Μεταφορά στην ελληνικήν του αγγλικού «photoshop», ήτοι του προγράμματος για τον χειρισμό και την παρέμβαση σε εικόνες μέσω υπολογιστή. Υπάρχει, βέβαια, και η κατά λέξη μετάφραση «φωτομάγαζο», κατά τα «φατσοβιβλίο» (facebook), «εσυσωλήνα» (youtube) κ.ο.κ. Η μεταφορά «φωτοψώνισμα», όμως, σημαίνει ιδιαίτερα ότι κάποιος παρεμβαίνει (ή βάζει κάποιον ειδικό να παρέμβει) στην φωτογραφία του, επειδή είναι ψώνιο και θέλει να δείχνει καλύτερος απ' ό,τι είναι. Ενίοτε φτιάχνει την φωτογραφία του έτσι ώστε να μοιάζει με ειδικούς σταρ με τους οποίους ψωνίζεται, ή ώστε να έχει τις ειδικές αναλογίες που επιτάσσει μια ορισμένη εμφανισιακή μόδα. Το φωτοψώνισμα δημιουργεί μια διάσταση ανάμεσα στο ίματζ ενός ανθρώπου και την πραγματικότητά του, που προκαλεί δυσάρεστα απρόοπτα, όταν μετά γίνει η συνάντηση με τον πραγματικό άνθρωπο.

Χρησιμοποιείται πολύ από: α) Επαγγελματίες διαφημιστές που αφαιρούν μια τυχαία ατέλεια ενός μοντέλου, προκειμένου να την κάνουν ακόμη πιο τέλεια/ο απ' ό,τι ήδη είναι. Λ.χ. μπορεί η Σκλεναρίκοβα να είχε φάει την προηγούμενη μέρα ένα πουτσοσκάμπιλο απ' τον Carembeu κι η μελανιά να δείχνει άσχημα στον φακό. Ε, λοιπόν, θα αφαιρεθεί με φωτοψώνισμα.
β) Σε διαδικτυακές επαφές που κάνουν φεϊσμπουκάκια, e-πούτσοι και διάφοροι γνωριζόμενοι μέσω Διαδικτύου. γ) Σε διαφημίσεις e-πούτανων, άλλως «τουριστριών». δ) Για πολιτική χειραγώγηση, με το να βγάλεις μια τυχαιότητα, που μπορεί να χαλάει την σούπα. Λ.χ. μια υπουργός της Γαλλίας είχε φωτογραφιστεί να εξαγγέλλει μέτρα λιτότητας, κρατώντας μια τσάντα Louis Vitton, η οποία όμως αφαιρέθηκε στο φωτοψώνισμα. Όταν αποκαλύφθηκαν οι αρχικές φωτογραφίες ξέσπασε σκάνδαλο. ε) Για πολλούς άλλους λόγους.

 1. - Κοίτα τον Μήτσο τι άντρακλας δείχνει στην ταυτότητά του στο φατσοβιβλίο!
  - Ναι, αλλά μου φαίνεται ότι έχει φωτοψωνιστεί λίγο... Τον θυμάσαι να έχει τέτοια ποντίκια;

 2. - Αλήθεια, πήρες την Βερόνικα; Και πώς ήταν;
  - Φωτοψωνισμένη! Στην φωτογραφία του πρακτορείου έδειχνε μπαλκόνια να, μετά συγχωρήσεως, και μέση δαχτυλίδι. Ε, στην πραγματικότητα ήταν το αντίστροφο!
  -Ήττα δικέ μου!

 3. - Κοίτα εδώ! Ο Μιχαλάκης έχει βάλει την αφεντομουτσουνάρα του μέσα σε μια φωτογραφία του Brad Pitt!
  - Ρε το φωτοψώνιο!

 4. Κρίμας πάντως για τον Στάλιν που δεν πρόλαβε την εποχή του φωτοψωνίσματος! Θα μπορούσε να είχε βγάλει τον Τρότσκι απ' όλες τις φωτογραφίες με τον Λένιν και να έβαζε τον εαυτό του στην θέση του, χωρίς να το πάρει κανείς χαμπάρι!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified