Η λέξη κασίδα αναφέρεται σε δερματοπάθεια της κεφαλής, που προκαλεί τριχόπτωση, δηλαδή φαλάκρα. Κασίδης συνεπώς είναι ο φαλακρός.

Η έκφραση μαθαίνω στου κασίδη το κεφάλι χρησιμοποιείται αρχικά για αρχάριους επαγγελματίες και εν συνεχεία για αρχάριους ή γενικότερα άπειρους, οι οποίοι μαθαίνουν εις βάρος άλλων χωρίς να αναλογίζονται τις συνέπειες. Στην καθημερινή ζωή, όταν κάποιος αποπειραθεί να μάθει ή να κάνει κάτι χωρίς να είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα της πράξης του, χρησιμοποιείται η εν λόγω έκφραση.

  1. (Απόσπασμα άρθρου εφημερίδας)
    «Στου κασίδη το κεφάλι λοιπόν, στο κεφάλι της επαιτούσας αυτοδιοίκησης, στήνει τον χορό της αποκέντρωσης η κυβέρνηση».

  2. (Απόσπασμα σχολίου εφημερίδας)
    «Όσο εγώ λοιπόν είμαι έτοιμος να αντικαταστήσω τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, τόσο έτοιμος ήταν και ο αγαπητός δήμαρχος. Αποδεικνύεται ότι δεν ήξεραν που τους πάν τα τέσσερα και επιπλέον εκλέχθηκαν με την λογική «θα μάθουμε». Το σοβαρό δεν είναι ότι προσπαθούν να μάθουν «στου κασίδη το κεφάλι». Το σοβαρό είναι ότι 2 χρόνια τώρα αποδεικνύονται ανεπίδεκτοι μαθήσεως».

  3. - Έλα να ανοίξουμε τη δική σου μηχανή, για να δούμε πόσο εύκολο είναι, και μετά να το κάνουμε στη δική μου.
    - Σώπα ρε μάγκα... Δηλαδή θα πειράξουμε τη δική μου μηχανή, για να μη ρισκάρεις και κάνεις ζημιά στη δική σου. Στου κασίδη το κεφάλι θα μάθουμε μηχανολογία, με άλλα λόγια...

Ο Κασιδιάρης... (από joe909, 09/10/11)Μπαρμπέρης στου κασιδιάρη το κεφάλι στο 7:07΄. (από joe909, 10/10/11)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified