Η κατάσταση ευρείας εκμετάλλευσης.

- Ρε μαλάκα τι γίνεται ρε; Όλοι δανεικά μου ζητάνε...
- Ε δεν το ξέρεις ρε; Όλοι οι κουτσοί, στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα...

Για τους στραβούς υπάρχει λύση, βοήθειά μας. (από Galadriel, 27/02/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
jesus

δε σημαίνει αυτό. σημαίνει υπερσυσσώρευση ετερόκλητων ατόμων.

#2
John Kar

Συμφωνώ με τον Jesus.Και για την αποκατάσταση, είναι ο Παντελεήμων, στον Παντελεήμονα, με όμικρον.

#3
acg

H κατασταση ευρειας εκμεταλλευσης ειναι μαλλον το "μικροι μεγαλοι στο καφενειο". Για τα ΑΜΕΑ και τους Αγιους, θα συμφωνησω με τον resident expert επι θεματων θρησκειας jesus;)

#4
jesus

νομίζω ότι έχει παραγίνει το κακό με τις θρησκευτικές ατάκες. θα αναληφθώ. :)

#5
poniroskylo

Η συρροή ετερόκλητου πλήθους με στόχο την εκμετάλλευση μιας ευκαιρίας αποδίδεται τέλεια από το αρχαίο "δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται". Σήμερα, καλύπτεται επαρκώς από το μάθαν ότι γαμιόμαστε, πλακώσανε κι οι γύφτοι.

Το "κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα" επίσης περιγράφει συρροή πλήθους. Εν προκειμένω, βέβαια, πρόκειται για πλήθος αρρώστων που προσδοκούν κάποιο όφελος από τον Άγιο, δλδ να τους κάνει καλά. Με την έννοια αυτή, ο sasodiarvas δεν έχει και τόσο άδικο. Αλλά, νομίζω, η έμφαση δεν είναι στην πρόθεση του πλήθους να εκμεταλλευθεί μια κατάσταση όσο στο γεγονός ότι όλοι οι συρρέοντες έχουν κάποιο πρόβλημα.

Το "μικροί μεγάλοι στο καφενείο" επίσης, νομίζω, τονίζει την σύνθεση του πλήθους αλλά από διαφορετική σκοπιά, δλδ ότι κάποιοι δεν έχουν λόγο και δικαίωμα να βρίσκονται εκεί ακριβώς διότι είναι ανήλικοι. Μια άλλη μικρή διαφορά είναι ότι τώρα το ετερόκλητο πλήθος δεν συρρέει γιατί προσδοκά όφελος αλλά για το χαβαλέ.

#6
GATZMAN

Συμφωνώ κι εγώ πως σχετίζεται με την υπερσυσσώρευση ετεροκλήτων ατόμων και το εξηγώ βασιζόμενος στο γεγονός πως ο εν λόγω Αγιος ήταν γιατρός και στο γεγονός πως στην παλιά εποχή δεν υπήρχαν ιατρικές ειδικότητες με αποτέλεσμα να συρρέουν σε αυτόν άτομα με εντελώς διαφορετικού τυπου παθήσεις (υπερσυσσώρευση ετερόκλητων ατόμων).

#7
sasodiarvas

ισως εχετε δικιο. με συγχωρειτε για τις ανακριβειες. αλλα το site ειναι κ για να γελασουμε λιγο ρε παιδια... μην σοβαρευεστε τοσο πολυ...

#8
Επισκέπτης

ΠΕΡΑΣΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ (ΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΟ ΚΑΙ «ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ») ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΠΕΡΙ ΤΙΝΟΣ ΤΟ «ΚΟΥΤΣΟΙ, ΣΤΡΑΒΟΙ, ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ» ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ.

#9
Ο ΑΛΛΟΣ

Η φράση σημαίνει αυτό που λέτε όλοι στα σχόλια, αλλά έτσι δεν είναι σλανγκ. Θα έτεινα να υπερασπιστώ τη θέση του σασοντιάρβα. Δεν είμαι βέβαιος ότι το έχω ακούσει με τη σημασία που δίνει, αλλά το παράδειγμά του μου φαίνεται απολύτως εντάξει (ως σλανγκ). Ίσως, ανεξάρτητα από την έννοια της εκμετάλλευσης, να χρησιμοποιείται και ως «άειντε όλοι σ' ένα τσουβάλι», δηλ. περίπου αυτό που λέει ο ΙΝΒΙ. Όσο για το καφενείο, μετά βεβαιότητος σημαίνει το δεύτερο από αυτά που λέει το Πονηρόσκυλο. Σε κάποια χωριά με πολύ αυστηρά, παλιομοδίτικα ήθη, ακόμη σήμερα οι κάτω από μια άλφα ηλικία δε διανοούνται να μπουν στο καφενείο -το οποίο άλλωστε είναι, μεταξύ άλλων λειτουργιών, και η «εκκλησία του δήμου», οπότε για να μιλήσεις πρέπει να σου έχει αναγνωριστεί το δικαίωμα λόγου.

#10
Khan

Η φράση χρησιμοποιείται πλέον ρατσιστικώς για την συσσώρευση πολλών μεταναστών στην περιοχή γύρω από τον άγιο Παντελεήμονα την Αθήνα.

#11
Μιτζνούρ

Ψηφίζω sasodiarvas. Μια κατάσταση ευρείας εκμετάλλευσης εξυπακούεται ότι προσελκύει ετερόκλητα άτομα. Αν δεν υπάρχει λόγος γιατί να συσσωρευθούν;

#12
jesus

@ρτπ, μετά απο κάτι χρόνια: το «δρυός πεσούσης» περιγράφει τη συγκεκριμένη συγκυρία της εκμετάλλευσης κάποιου πρώην ισχυρού που έχει πλέον περιέλθει σε αδυναμία. προσωπικά, μου δίνει κ την έννοια του περιστασιακού, της εκμετάλλευσης τ. είδα φως κ μπήκα, κ όχι το ντου κ το «σ' την είχα στημένη κ περίμενα πότε θα μπορέσω».

#13
Vrastaman

Κλασική σκηνή το πλιάτσικο στην επιθανάτιο κλίνη της Μαντάμ Ορτάνς