Ο αστέρας- αστέρι- σταρ, που έχει καταντήσει τέρας. Προφέρεις χαμηλόφωνα το «ασ» και πιο δυνατά και με έμφαση το «τέρας». Ομοίως και στο «ιερόν τέρας», που χαρακτηρίζει τον απόλυτο γκουρού ενός τομέα, προφέρεις με έμφαση το «τέρας». Βλ. παραδείγματα.

Trivia: 1. Οι λέξεις «αστέρι» και «τέρας» έχουν κοινή ετυμολογία, και στην αρχαιότητα «τέρας» σήμαινε αστέρι ή παράξενο φαινόμενο στον ουρανό. Αυτό έχει επιβιώσει στην έκφραση «σημεία και τέρατα». Από εκεί άρχισε μετά να σημαίνει το παράξενο, το τερατώδες κτλ. Και η λέξη «star» είναι από την ίδια ινδοευρωπαϊκή ρίζα.

  1. H ομοιότητα της λέξης «star» με το σ(ι)τάρι έχει δώσει αφορμή σε κάμποσα λογοπαίγνια, όπως το γνωστό ανέκδοτο με το παιδί απ' τη Λάρισα: «-Μπαμπά, θέλω να γίνω σταρ! -Μωρ, δεν πας να γίνεις και κριθάρ';». Επίσης την έκφραση «σταράτος» για τους σταρ, «λόγια σταράτα» κ.ο.κ.
  1. Μετά τον θάνατο της συχωρεμένης της Βουγιουκλάκη, η Μιμή Ντενίση αναδείχθηκε σε αδιαφιλονίκητο εθνικό ασΤΕΡΑΣ μας!

  2. Βάνα Μπάρμπα: Καθιερώθηκε σε μικρή και μεγάλη οθόνη με το σπαθί της. Και με το πέρασμα των χρόνων έχει επιβεβαιωθεί ως ασΤΕΡΑΣ μεγάλου βεληνεκούς.

  3. Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ είναι ένα πραγματικό ιερόν τέρας της έβδομης τέχνης. Την έχετε δει τώρα τελευταία πώς έχει γίνει;

  4. Κι ο συχωρεμένος ο Μάρλον Μπράντο από τα '90ς είχε γίνει ιερόν τέρας. Τώρα αναπαύθηκε.

  5. «Τώρα [εννοείται ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ, τον Μάη του 1968], ανάμεσα στο φοιτηταριό, ήταν ένα ιερόν τέρας, με πλήρη επίγνωση της ιερής τερατωδίας του».
    (Από την αυτοβιογραφία «Τα Καθ' Εαυτόν» του Χρήστου Γιανναρά. Λίγες σειρές πριν έγραφε ότι ο Σαρτρ ήταν αλλοίθωρος κι αποκρουστικά άσχημος).

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Hank

ΥΓ. Ένας δημοσιογράφος παλαιότερων εποχών αναφερόμενος σε ένα παρόμοιο ιερόν τέρας, είχε γράψει: «το ήκιστα μεν ιερόν, μάλιστα δε τέρας»...

#2
poniroskylo

Pε πστ, δεν θέλω να γίνομαι κακός αλλά από τους εν ενεργεία δημοσιογράφους - όχι πόσοι θα μπορούσαν να την γράψουν, αλλά πόσοι έστω θα την καταλάβαιναν αυτή την ατάκα;

#3
Ο ΑΛΛΟΣ

Κατά το «ήκιστα μεν Άγγελος, μάλιστα δε Βλάχος» -δυστυχώς δε θυμάμαι ποιανού είναι και πού το βρήκα.

#4
Ο ΑΛΛΟΣ

Λοιπόν, τη βρήκα την αναφορά! Πονηρόσκυλο, όχι, δεν αδικείς τους δημοσιογράφους, αν λάβουμε υπόψη μας ότι τη φράση που αναφέρω την έγραψε no less than ο Ροΐδης. Το ακριβές είναι «ελάχιστα μεν Άγγελος, τα μάλιστα δε Βλάχος». Ο Ροΐδης με το Βλάχο είχαν μία διαφωνία σχετικά με την αξία της σύγχρονής τους ποιητικής παραγωγής, που εξελίχθηκε, μέσω ομιλιών στον «Παρνασσό» και άρθρων, σε κανονικό καβγά.

Αλλά το εντυπωσιακό είναι το πώς τη βρήκα: Αυτό τον καιρό έχω μπει στην κουβέντα, μέσω σχολίων σε δυο-τρία λήμματα, σχετικά με τον Καραγκιόζη, την ιστορία του, τι οφείλεται στον Ευγένιο Σπαθάρη και τι όχι, κλπ.. Με τον πρόσφατο θάνατο του Σπαθάρη το θέμα είναι γενικότερα επίκαιρο. Μικρός είχα διαβάσει πάρα πολλά για τον Καραγκιόζη και είχα δει όλους τους καραγκιοζοπαίχτες που έπαιζαν τότε, αλλά δυστυχώς ελάχιστα θυμάμαι. Έτσι, όταν βρήκα χτες στην είσοδο της πολυκατοικίας μία εφημερίδα με αφιέρωμα στον Καραγκιόζη και στους Σπαθάρηδες, μπήκα στον πειρασμό να την κλέψω. Είναι ο «Μικρός Ρωμηός», που κάποιος γείτονάς μου είναι συνδρομητής. Μια εφημερίδα για την παλιά Αθήνα. Την ξεφύλλισα, και στην τελευταία σελίδα είχε ένα άρθρο σχετικά με τον «Παρνασσό» και την ιστορία της λογοτεχνικής κριτικής, όπου βρήκα αυτή την ιστορία.

Όλα μπερδεύονται γλυκά!

#5
Ο ΑΛΛΟΣ

Κάτσε να διορθώσω μερικά:

1) @Πονηρόσκυλο: Εννοούσα το αντίθετο. Ναι, τους αδικείς, αν τους ζητάς να είναι εφάμιλλοι του Ροΐδη.
2) Ελάχιστα μεν Άγγελος, τα μέγιστα δε Βλάχος. Το συμφραζόμενο δεν παρατίθεται, αλλά πιθανώς να ήταν ποίημα, αφού η φράση είναι 15σύλλαβη.

#6
Επισκέπτης

Ευχαριστούμε για την αναφορά στη μηνιαία εφημερίδα «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΡΩΜΗΟΣ» και συνιστούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας (210 3426833) για να την προμηθεύεστε νομίμως και δωρεάν και να την απολαμβάνει και ο αποδέκτης της. Έχουν εκδοθεί δεκάδες μηνιαία και ενδιαφέροντα αφιερώματα.