φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος αφιερώνει μια σελίδα (σ. 468) σε μια ψυχανάλα του γιατί οι Νεοέλληνες αρέσκονται να αλληλοαποκαλούνται πρόεδροι. Λ.χ.:

«Βιώνοντας το σώμα αρνητικά, το έλλειμμά του εγγράφεται μέσα μας σαν ματαιοδοξία. Οι αρχαίοι ασκητές την διάβαζαν σαν πάθος της ψυχής επειδή συνέδεαν το Εγώ με την τελευταία. Για εμάς, που το Εγώ περνά από την σωματική ύπαρξι, το πράγμα κάπως διαφέρει. Εξ ου και συμπληρώνουμε το κενό του εαυτού με μια εικόνα σπουδαιότητος, την οποία προσπαθούμε να αποσπάσουμε από τους άλλους σαν »πρόεδροι«, είτε και από τον ίδιο τον εαυτό μας με την συμπλεγματικότητα του »Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;«».

Για να το θέσω χυδαία, η λογική είναι ότι ο Νεοέλληνας καθηλωμένος σε μεσαιωνική ανθρωπολογία, δεν έχει αναπτύξει αρκούσα αυτοσυνείδηση και αυτοπεποίθηση, οπότε ταυτίζεται κατοπτρικά από τον εξωτερικό ρόλο του στην κοινότητα/ σύμβολο/ τύπο/ στερεότυπο, τα οποία αναπληρώνουν το έλλειμμα ενδοσκόπησης της συγκεκριμένης ψυχής και του συγκεκριμένου σώματός του. Ιδίως μετράει αν είσαι ο πρώτος της ομάδας. Πρβλ. και γιατρός.

#5
HODJAS

Σπέσιαλ σχόλιο!