Ρητορική ερώτηση με προφανή απάντηση που τίθεται με χαρακτηριστικό ειρωνικό μορφασμό και εκφράζει προβληματισμό στην περίπτωση που, χωρίς να υφίσταται ιδιαίτερος λόγος, μπορεί να γίνει μια εξαίρεση, να δοθεί μια διάκριση, να απονεμηθεί ένας τίτλος, να δοθεί ένα βραβείο, να κερδηθεί ένας μειοδοτικός διαγωνισμός, να γίνει μια πρόσληψη, να εγκριθεί μια αύξηση κλπ.

Και αν η απόφαση για μια συγκεκριμένη ενέργεια δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τα επισήμως ανακοινωμένα κριτήρια και τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τις ισχύουσες συνθήκες, τότε δικαίως κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει την χρήση αθέμιτων μέσων, κρυφών μηχανισμών, διευκολυντικών οδών, πλάγιων μεθόδων, παρασκηνιακών ενεργειών, μυστικών συνεργασιών, διαπλοκής, μπαγαποντιάς κλπ, προκειμένου να νομιμοποιηθεί μια μη νόμιμη περίπτωση (βλ.παράδειγμα 1).

Σημείωση: Πολλές φορές μια τέτοια ερώτηση-προβληματισμός, δίνει στον άλλο νέα στοιχεία προκειμένου κάποιος να επανεκτιμήσει τη στάση του (βλ.παράδειγμα 2).

  1. - Δεν καταλαβαίνω, γιατί, ενώ το επίσημα ανακοινωμένο ποσοστό αύξησης ήταν από 3- 5%, η Μαρία τσίμπησε διψήφιο ποσοστό. Και δεν υπάρχει λόγος ρε γαμώτο για αυτό.
    - Δεν υπάρχει;
    - Πού να υπάρχει; Ούτε δουλειά έχει το τμήμα της, ούτε καλή στη δουλειά της είναι. Γιατί ρε γαμώτο. Έχει τον κώλο πίσω; Τρέχει κάτι; (ρωτάει με υποψιασμένο βλέμμα)
    - Α ρε καημένε. Είναι απλά τα πράγματα. Πηδιέται καθ’ εκάστη με τον προϊστάμενο. Έχει φορτώσει τη γυναίκα του περικοκλάδες. Να μην τύχει λοιπόν, καλύτερης υποστήριξης η κοπέλα; - Σοβαρά ρε εσύ; Δεν το ’ξερα.

  2. Εδώ κλείσανε τόσες εταιρίες στην Ευρώπη, γιατί η Ολυμπιακή, είναι ιδιαίτερη; Έχει τον κώλο πίσω;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
iron

δεν λέμε έχει τον κώλο μπροστά; ή είναι άλλο πράμα;...

#2
GATZMAN

Δεν ξέρω για την έκφραση που λες

#3
gizaha

κι εγώ το ξέρω σαν «τον κώλο μπροστά τον έχω;»

#4
Galadriel

Βρε παιδιά είναι μετακάψιμο: προφανώς ο τάδε έχει τον κώλο πίσω, αλλά αυτό δεν τον κάνει ξεχωριστό, άρα η φράση «καλά αυτός γιατί, τι έχει, τον κώλο πίσω» λέει «σιγά το μαλάκα, δεν έχει τίποτα διαφορετικό από όλους μας, σο κάτι άλλο παίζει και η μοίρα του φέρθηκε με ευγένεια» (το πιασες το υπονοούμενο Παγώναμ' ο τύπος έχει τον κώλο εκεί που πρέπει αλλά επιπροσθέτως παίζει να έχει και κάτι άλλο που δε φαίνεται με την πρώτη πχ μπάρμπα στην κορώνη).

#5
MXΣ

Mήπως, θε να πει, ότι να, εγώ γιατί να έχω τον κώλο πίσω αλλά σε ένα σουβλάκι ο έχων τον κώλο πίσω ή τελευταίο στην σειρά δεν τον παίρνει αλλά και πάλι it doesn't make sense, εκτός αν και πάλι θα ήθελε να μην έχει τον κώλο πίσω οπότε κάτι πάει να βγεί ή μ'άλλον να μπεί, καθώς μπαίνεις, που θα λεγε και η Gala ή κάποιος άλλος, τέλος πάντων. Αυτά

#6
Galadriel

Η λογική είναι «γιατί εσύ κι όχι εγώ;»

#7
MXΣ

Ενώ το «γιατί εγώ και όχι εσύ» έχει όντως μια ντοστογιεφσκική διάσταση...