1. (πληθ.) Τα πολύ μικρά γράμματα μιας γραμματοσειράς ή ενός γραφικού χαρακτήρα.

  2. Ο υπερβολικά τακτικός και οργανωτικός άνθρωπος. Στην περίπτωση αυτή το ουσιαστικό γίνεται επίθετο: «ψείρας» (αρσ. και για τα δύο φύλα)

  3. Το πολύ μικρού μεγέθους μικρόφωνο που τοποθετείται μέσα από το ρούχο ενός συνεντευξιαζόμενου και πιάνεται στον γιακά, ώστε να μην φαίνεται αλλά αυτός να ακούγεται καλά.

  4. (πληθ.) Τα ψιλά χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, πολλά μαζί (συνήθως καμιά 60αριά) ώστε να σχηματίζουν γιρλάντα.

  1. - Ποιον έχουν καλεσμένο στο πάνελ σήμερα;
    - Δεν τον ξέρω.
    - Δεν έγραφε;
    - Και πού θες να διαβάσω εγώ αυτές τις ψείρες χωρίς γυαλιά;

  2. Ωραίος γκόμενος ο Αποστόλης αλλά πολύ ψείρας βρε παιδάκι μου, όλα πρέπει να είναι στην εντέλεια για να μπορέσει να λειτουργήσει. Και άμα του το λες, απαντά «α, όλα κι όλα, είμαι τελειομανής, το ξέρετε». Ένας υποχόνδριος μαλάκας και μισός είναι.

  3. Χθες στα γυρίσματα έγινε μια κόμπλα άλλο πράμα. Πέθανα στα γέλια. Η κυρία Τομπαίζογλου φορούσε φουστάνι και για να περάσει την ψείρα έπρεπε να την βάλει από κάτω. Της είπε ο Τάκης να το κάνει μόνη της καλύτερα κι αυτή απάντησε «Όχι μωρό μου, βάλτο μου εσύ».

  4. Πάλι αγόρασες ψείρες γαμώ την οικονομική μου κρίση μέσα; Κάθε Χριστούγεννα αυτό το βιολί θα έχουμε;

βλ. και τον ορισμό του χρήστη perkins για συμπλήρωμα στο 4 του παρόντος ορισμού

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Vrastaman

Επίσης έχει την έννοια της κολιτσίδας (βλ. καβουρογαμόψειρα)

#2
vikar

Μπράβο ρε ιρονίκ... Τον κάλυψες νομίζω τον όρο.

Πάνω σ' αυτό ομως θά 'θελα να μοιραστώ το εξής: όταν πρόκειται για διαφορετικές σημασίες της ίδιας λέξης, καλό είναι να τις καταχωρίζουμε στο δικό τους λήμμα την καθεμιά, για δύο τουλάχιστον λόγους.

Πρώτον, γιατι τότε μόνο(;) έχει νόημα να βαθμολογείται το λήμμα ώς τέτοιο. Δέν λέω τελοσπάντων οτι όλοι βαθμολογούν το «λήμμα» με τα ίδια κριτήρια, αλλα πιστεύω οτι τα περισσότερα τέτοια κριτήρια εξαρτιούνται απο τη σημασία της λέξης κάθε φορά.

Δεύτερον, και σημαντικότερο κατα τη γνώμη μου, γιατι έτσι γίνεται ευκολότερη και σαφέστερη η παραπομπή απο άλλα λήμματα προς εδώ. Όταν κάποιος βάλει λινκάκι για το ψείρα στο παράδειγμα πιχί ενός άλλου ορισμού, εννοώντας τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, ο αναγνώστης θα χρειαστεί να διατρέξει πρώτα τις τρείς άσχετες σημασίες για να φτάσει στην επιθυμητή.

Με άλλα λόγια, ας μή φοβόμαστε να μας πούνε βαθμολάγνους, κι' άς κάνουμε τα πράγματα πιό στρωτά και τακτοποιημένα όποτε μπορούμε.

#3
vikar

Δίκιο, το χρησιμοποιούμε και ώς συνώνυμο του τσιμπούρι (τό 'γραφα το προηγούμενο σχόλιο παράλληλα με τον Βράστα).

#4
vikar

Και μόλις συνειδητοποίησα οτι ο/η εμκρίτ ήδη έκανε την δουλειά (στις 14/02) όπως την εννοούσα παραπάνω. Έχει καλύψει ήδη όλες τις σημασίες εκτός απο του «τελειομανούς».

Τσκ τσκ τσκ... Σά δε ντρέπεται, πεντακόσιοι ορισμοί για μία λέξη...

#5
iron

σωστός βικάρ, δεν το είχα λάβει υπόψιν αυτό

#6
iron

α βράστα, δεν το είχες πει εσύ πρώτος για την κρίση, προηγήθηκα εγώ, βλ. παράδειγμα 4.

#7
Vrastaman

Σωστή η Άϊρον! Κλασική μαμαδίστικη προτροπή, ανεξάρτητη του οικονομικού κύκλου, όπως το κλείσε τα «σβήσε επιτέλους το φως / θερμοσίφωνα / κπλ»