Οι Βολιώτες.

Τον χαρακτηρισμό χρησιμοποιούν απαξιωτικά οι κάτοικοι άλλων πόλεων, και ειδικά οι Λαρισαίοι. Αλλά, τους Βολιώτες δεν φαίνεται να τους χαλάει ιδιαίτερα - οι φανατικοί οπαδοί του Ολυμπιακού Βόλου αυτοαποκαλούνται Austrian Boys.

Το ενδιαφέρον είναι από πού βγήκε η προσωνυμία Αυστριακοί. Βασικά, κανείς δεν είναι σίγουρος και κυκλοφορούν διάφορες εκδοχές:

  • Διότι οι Βολιώτες είναι τσιγκούνηδες - σαν τους Αυστριακούς
  • Διότι είναι ψυχροί άνθρωποι - σαν τους Αυστριακούς
  • Διότι είναι μοχθηροί - επί Τουρκοκρατίας, οι Αυστριακοί είχαν χειρότερη φήμη κι απ' τους Τούρκους.
  • Διότι στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν μπήκε στον Παγασητικό ένα Αυστριακό πολεμικό, αν και εχθρικό, οι Βολιώτες το υποδέχθηκαν με μπάντες και αυστριακές σημαίες.

Αυτά τα λένε οι Λαρισαίοι. Οι εξηγήσεις που δίνουν οι ίδιοι οι Βολιώτες είναι:

  • Επί Τουρκοκρατίας, η πόλη είχε διάφορα εμπορικά προνόμια ένα από τα οποία ήταν και η ύπαρξη Αυστριακού προξενείου και η δυνατότητα που είχαν οι Βολιώτες να εμπορεύονται υπό Αυστριακή προστασία.
  • Μετά το 1881, που ο Βόλος ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος, η νέα διοίκηση φορολόγησε βαριά την Θεσσαλία. Μπήκε ένας ιδιότυπος νέος κεφαλικός φόρος σε όλους τους «Έλληνες το γένος» (κατά κύριο λόγο εμπόρους), κάτι το οποίο οδήγησε στους μαγαζάτορες να βάλουν ξένες, Αυστριακές σημαίες στα μαγαζιά τους για να αποφύγουν να φορολογηθούν.

Και υπάρχει και η εκδοχή της Φρικηπαίδειας.
* Ο Βόλος είναι μία πόλη στην κεντρική Ελλάδα. Γνωστή αυστριακή αποικία που εξελίχθηκε σε αποικία των ΕΛ, μετά την εκδίωξή τους από την αφιλόξενη προσωρινή τους κατοικία, την γνωστή υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας.

  1. Επεισόδια όμως είχαμε και μετά το τέλος του αγώνα... Συγκεκριμένα οι οπαδοί της Λάρισας αντέδρασαν στην προκλητική στάση των αυστριακών που ξήλωσαν κομμάτια από το δημοσιογραφικό θεωρείο του γηπέδου και τα πετούσαν σε παρακείμενα σπίτια και αυτοκίνητα, με ξυλοφόρτωμα σε καμιά 10αριά (από τους 120 συνολικά που ήταν στο γήπεδο) αυστριακούς, καταιγισμό από πέτρες και ξύλα προς τη εξέδρα τους, σπάσιμο των 2 λεωφορείων τους (ποίος σας είπε να έρθετε με λεωφορεία? άραγε ποιος κακομοίρης τα κλαίει.?..!) και υποχρεώνοντας τους στην παραμονή τους στο γήπεδο επί 1 ώρα και πλέον... Κατακαημένοι αυστριακοί...Μια ζωή τρέξιμο και κυνήγι σας έχουμε... (post με τίτλο «Γαμιέται ο Βόλος και η Αυστρία» σε forum οπαδών της ΑΕΛ, 2004)

  2. Και στα τέλη του Μαίου όταν θάχουμε ανεβεί
    Σουπερλίγκα ετοιμάσου, έρχονται Αυστριακοί (Σύνθημα των Austrian Boys)

Το έμβλημα των Austrian Boys (από poniroskylo, 09/07/08)(από allivegp, 02/11/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
acg

Οι δε Βολιωτες (καθως και διαφοροι αλλοι) αποκαλουν τους Λαρισαιους τυρόγαλα, τους Θεσσαλονικεις Βούλγαρους, τους Αθηναιους χαμουτζήδες, τους Γιαννιωτες Παγουράδες, τους Αρτινους νερατζοκωλους και παει λεγοντας.

#2
Vrastaman

Les Allemands et les Autres-chiens ;)

#3
jesus

σπέκτουλα
έεεελα να μαζευόμαστε οι γαλλομαθείς στο σάιτ:Ρ

#4
titos

Το logo τους έχει ορθογραφικό :D

#5
sarant

Περιέργως εγώ έχω ακούσει μια άλλη εκδοχή, ότι τον παλιό καιρό (δηλ. μέχρι τον μεσοπόλεμο) που τα χερσαία ταξίδια κρατούσαν πολύ, πήγαινες στο Βόλο (και πιο πέρα, Θεσσαλία, Μακεδονία) με πλοίο. Η ατμοπλοϊκή εταιρεία ήταν αυστριακή και το είχε και στον τίτλο της.

Πιστεύω όμως πως πρέπει να μαζευτούν κάπου όλα τα τοπικά παρατσούκλια, σαν κι αυτά που αναφέρονται πιο πάνω, και να προστεθούν κι άλλα, σούρδοι κτλ.

#6
Επισκέπτης

poutanas gioi austriakoi...

NIKH BOLOU REEEEEE !!!!

GYFTIAAAA, GAMW THN AYSTRIA SAS..!

#7
Επισκέπτης

niki volou re!!kassadres kai tyrogala eiste gia gelia

#8
Επισκέπτης

ΟΙ ΒΟΛΙΩΤΕΣ ΣΗΚΩΣΑΝΕ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΑΥΣΤΡΙΑΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΝΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΞΑΝΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΣΥΜΜΑΧΟΙ. ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ. ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΒΓΗΚΕ ΤΟ ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΗ. ΕΓΩ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΞΕΡΩ.

#9
Επισκέπτης

Μάθε ρε πρώτα ορθογραφία και πως γράφεται το παρατσούκλι και μετά μιλάς και για ιστορία.Αυτό που λες απλά δεν έγινε ποτέ...
Αν ξέρεις να διαβάζεις διάβασε και κανα βιβλίο και να μην ακούς μόνο τι λένε στο γήπεδο.
Αυτό με τις σημαίες είναι ιστορικά τεκμηριωμένο.

#10
Επισκέπτης

απλα οι βολιωτες αποτελουν την ανωτερη φυλη στην ελλαδα.δεν εχουν σχεση με τους λοιπους ελληνες.παντα οι βολιωτες ηταν ρατσιστες.νιωθουν και ειναι συγγενεις φυλετικα με τους Γερμανους.οταν οι αλλοι ηταν υπο των τουρκων ο βολος προστατευοταν απο τους αυστριακους.Το κακο ειναι οτι ο Βολος εχει γεμιση απο μεταναστες και ανθρωπους χωρις πατριδα( πχ οπαδοι Νικης ,μαυροι τρικαλινοι...)

#11
allivegp

Kι όμως, Αυστριακοί συνέλαβαν και παρέδωσαν τον Ρήγα Βελεστινλή (άρα επίσης Βολιώτη) στους Τούρκους.

#12
Επισκέπτης

kapoia pragmata prepei na ta leme opos exoun ginei mesa apo vivlia pou exoun grapsei istorikoi.opote paidia anoixte kai kanena vivlio kai afiste ta dika sas.kai exalou...osa den ftanei i alepou..ta kanei kremastaria.

#13
Nakas

Να σχολιάσω ότι δεν μπορούσαν να σηκώσουν Αυστριακές σημαίες οι Βολιώτες στους Γερμανούς γιατί απλώς δεν υπήρχε πια Αυστρία το 1941 (βλ. ένωση με τη Γερμανία το 1938). Η εκδοχή που έχω ακούσει εγώ έχει να κάνει με τον Ελληνοτουρικό Πόλεμο του 1897, οπότε και ο Βόλος καταλήφθηκε πρόσκαιρα από τους Τούρκους και τότε οι Βολιώτες, φοβούμενοι φυσικά αντίποινα και βιαιοπραγίες των Τούρκων, σήκωσαν αυστριακές σημαίες.

#14
Khan

Α΄ Παγκόσμιο γράφει. (Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει δίκιο).

#15
Nakas

Οι Αυστριακοί ποτέ δεν πάτησαν πόδι στο Βόλο σε κανέναν πόλεμο, αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία. Θεωρώ πιο λογική την εξήγηση για τον πόλεμο του 1897, οπότε και η Αυστρία ήταν αναγνωρίσιμη δύναμη, αλλά χρειάζεται κάποιος να προσθέσει κανονικές ιστορικές πληροφορίες περί αυτού.

#16
Khan

Η έκφραση υπάρχει με αυτήν την σημασία στο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Ο Πανταρώτας, γραμμένο στα 1891. (Βλ. τον 2ο τόμο της πεντάτομης σειράς του Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλου στον Δόμο, σ. 146). Το απόσπασμα έχει ως εξής:

«Εις άλλος όμως ήτο σκληρός. Ήτο ολιγώτερον τρεπτός από τους αρχαίους θεούς, κι ας τους είχε σχεδόν πατριώτας. Ήτο »Αυστριακός, χειρότερος από Τούρκον«, κι έτυχε να γίνει υπάλληλος εις την ελευθέραν Ελλάδα».

Ο Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλος δίνει την σημασία «(σκωπτικά) Βολιώτης, με την σημασία »σκληρός, αδἐκαστος«».

Επομένως, πρέπει να αποκλειστούν οι εξηγήσεις που το ανάγουν σε γεγονότα μετά το 1891 (βασικά η τέταρτη για τον Α΄ Παγκόσμιο), ενώ είναι πιθανό να ισχύουν οι υπόλοιπες.