Πρόκειται για σύγχρονους πολυθεϊστές, εκ του «παγανιστές», οι οποίοι τον τελευταίο καιρό πραγματοποιούν πανηγυρικό comeback. Ο χαρακτηρισμός χρησιμοποιήθηκε αρχικά με υποτιμητική διάθεση, αλλά πολλοί παγάνες πλέον χρησιμοποιούν την λέξη με το ίδιο πνεύμα που οι μελαψοί αγγλοσάξονες των ΗΠΑ αποκαλούν αλλήλους my nigger.

Στην χώρα όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα υπάρχουν πολλές συνομοταξίες από παγάνες, καλύπτοντας όλο το φάσμα της πολιτικής και των ψυχοσωματικών δυσλειτουργιών. Κοινός παρανομαστής είναι η απόρριψη του Ιουδαιοχριστιανισμού και η πεποίθηση ότι εάν κάποιοι δεν είχαν φάει μπαμπέσικα τον Ιουλιανό θα ζούσαμε σε ένα καλύτερο κόσμο.

Υπάρχουν οι παρακάτω κύριες κατηγορίες:

϶ϵ Παγάνες για δέσιμο: πρόκειται για την πλέον παρανοϊκή υποκατηγορία, καθώς πιστεύουν ότι οι Έλληνες και οι «θεοί τους» κατάγονται από τον Σείριο και ότι από την αρχαιότητα τα μέλη της μυστικής Ομάδας Ε διεξάγουν ένα συνεχές παρασκηνιακό πόλεμο με τους Σιωνιστές, οι οποίοι είναι περίπου όπως οι Romulans του Star Trek. Οι εν λόγω παγάνες έχουν δανειστεί πολλά από τους Σιεντολόγους, αλλά δυστυχώς για αυτούς, ο άρτι αποδημήσας εις Σείριον εμπνευστής τους Ανέστης Κεραμυδάς στερείτο της επιχειρηματικής οξυδέρκειας ενός L. Ron Hubbard και δεν κατάφερε να οργανωθεί αντίσοιχα. Έτσι, οι εν λόγω παγάνες βγάζουν ψίχουλα γυρολογώντας βιβλία σε κυρα-περμαθούλες αντί να απολαμβάνουν τις πιο χοντρές μπάζες μιας οργανωμένης θρησκείας.

卐 Παγάνες που θέλουν να μας δέσουν: πρόκειται για μετάλλαξη ακροδεξιών σκινιών που εμπνέονται περισσότερο από την βορειοευρωπαϊκή μυθολογία παρά από το δωδεκάθεο, και αυτοηδονίζονται ακούγοντας Βάγκνερ και προσβλέποντας στην σαπουνοποίηση ως χόμπι. Φέρουν πολύ βαριά το γεγονός ότι κοντινοί τους ομοϊδεάτες κυβέρνησαν την χώρα χρησιμοποιώντας το σύνθημα «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών».

✇ Φωτορεαλιστικοί Παγάνες: πρόκειται για παγάνες που ειλικρινά επιχειρούν να αναπλάσουν την «πατρώα θρησκεία». Μερικοί συμμετέχουν σε τελετές στον Όλυμπο φορώντας χλαμύδες προσφέροντας σπονδές και θυσίες στους θεούς. Με δικαστικούς αγώνες και προσφυγές πέτυχαν την αναγνώριση του δωδεκαθεϊσμού ως «γνωστής θρησκείας» από το κράτος. Ίσως αυτή να είναι και η αχίλλειος πτέρνα τους, καθώς στη προσπάθειά να οργανωθούν πράττουν τα πεπατημένα καραγκιοζιλίκια άλλων οργανωμένων θρησκειών, ιδρύοντας αλληλοαφοριζόμενες οργανώσεις και γκρουπούσκουλα. Οι εν λόγω παγάνες έχουν κατηγορηθεί για γραφικότητα και κιτσοσύνη, αλλά ποιος, με το χέρι στη καρδιά, θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι είναι περισσότερο ή λιγότερο γελοίοι από οποιαδήποτε άλλη οργανωμένη θρησκεία;

