Αν ακούσετε τη φράση, είναι ασφαλής ένδειξη ότι αυτός που τη λέει έχει μπει προ πολλού στο λάκκο με τα κωλοδάχτυλα, έχει ήδη λαλήσει κανονικά και είναι στο τσακ να σαλτάρει. Και όλα αυτά συμβαίνουν διότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Είναι τα πράματα πλέον τόσο εντελώς τελείως γάμησέ τα στην κασέτα που άλλη διέξοδος δεν υπάρχει παρά να γελάσει ο κάθε πικραμένος και να το ρίξει στην παλαβή.

Οι καθαρευουσιάνικοι τύποι -η κατάστασις και βελτιούται- είναι μία απαραίτητη μεν, πλην όμως μάταια, απόπειρα αυτοσαρκασμού.

- Πώς είσαι, Νίκο; Δεν σε βλέπω στα πάνω σου σήμερα ...
- Μα πώς, γιατί το λες αυτό; Μια χαρά είναι όλα ... Ε, εντάξει, η μάνα μου έχει κάτι προβληματάκια υγείας και θα μπει αύριο για μπάι-πας ... αλλά υπό έλεγχον είναι ... ε, και ήλθε και η εφορία το πρωί και ζητάνε και δύομιση χιλιάδες γιούρια τα οποία, βέβαια, δεν έχω ... αλλά, κατά τ' άλλα όλα εντάξει ... α, ναι ... και με πήρε προ ολίγου κι ένας δικός μου και μου είπε ότι χτες το βράδι πήρε μάτι τη Σάσα να χαμουρεύεται μ' έναν χλιδάμπουρα μέσα σ' ένα κάμπριο ... πραγματικά, όλα εντάξει είναι ... η κατάστασις αντί να καλυτερεύει βελτιούται συνεχώς ...
- Κατάλαβα ... τριμπούρδελο το πράμα ...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
jesus

αντίστοιχο με την ατάκα τύπου που έχει φάει ταβερνόξυλο 'μού'δωσαν, μού'δωσαν, αλλά έφαγα κι όλας'.
σαν το ποτήρι μισογεμάτο κ μισοάδειο
άιντε πάλι με τις κοκκινίλες

#2
Επισκέπτης

.....ΒΕΛΤΙΟΥΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΝ

#3
allivegp

Η κατάστασις είναι χεστέα.

#4
Galadriel

Γαμάτο λήμμα και ορισμός που ανακάλυψα χάρη στον αγίβε που τα ανέβασε στα σχολιασμένα. Μπράβο ρε συ πονηρέ όπου είσαι τεσπά.

#5
dryhammer

Το «μού 'δωσαν, μού 'δωσαν, αλλά έφαγα κι όλας» αλλιώς και «έφαγα, αλλά μού 'δωσαν» είναι κλασσική ατάκα του προπολεμικού Καραγκιόζη.
Επίσης κλασσικός λογιοτατισμός το «βελτιούμεθα επι τα χείρω» καμιά φορά να ξεκινά και με το «αενάως».