Λέξη σλαβικής, κατά πάσα πιθανότητα, προελεύσεως, που σημαίνει πέτσα, αλλά εναλλακτικά αναφέρεται και στην παχιά κρούστα των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Μεταφορικά αναφέρεται στη ντροπή και την έλλειψη ηθικής συμπεριφοράς, με σημείο αναφοράς τη σεξουαλική ηθική. Ο μη έχων τσίπα -ξετσίπωτος- είναι ο ξεδιάντροπος, ωσάν δεν έχει δέρμα, ο άσεμνος, ο ανήθικος χωρίς κανέναν φραγμό. Η γυναίκα ελευθέριων ηθών συχνάκις αποκαλείται ξετσίπωτη.

- Δε θα περάσεις το κατώφλι του σπιτιού μου με αυτή την ξετσίπωτη, αρκετά σιώπησα. Δεν θα το επιτρέψω αυτό, ως εδώ!», φώναξε η εκνευρισμένη μητέρα.

Δεν έχει καθόλου τσίπρα; (από Vrastaman, 17/11/08)(από Khan, 26/11/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
iron

ούτε αυτό το είχαμε; αν είναι δυναμό

#2
iron

δες και το ατσιπόπουλος.

#3
Επισκέπτης

Τσίπα λεγόταν ένα είδος κεφαλομάντηλου από πολύ λεπτό ύφασμα (σαν την καθαυτού τσίπα, την μπόλια, αυτή που κάνουμε τις σεφταλιές -άλλωστε κι η μπόλια επίσης σημαίνει κεφαλομάντηλο). Λοιπόν, τω καιρώ εκείνω οι γυναίκες το 'χαν σε ντροπή να βγουν στο δρόμο με ακάλυπτη την κεφαλή. Η ξετσίπωτη δεν μπορούσε παρά να είναι αδιάντροπη, όπως και η ξεβράκωτη.

#4
Khan

έχω την εντύπωση ότι συναφώς προς όσα αναφέρει ο Κρεπς, τσίπα είναι ο παρθενικός υμένας. Οπότε πρόκειται για ακραία σεξιστική έκφραση. Ξετσίπωτη είναι αυτή που έχει ξεπαρθενιαστεί, που τόλμησε να έχει προγαμιαίες σχέσεις και παρέδωσε λευκό και άσπιλο παρθενόπανο. Αλλά δεν είμαι σίγουρος, τι λένε οι επαίοντες;

#5
Galadriel

Τρίχες. Λίγοι ξέρουν ότι μια διεθνής φαλλοκρατική συνωμοσία έχει οδηγήσει στην ρουτίνα τοποθέτησης ενός τσιπ κατά τη γέννηση των γυναικών, ώστε να παρακολουθούνται και να αποφεύγεται η απάτη εκ μέρους τους και να μην γαμιένται αριστερά και δεξιά σαν τσούλες και τεσπά να υπάρχει ένας έλεγχος. Όσες μυημένες παίρνουν χαμπάρι και βγάζουν το τσιπάκι, γυρνάνε αριστερά και δεξιά και γαμιένται και είναι ξετσίπωτες. Καλό ε; αχαχχχχχχχχαχα (ορκίζομαι, το άκουσα, δεν το βγαλα από το κεφάλι μου).

#6
Khan

Βρε παιδιά να θεσπίσουμε ένα ετήσιο βραβείο παπαρετυμολογίας. Αυτό λ.χ. θα άξιζε το φετινό...

#7
salina

Συνδυάζει τέλεια την παπαρετυμολογία με την συνομωσιολογία και άρα είναι υποψήφιο για δύο βραβεία ;)

#8
Khan

Αν το τσιπάκι ήταν στον πρωκτό και προσείλκυε χαμστεράκια θα ήταν ένας ωραίος βραστικός μύθος. ;Ρ