☯ Φιστικοπαγάνες: ταλαιπωρήθηκαν στα παιδικά τους χρόνια καθώς η μαμά τους κοινωνούσε κάθε Κυριακή και η γιαγιά τους έσερνε γονυπετείς στην Τήνο για προσκύνημα. Ξεσπούν λοιπόν αποτασσόμενοι την ταλαιπωρία του χριστιανισμού, αλλά κάνουν καλού κακού τον σταυρό τους όταν τα βρούνε σκούρα. Λένε για τους αρχιτέκτονες ότι δεν είχαν τα αρχίδια να γίνουν μηχανικοί, αλλά ούτε και την πουστιά να γίνουν διακοσμητές. Οι φιστικοπαγάνες είναι κάπως έτσι: δεν έχουν το σθένος να δηλώσουν άθεοι, αλλά ούτε και την περιπετειώδη διάθεση να φορέσουν χλαμύδες, μη γίνουν και ρόμπες.

❀ Ρομαντικοπαγάνες: διακατέχονται από φιλο-φιλελληνικό πνεύμα, και προσεγγίζουν την θρησκεία πάντα υπό φιλοσοφικό πρίσμα. Διαβάζουν Κέλσο, Ιουλιανό, Τρύφωνα Ολύμπιο, Μάριο Βερέττα. Ανάλογα με τον πολιτικό τους προσανατολισμό (πολλοί είναι πρώην αριστεροί, άλλοι e-λληναράδες) αγοράζουν έντυπα όπως ΔΙΙΠΕΤΕΣ, ΔΑΥΛΟΣ, ΙΧΩΡ, κα. Δεν συμμετέχουν σε σπονδές όπως οι φωτορεαλιστικοί, αλλά συνήθως δεν πράττουν οπορτουνιστικά όπως οι φιστικοπαγάνες.

϶†ϵ Χριστιανοφιστικοπαγάνες (άκα Λίγο Χριστό, λίγο απ' ό): Πρόκειται για αυτομισούμενους χριστιανούς του απορρίπτουν την Παλαιά Διαθήκη ως σιωνιστική, αλλά ασπάζονται την Καινή Διαθήκη και τον Χριστό, τον οποίο θεωρούν Έλληνα και θύμα του σιωνισμού, και συνεχιστή της «πατρώας Θρησκεία» του δωδεκαθέου με ελάχιστες εκσυγχρονιστικές αλλαγές (πχ ο Ποσειδώνας γίνεται Άγιος Νικόλαος, κλπ). Υποστηρίζουν ότι ο Ιησούς ήταν ελληνάρας, ο καρπός του έρωτα της Μαρίας με κάποιον Ελληνορωμαίο στρατιώτη ονόματι Πάνθηρα (παραθέτοντας κείμενα του Κέλσου και του Ιώσηπου). Παγαποντοπαγάνες αυτής της κατηγορίας προέρχονται κυρίως από τον ακροδεξιό χώρο (Πλεύρης, Γεωργαλάς, κα).

ΟΣΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΒΡΕ ΠΑΓΑΝΑ, ΠΡΟΣΕΧΕ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΦΩΤΙΑ ΝΑ ΣΕ ΚΑΨΕΙ..... (Παραλήρημα αγριοχρίστιανου από Blog).

