Συνώνυμες εκφράσεις: κάνω θερινό / καλοκαιρινό
κάνω γιάμπαλα / λαμπόγυαλο.

Η έκφραση «το κάνω καινούριο» μάλλον είναι μια πιο σύγχρονη εκδοχή της φράσης «το κάνω θερινό» που, όπως οι συνάδελφοι γράφοντες επεσήμαναν, προέρχεται από τα θερινά σινεμά και είναι μια έκφραση που συνήθως ακούς από άτομα μιας κάποιας ηλικίας (μπαμπαδίστικη)!

To κάναμε το μαγαζί / το αμάξι / το διαμέρισμα κοκ
θερινό / καλοκαιρινό / καινούργιο/ λαμπόγυαλο / γιάμπαλα.

(από Δημήτρης Αρναούτης Οικονομάκης, 30/12/13)(από Δημήτρης Αρναούτης Οικονομάκης, 30/12/13)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Πες ότι τρακάρεις και το δεξί μπροστινό φτερό γίνεται φυσαρμόνικα. Το πας στο φαναρτζή και σου λέει «Μην ανησυχείς, με χίλια πεντακόσια ευρώ θα στο κάνω καινούργιο». Εννοεί ότι δεν θα φαίνεται ούτε γρατζουνιά και θα είναι σαν καινούργιο.

Ειρωνικά, όμως, όταν πούμε ότι κάποιος έκανε κάτι καινούργιο εννοούμε ότι το χάλασε, το διέλυσε. Έτσι με ειρωνεία λέμε «μπράβο, το έκανες καινούργιο», ιδιαίτερα αν είχε γίνει μια ζημιά και, ένας και καλά μάστορας ανάλαβε να τη διορθώσει και το ρήμαξε τελείως.

Είχε ένα προβληματάκι το αυτοκινητάκι του παιδιού, δεν έκαναν καλή επαφή οι μπαταρίες, το πήρε να το δει ο προκομμένος ο Μίλτος και το έκανε καινούργιο. Βίασε το πορτάκι εκεί που μπαίνουν οι μπαταρίες, οι μπαταρίες τώρα δεν μπορούν να σταθούν, το αυτοκινητάκι δεν παίζει και το μωρό ακόμα κλαίει...

Έχω αλοιφή να σου δώσω, θα γίνει καινούριο.  (από Galadriel, 06/05/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified