όχι, προέρχεται από την γαλλική λέξη bouillabaisse που σημαίνει κακαβιά, σπεσιαλιτέ της Μασσαλίας, αν δεν κάνω λάθος, -ευχαριστώ όμως, όχι, δεν θα πάρω, στην Γαλλία δυστυχώς οι δηλητηριάσεις πέφτουν σύννεφο!
Εμ πού αλλού να πάει! Κοίτα, αν αφαιρέσεις την κατάληξη -άκης (εξάλλου οι κρητικοί μεταξύ τους δεν την αναφέρουν, λένε πχ. Γαλανός, κι εννοούνε Γαλανάκης), τι μένει; ο Σαβόιδης, ή κάπως έτσι. Προφανώς έχει μείνει το όνομα από κανα παλιό παρατσούκλι. Αλλά μ' αρέσει η σύμπτωση με το ζαχαροπλαστείο. Άντε μετά να πας σε γκόμενα γλυκά από κει!
Χαρά οι γονείς!
Δεμελέτε, το ξέρατε ότι οι γκόμενες σκανάρουν τα χέρια των ανδρών για να καταλάβουν το μέγεθος, το σχήμα, την φυσιογνωμία και το ποιόν του πέους;
παρεμπιπτόντως θυμήθηκα ότι υπάρχει και ένα ζαχαροπλαστείο στο Ρέθυμνο «Σαβοϊδάκης». Εκεί όπου πάει ο νους σας είναι το σωστό, έτσι λέω.
βλ. και τσιμπουροβύζα.
καλά κάνεις πονηρόσκυλο και τα εξηγείς, γιατί όχι μόνο υπάρχουν κάποιοι που δεν τα ξέρουν, αλλά και σε 5 χρονάκια κανείς δεν θα τα χρησιμοποεί πια και θα έρθουν άλλα, οπότε σε ένα τέτοιο λεξικό πρέπει να παρέχονται όλες οι πληροφορίες, αυτά ακριβώς τίποτ' άλλο.
τυρούμι ναι, και τυρουμιτζής αυτός που το δουλεύει.
δεν παλεύεσαι ρε INRI!
να ρωτήσω πάλι αν η δουλεία (στο παράδειγμα) είναι σκόπιμα τονισμένη έτσι;
ουάου! γερή λέξη...
το κολοκύθι δεν είναι zucchini; Συμπάθα με, τί να κάμνω!
Ύψιστο παράδειγμα θηλυκότητας με πολύ μικρό βυζί, η Jane Birkin (βλ. τις 3 φωτο) την οποία, όμως, ουδείς θα τόλμαγε ποτέ να χαρακτηρίσει ως τσιμπουροβύζα. Εγώ τουλάχιστον προτιμώ αυτό το βυζί από κανα βυζοκίνητο.
ρε πονηρόσκυλο, αυτή είναι η κανονική λέξη, δεν είναι σλανγκ... σλανγκ είναι αυτό που είπε ο συνάδελφος χαντεράκ, η πολυχρησιμοποιημένη γκόμενα.
...λοιπόν, εγώ έχω ακούσει για μια τέτοια η οποία, παρακαλώ, πήγαινε στα κλαμπάκια και έδινε10.000 δρχ (γύρω στο 1993!) για να πάρει πίπα σε όποιον λάχει. Τόση απόγνωση. Μπάζο πλουσιοκόρη, αγάμητη κλπ. Ώσπου την τσίμπησε ένας ζιγκολό και της τα έφαγε όλα.
καλά, εσείς έχετε την όλγαπωςτηνελένε, εμείς είχαμε την Γαβριέλλα, εντάξει; αλλά πού να τη βρείτε τώρα, είναι στα θυμαράκια...
εγώ το ξέρω χωρίς την χαρά: είπαν του τρελού να χέσει κι αυτός ξεκωλιάστηκε.
.. και ποια είναι η κυρία αυτή, να μάθουμε και μεις που μένουμε στην διαμαντόπετρα, στης γης το δαχτυλίδι, στου Ήλιου τη χαρά, στου Απρίλη τον Αγέρα;
ώφου, σήμερα... τί διεάλο έχετε πάθει; σας βάρεσε η ζέστη; μα παντού πια κάνει ζέστη; ή βάρεσε εμένα μόνο και νομίζω ότι τρώγεστε ενώ κάνετε πλάκα; Τεσπα, το τριχοφοβική με έκανε να γελάσω και πάλι... Ω ναι...
ώπα τσαντίλες ο γλωσσολόγος! Μη χαλιέσαι ντε! κλας μάι πουτς πες τους! Όσο για τον βικάρ που δεν το έχει ξανακούσει, τι να πω, τι να πω... θα με σαλτάρετε απόψε!
Η πλάκα είναι ότι κατά την δεκαετία του '50 ακόμα, η μπύρα θεωρούνταν ακριβό κέρασμα σε κάποια μέρη. Συγκεκριμένα στη Μήλο, όπως έμαθα πρόσφατα.
Τσα(μ)πατσούλα είναι η ακατάστατη. Αλλά μάλλον εννοείς την λέξη ως προερχόμενη από το τσάμπα + τσούλα, ή κάνω λάθος;
όπως λέμε: «ώρα για μαλακιούλες» ή μαλακισμούς;
Χα χα χα!!!!! Είναι απλώς τέλειο! Από τις καλύτερες αργκό λέξεις! Έχω πεθάνει στο γέλιο!
είναι ένα θέμα, αυτό με τον Βιβάλντι ργμτ... Δεν μπορώ να διαφωνήσω, ούτε και να συμφωνήσω. Ακόμα παλεύω να καταλήξω. Αλλά για Σταθόπουλο και Μυταρά, ας πούμε, δεν το συζητάω! Στην πυρά!
εκτός αν το γνωρίζεις και κάνεις πλάκα, τώρα το σκέφτηκα...