Φιλάτε ακόμη την ΕΙΚΟΝΑ της παναγρίας σας που μύρισε τον κρίνο; Ρινικός έρωτας δεν είναι αυτό; Μη μου πάθετε κανέναν έρπη από τα πολλά φιλήματα σε πανάγρια αιδοία, πόδια κλπ. Μα να φιλάτε και ψάρια; ΙΧΘΕΙΣ; Αυτό πια παραείναι ανωμαλία. Εμάς ρε αποκαλείτε παγάνες; Για δοκιμάστε να πηδήξετε την αφροδίτη. Θα σας στραβώσει το πέος από το μάρμαρο. Μία εικονίτσα όμως, της κάνουμε μία τρύπα στην στοματική κοιλότητα, μία στο κωλαράκι και άμα δεν μας κάνει το θαύμα της δίνουμε και καταλαβαίνει. Άμα δεν της άρεσε, θα μας έκανε τις χάρες. Αφού δεν μας τις κάνει, της αρέσει. Και θα φωνάζει ο έμπορος από κάτω με το τρίκυκλο: «Ο Ψ(ωλ)αράαααςςς. Ιχθείιιιιιςςς!!!!!!!!» (Παραλήρημα Παγάνα από Blog).

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
GATZMAN

Εχω δει το βιβλίο του Κεραμιδά «Ομάδα Ε».Εχουν φύγει τα άτομα.Για δέσιμο όπως λες.
Οσο για τους φωτορεαλιστικούς...καλά τι σούργελα.Είχα ακούσει κάποτε που τους είχε απαγορεύσει το υπουργείο πολιτισμού να κάνουν τελετές στο Σούνιο, κι οι μαλάκες σαν ευέλικτοι Έλληνες βρήκαν τη λύση.Πέρασαν σαν επισκέπτες.Μετά φόρεσαν τις χλαμύδες τους κι ούτε γάτα ούτε ζημιά.

#2
GATZMAN

Ενα Ζήτω στην μπυροκοιτίδα του πολιτισμού μας

#3
Vrastaman

Υποψιάζομαι δε ότι πολλοί από δαύτους την σηκώνουν την χλαμύδα.

#4
xalikoutis

βγήκες παγανιά έτσι; θέρισες, σπεκ! ειδικά οι φιστικοπαγάνες, είναι όλα τα λεφτά....

#5
Vrastaman

Υπάρχει και άλλη κατηγορία Παγάνα που λησμόνησα να αναφέρω, οι «λίγο Χριστό, λίγο απ’ο». Αυτοί οι αυτομισούμενοι χριστιανοί απορρίπτουν την Παλαιά Διαθήκη ως «σιωνιστική», αλλά ασπάζονται την Καινή Διαθήκη και τον Χριστό, τον οποίο θεωρούν Έλληνα, θύμα του «σιωνισμού», και συνεχιστή της «πατρώας Θρησκεία» του δωδεκαθέου με ελάχιστες εκσυγχρονιστικές αλλαγές (πχ ο Ποσειδώνας γίνεται Άγιος Νικόλαος, κλπ). Στηρίζουν δε την «Ελληνικότητα» του αναφέρουν ότι ο Ιησούς ήταν ο καρπός του έρωτα της Μαρίας με ένα Ελληνορωμαίο στρατιώτη ονόματι Πάνθηρα, όπως καταγράφουν οι Κ΄λσος και Ιώσηπος. Παγάνες αυτής της κατηγορίας προέρχονται κυρίως από τον ακροδεξιό χώρο (Πλεύρης, Γεωργαλάς, κα).

#6
xalikoutis

σωστό, η τελευταία κατηγορία δε θεωρεί τους εαυτούς τους παγάνες (καθαρά παγαποντοπαγανιά), και μάλιστα θεωρεί τον προσδιορισμό βρισιά, βλ. και το τελευταίο μήντι που ανέβασα που προέρχεται από αυτούς του χριστιανοφιστικοπαγάνες.....

#7
GATZMAN

Οπως το βλέπω το πράγμα, μέχρι να ολοκληρωθούν τα βασικά σχόλια, θα ' χει προκύψει κι άλλη κατηγορία οπότε....

#8
poniroskylo

Τα σέβη μου. Εξαιρετικό.

#9
jesus

excusez-moi, vous avez un briquet;

#10
Ο ΑΛΛΟΣ

Οι εν λόγω [φωτορεαλιστικοί] παγάνες έχουν κατηγορηθεί για γραφικότητα και κιτσοσύνη, αλλά ποιος, με το χέρι στη καρδιά, θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι είναι περισσότερο ή λιγότερο γελοίοι από οποιαδήποτε άλλη οργανωμένη θρησκεία;

Εγώ.

  1. Στις περισσότερες θρησκείες δεν υπάρχει στολή για τους πιστούς. Το ότι υπάρχει για τους ιερείς το βρίσκω αρκετά λογικό.

  2. Αν είσαι οργανωμένος 12θεϊστής, με τελετές και χλαμύδες (αυτοί συνήθως αλλάζουν και τα ονόματά τους, όλοι λέγονται Εύμολποι και Πεώνακτες, δεν υπάρχει ένας Μπάμπης εκεί μέσα), τότε ή πιστεύεις με τα σωστά σου ότι τους κεραυνούς τους ρίχνει ο Δίας, πράγμα που ναι, είναι περισσότερο γελοίο από άλλες οργανωμένες θρησκείες, ή δεν το πιστεύεις, οπότε μας δουλεύεις.

#11
Ο ΑΛΛΟΣ

Να προσθέσω και ότι:

Οι φωτορεαλιστικοί περιγράφονται περίπου ως μία παλαβή θρησκευτική ομάδα που δεν ενοχλεί κανέναν. Πολλοί είναι όντως έτσι, και δεν αποκλείεται να είναι και πολύ λογικοί και ισορροπημένοι άνθρωποι. Από μία άποψη η αρχαία ελληνική θρησκεία είναι μία πολύ καλή θρησκεία, δεν έχει ενοχικά σύνδρομα, έχει μυθολογικούς συμβολισμούς κυριολεκτικά για το κάθε τι που υπάρχει στη φύση και στην ανθρώπινη ψυχή, και εντέλει γιατί όχι;

Ωστόσο, οι τάξεις τους δεν είναι καθόλου απαλλαγμένες από επικίνδυνους αδαείς εθνικιστές που θεωρούν ότι οι πάντες χρωστούν τα πάντα στους Έλληνες. Επίσης, κυκλοφορούν εκεί πολλοί χαμένοι, απελπισμένοι άνθρωποι που (όπως στις περισσότερες θρησκείες) έχουν εναποθέσει εκεί τις τελευταίες τους ελπίδες να βρουν τον εαυτό τους, και το κάνουν αυτό με τυφλή εμπιστοσύνη. Κι αυτοί είναι επικίνδυνοι. Παθητικά επικίνδυνοι, θα έλεγα.

Τέλος, ας αναφέρουμε και ότι οι Φωτορεάλ είναι εν πολλοίς παρακλάδι των Νεοεποχιτών (ρεϊκάδων κλπ.), των οποίων μοιράζονται και κάποιες πρακτικές όπως τα διάφορα με την «ενέργεια» και την αύρα.

#12
Vrastaman

Πριν από το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο πολλοί ιθαγενείς του νότιου ειρηνικού παρατήρησαν οτι Αμερικάνικα καράβια κουβαλούσαν αμύθητα πλούτη σε κιβώτια με την σφραγίδα CARGO.

Έτσι, την δεκαετία '40 σε πολλά νησιά (πχ Tanna και Vanuatu) εξαπλώθηκαν οι λεγόμενες «Θρησκείες Φορτίου» (cargo cults) οι πιστοί των οποίων περιμένουν ότι ο υιός του Θεού (Αμερικανός, ονόματι John Frum) θα έρθει στις 15 Φεβρουαρίου κάποιας χρονιάς κομίζοντας στους πιστούς το πολύτιμο CARGO.

Το τελετουργικό τους περιλαμβάνει την δημιουργία αεροδιαδρόμων και πύργων ελέγχου από άχυρα και μπαμπού με σκοπό να προσελκύσουν τον John Frum μια ώρα αρχύτερα.

Σε σχετικό ντοκιμαντέρ, ο David Attenborough ρώτησε κάποιο πιστό ονόματι Sam:

- But, Sam, it is nineteen years since John say that the cargo will come. He promise and he promise, but still the cargo does not come. Isn't nineteen years a long time to wait;

O Sam του απάντησε αποστομωτικά:

- If you can wait two thousand years for Jesus Christ to come an' 'e no come, then I can wait more than nineteen years for John.

(Από το βιβλίο «God Delusion» του R. Dawkins)

#13
Khan

Λωλ!

#14
allivegp

Χμ... Οφείλω να μεταφέρω την πληροφορία ότι ο Ανέστης Κεραμιδάς δεν βρίσκεται πλέον εν ζωή.

#15
Vrastaman

Θνξ Άλλjβε, έκανα τις αλλαγές...

#16
Khan

Αθεόφοβος είσαι, αχαχα!

#17
allivegp

Στο σημείο αυτό, για όλους τους ορισμούς, σχόλια και μήδια που έχω ανεβάσει, και για την -θεωρώ εξαιρετικά τιμητική- 30η θέση που κατέχω, ισχυρίζομαι ότι αξίζει να επισκευτεί κανείς το ιστορικό Αρχείο του Δαυλού που δόθηκε στη δημοσιότητα με το κλείσιμο του περιοδικού.

#18
allivegp

Εκεί, για παράδειγμα, μπορούμε να διαβάσουμε αυτό (και να πάρουμε και ιδέες για μερικά λήμματα.)

#19
allivegp

Τέσπα, εννοούσα ένα άρθρογια τον αφορισμό της Επανάστασης του ΄21 με πολλές σλανγκιές από τον (μετέπειτα εθνομάρτυ!) Πατριάρχη Κων/πόλεως.

#20
Vrastaman

Στην ορεινή Αρκαδία δαυλί αποκαλείται ο πέων.

#21
allivegp

Να ανεβεί πάραυτα!

#22
Khan

Πού είναι οι σλανγκιές; Οέο; Έκανες ειρωνεία, ή έχεις κάτι πολύ προχώ κατά νου;

#23
allivegp

Π.χ. ο όρος «λυμεών» που αποδόθηκε στον Αλ. Υψηλάντη, η καταδίκη της εξέγερσης με τους μελίρρυτους όρους «βδελυρία», «αποσκορακισμός», «έργο μιαρό και θεοστυγές», επίσης ο λιβανισμός του Σουλτάνου η «αμφιλαφής σκιά» της κραταιάς Οθωμανικής Βασιλείας, και άλλα τέτοια.

Πόσο κακό δεν κάνανε εκείνη τη στιγμή όλα αυτά στην υπόθεση του ξεσηκωμού του Γένους!

#24
Khan

Συμφωνώ, αλλά δεν βλέπω πού είναι η σλανγκ. Μάλλον είσαι κι εσύ του κλαμπ μου, που ανεβάζουμε και καθαρεύουσα- αρχαίζουσα, λ.χ. τα επαΐων, ο, ευρύπρωκτος, ο, παιδαριογέρων, ο, παρθενοϋμένιον, το, που έχω ανεβάσει.

Παρεμπ. ο Κοραής απάντησε πολύ σωστά στην «Πατρική Διδασκαλία» με την «Αδελφική Διδασκαλία».

#25
allivegp

@Khan: Πάντοτε μου έκαναν εντύπωση και μου κολλούσαν σαν τσίχλα στο παντελόνι κάποιες λέξεις που μου φαινόντουσαν εξαντρίκ. Π.χ. άκου ...«αποσκορακισμός».

#26
Επισκέπτης

Αλήθεια, ξέρεις τι σημαίνει;

#27
allivegp

To έψαξα: εξοβελίζω, στέλνω στον κόρακα!

#28
Khan

Ενδιαφέρον! Ο εκκλησιαστικός λόγος χρησιμοποιεί πολλές εκφράσεις που σημαίνουν το θέσιμο εκτός των ορίων της Εκκλησίας, λ.χ. το αφορίζω < από + ορίζω. Το ενδιαφέρον εν προκειμένω είναι ότι υιοθετεί μια αρχαία σλανγκιά (ἐς κόρακα της εποχής του Αριστοφάνους), η οποία μάλλον μέχρι το 1821 είχε χάσει την αρχική της σημασία.

#29
allivegp

Τέτοια λήμματα θα μπορούσαν να αποτελούν υλικό για μια «Πατριαρχικό-θρησκευτική σλανγκ», που θα αντλούσε το υλικό της από τους αφορισμούς, κατάρες, αρές, αναθήματα, εξορκισμούς, κυρήγματα και άλλα παρόμοια Πατερικά κείμενα «αγάπης».

#30
Khan

Το έψαξα κι εγώ. Το Λεξικό Lampe το μεταφράζει ως «απορρίπτω». Ήδη στον Ευσέβιο (4ος αιών), στον Θεοδώρητο (5ος) και στον Λεόντιο Ιεροσολύμων (6ος) χρησιμοποιείται με την έννοια του απορρίπτω. Θεωρώ ότι ήδη από τον 4ο αιώνα, είχε χάσει την αρχαία σλανγκ αίσθηση («στέλνω στα κοράκια») και χρησιμοποιείτο ευρέως ως απλό συνώνυμο του απορρίπτω ή αφορίζω.

Παρεμπίπταμπλυ, έχω λημματογραφήσει θρησκευτική σλανγκ, όχι «αγάπης», αλλά γενικώνε φαινομένωνε, βλ. Μπιγκ Μακ (Big Mac), ο, παπαράτσι, χριστιανόφουστα, η, χριστιανόφατσα, η, γυναίκα από σόγια, η, Επιτάφιινγκ / churching κ.ά.

#31
allivegp

σόρυ: στο προηγούμενο σχόλιο μου, είναι «αναθέματα» κι όχι «αναθήματα».
Ενδιαφέρον έχουν τα αναθέματα κατά των Ελλήνων που εκτοξεύονται από άμβωνος από τους ιερείς κατά τη γνωστή γιορτή μίσους, την αποκαλούμενη «Κυριακή της Ορθοδοξίας».

#32
Khan

Τι εννοείς; Υποτίθεται ότι η Κυριακή της Ορθοδοξίας ως ανάμνηση της καθιέρωσης των εικόνων, είναι νίκη του ελληνικού «εικαστικού»- «εικονικού» πνεύματος έναντι του ασιατικού- «σημιτικού» ανεικονικού πνεύματος.

#33
allivegp

Η «Κυριακή της Ορθοδοξίας» πρόκειται για την ανάμνηση της επικράτησης μιας εκκλησιαστικο-κοινωνικο-πολιτικής φράξιας (εικονολάτρες) έναντι μιας άλλης (εικονοκλάστες). Γιορτάζεται ανελλιπώς κάθε χρόνο τα τελευταία 1309 χρόνια και στον εορτασμό αυτό η θρησκεία των 318 άγιων θεοφόρων Πατέρων αποβάλλει το προσωπείο της «Αγάπης», και αφού έχει επιβάλλει δια πυρός και σιδήρου την παρουσία της στον Ελληνικό χώρο δεν διαστάζει προκλητικά να επιχαίρει και να καταράται:
- Όσων διαβάζουν Πλάτωνα και Αριστοτέλη, ανάθεμα τρις!
- Όσων ακολουθούν την μιαρά των Ελλήνων φιλοσοφία, ανάθεμα, τρις!
και πολλές άλλες τέτοιες ατάκες.

Φυσικά, παρά τις αντιδράσεις από διανοούμενους και άλλες φωνές, δεν λένε να περικόψουν τις κατάρες αυτές, αλλά τις επαναλαμβάνουν κάθε χρόνο. Πρόκειται για μια πραγματική γιορτή μίσους, όπως οι εκδηλώσεις στο Γράμμο και το Βίτσι που γινόντουσαν κάποτε, με τη διαφορά όμως ότι οι τελευταίες έχουν καταργηθεί πια από το επίσημο Ελληνικό Κράτος, ενώ η «Κυριακή της Ορθοδοξίας» εορτάζεται κανονικά.

#34
allivegp

Μπορούμε να διαβάσουμε τί ακριβώς καταριώνται οι χριστιανοί την «Κυριακή της Ορθοδοξίας» εδώ.

#35
Khan

Διάβασα το άρθρο, και έχει πολλές ανακρίβειες έως διαστρεβλώσεις. Με κάθε καλή πίστη, πρέπει να ψάξει κανείς λίγο περισσότερο τα πράγματα, ας πούμε σε ιστορικές μελέτες μη εμπλεκομένων, λ.χ. δυτικών ιστορικών, παρά να δίνει τη συγκατάθεσή του σε τέτοια κείμενα.
1) Οι αναθεματισμοί ΔΕΝ ψέλνονται. Οι αναθεματισμοί ήταν μέρη των όρων των Οικουμενικών Συνόδων, που στο τέλος αφού είχαν διατυπώσει κατά θέσιν τα δόγματα, τα διατύπωναν και κατά άρσιν, ώστε να γίνεται γνωστό ποιοι είναι οι αιρετικοί που αφορίζονται. Δεν ψάλλονται σήμερα στην Εκκλησία. Ψάλλονται μόνο τροπάρια σχετικά με την Σύνοδο και όχι οι όροι, τα πρακτικά και οι αναθεματισμοί της.

2) Η τελευταία παράγραφος είναι λίγο μυθολογική. Ο αναθεματισμός ήταν ένα είδος αφορισμού, δηλαδή καθόριζε ποιοι δεν αποτελούν μέρος της Εκκλησίας, όσο εμμένουν στις απόψεις τους. Δεν συνοδευόταν με όλα αυτά τα ψυχεδελικά.

3) Ο συντάκτης του άρθρου μέσα στην βιάση του, γράφει κι ένα κωμικοτραγικό λάθος, ότι η Ζ'Οικ. αναθεμάτισε τις προηγούμενες. Εννοεί μαλλον «επεκύρωσε», και το εκλαμβάνω ως λάθος βιασύνης ενδεικτικό ωστόσο της προχειρότητας του κειμένου.

4) Ως Έλληνες εννοούνται οι ειδωλολάτρες. Η εν λόγω σύνοδος απλά επεκύρωσε την καταδίκη φιλοσοφικών αντιλήψεων, που δεν ταίριαζαν στο κοσμοείδωλο της Εκκλησίας, λ.χ. προύπαρξη ψυχών, αιωνιότητα κόσμου κτλ. Όμως αυτό δεν σήμαινε μη μελέτη των αρχαίων Ελλήνων στο Βυζάντιο. Οι ίδιοι οι Πατέρες της συνόδου διάβαζαν μανιωδώς Πλάτωνα και Αριστοτέλη και ήταν πολύ καλοί γνώστες του, όπως ο Μέγας Φώτιος που τους δίδασκε κιόλας, και του οποίου ο επίσης μορφωμένος θείος Ταράσιος προήδρευε της συνόδου.

Έχοντάς τα πει αυτά, για χάρη ιστορικής ακρίβειας, ήταν βέβαια πολύ ξένο προς το κήρυγμα του Ιησού ότι υπήρχαν διώξεις αιρετικών στο Βυζάντιο, έστω από τον αυτοκράτορα κι όχι απ' την Εκκλησία, η οποία καλυπτόταν πίσω από αυτόν. Προσωπικά, θεωρώ απόλυτο δικαίωμα της Εκκλησίας να αφορίζει, δηλαδή να εκβάλλει από τους κόλπους της όποιον κηρύττει ενάντια στην δική της διδασκαλία, όπως δεν μπορώ να είμαι γραμμένος στο κομμουνιστικό κόμμα και να κηρύττω τον καπιταλισμό. Αλλά είναι απαράδεκτο ο αφορισμένος να διώκεται από το κράτος, όπως συνέβαινε στον «ένδοξό μας βυζαντινισμό». Όπως είναι απαράδεκτο και να χρησιμοποιείται ο αφορισμός για πολιτικούς ή ιδεολογικούς λόγους, όπως στους δύο τελευταίους αιώνες, 1821, βενιζέλο, Ροίδη, Καζαντζάκη...

Ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη για τα γατάκια που ξυρίστηκαν.

#36
Khan

Παρόραμα: Στο 2) εννοούσα την προτελευταία παράγραφο, για το ανάθεμα. Νταξ, αυτά που γράφει για τα κούτσουρα, δεν υπάρχουν πουθενά ως πρακτική της εκκλησίας. Να τά χε κάνει κάποιος παπάς σε κάποιο χωριό, κάποτε, δεν μπορώ να το αποκλείσω, αλλά σίγουρα αποκλείωότι συνέβαιναν κατά τις συνόδους επισκόπων.

#37
allivegp

Nαι, αλλά γιατί οι αφορισμοί των «Ειδωλολατρών-Ελλήνων» να διαβάζονται ακόμη στις Ελληνικές Εκκλησίες; Και καλά να τους διαβάζουν οι μη ΕΛ Ορθόδοξοι στη Βουλγαρία ή τα Σκόπια, αλλά να τα διαβάζουμε και εμείς μέσα στην ίδια την ΕΛ;

#38
allivegp

Επίσης, έχβ την εντύπωση ότι πατάμε σε δυο βάρκες όταν προσπαθούμε και καλά να παντρέψουμε Ελληνισμό και Ορθοδοξία, όταν είναι γνωστό ότι οι Χριστιανοί μετέτρεψαν τους Ναούς σε δικές τους Εκκλησίες, έσπασαν τα αγάλματα (π.χ. το άγαλμα του Δία στην Ολυμπία ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου), σταμάτησαν τους Ολυμπιακούς αγώνες, έκλεισαν τις φιλοσοφικές σχολές, καταδίωξαν τους φιλοσόφους και άλλα τέτοια θεάρεστα.

Όσο αφορά την τελετή στο Σούνιο που αναφέρεται στο πρώτο σχόλιο του Γκατζ, νομίζω ότι είναι πάγια θέση του Ελ Κράτους να επανέλθουν οι λατρευτικοί χώροι στον σκοπό για τον οποίο ανεγέρθησαν.

#39
Khan

Φίλε αλλίβε, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι δεν διαβάζονται τα αναθέματα σήμερα στις εκκλησίες, ούτε τα συγκεκριμένα εναντίον των Ελλήνων- Ειδωλολατρών, ούτε άλλα. Στο δεύτερο συμφωνώ, και θεωρώ ότι η Ελληνορθοδοξία είναι ένα τερατούργημα που αλλοτριώνει και τον Ελληνισμό και τον Χριστιανισμό, τα οποία και τα δύο κττμγ από μόνα τους είναι θαυμασιότατα, αλλά το πάντρεμα βγάζει μια αλλοτρίωση και των δύο. Στο τρίτο, επίσης, με την ίδια έννοια, που οι ορθόδοξοι ζητάνε από τους Τούρκους βυζαντινές εκκλησίες να ξαναλειτουργηθούν, καταλαβαίνω αντίστοιχα την θέληση ενός δωδεκαθεϊστή να ξαναγίνει λατρευτικός χώρος ένας αρχαίος ναός. Και δεν το θεωρώ κιτς.

#40
ΠΡΩΤΕΥΣ

Διαβάζονται αναθέματα. Στο Τριώδιο. Αυτές τις μέρες.

#41
σφυρίζων

Το BBC ασχολείται με το φαινόμουνο.