Από Τριαντάφυλλο:
μασχάλη: [...] 3. [...] οτιδήποτε μοιάζει στη μορφή ή στη λειτουργία με μασχάλη: [...] H ~ των φυτών, η γωνία που σχηματίζεται από το μίσχο και το βλαστό.
Oπότε σεσινεπασλανγκτέτοιο..., no;
Παρέβαλε και ξεποδαριάζω, ξεχεριάζω, ξεκωλιάζω, ξεπουτσιάζω, ξεμουνιάζω και άλλα «ξε-» + μέρος του σώματος...
α θα το λέω, πολύ μου αρέ!
λοιπόν ναι, μέα κούλπα, επειδή δεν το βρήκα στο ΛΚΝ υπέθεσα ότι δεν παίζει και αλλού, λάθον όμως: με αφορμή τα σχόλιά σας έψαξα καβλύτερα και είδα ότι υπάρχει και στον Δημητράκο (1959) και στον Μπάμπη, ο δε Μπάμπης το έχει και με την κυριολεκτική έννοια και με την μεταφορική, άρα δεν υπάρχει κανείς λόγος να παραμείνει εδώ πέρα.
το αφήνω μερικές ωρίτσες για να ενημερωθούτε όσοι δεν παρακολουθήσατε το φλέγον αυτό επίκαιρο ζήτημα και μετά χαλλλαρά ξου.
Το Tufts από το τα 'φ'τς ;
Θα απαντήσω σε άλλα 4 χρόνια.
Η απόστροφος σε τι αποσκοπεί;
Και καλά οτι δέν είναι fred zone... Ντάξ.
Ά ωραία. Μας έμαθες μια λέξη, μας έβαλες να ψάξουμε λεξικά, να βρούμε παραθέματα, το βασανίσαμε και λίγο και είδαμε οτι παίζουν και ένα σωρό ανάλογα με ξε-μπόντι-πάρτς, και πάνω ακριβώς στη γλύκα και στα «γιά δές!» και «αχά... λές;» και «μήπως νά 'χει να κάνει και με το...» --ΌΠ! να φύγει η καταχώριση επειδή λέει την έχει ο Μπαμπινιώτης.
Δέ μπορώ να καταλάβω τι σόι λογοκριτικό κόμπλεξ είν' αυτό που μας τρώει εδωμέσα, ειλικρινά.
(δεν έχει κι άδικο ο παπάς...ας μείνει κατά μέρος η χαντζάρα σ' αυτή την περίπτωση. Υπάρχουν πολλά άλλα σκουπίδια εδώ μέσα που την αξίζουν πραγματικά. Και με το συμπάθιο δηλαδής.)
Ωχ! Όπου άλλα διάβαζε πραγματικά. Να υπερασπιστώ το λήμμα πήγα και κατέληξα προσβλητικός. Σόρι.
Άσ' τα δείνο, δέ το σώζεις. Γλώσσα λανθάνουσα λείχει την Αλίσια, που λέει κι' ο θυμόσοφος...
:-PPP πάπαρδε
πάλι γκρινιάζει αυτό το παιδί... (ο βίκας, εννοείται, οι λοιποί είναι φυσιολογικοί αθρώποι). τεσπα, δεν μπορώ να τα βάλω με τη λογική του, με έχουν κουράσει αυτοί οι άνδρες, αχ αχ θα λιποθυμήσω...
την έβγαλε. πάντως φρενντ ήταν επίσης μια δυνατότητα :)
Επανέρχομαι στο θέμα:
αληθεύει ότι ο ουδέτερος αδύνατος τύπος, στην αιτιατική πληθυντικού, είναι στη Β. Ελλάδα «τα» και όχι «τους»;
πχ «τα παιδιά τα έκαναν εμβόλιο» και όχι «τα παιδιά τους έκαναν εμβόλιο»
το πρωτοπρόσεξα στο λήμμα αντιπεθανικό
Να προτείνω ένα συμβιβασμό : Το λήμμα θα μείνει, αλλά ο βικ αφού κάνει 3 γύρους τροχάδην το σάιτ θα πάει εδώ και θα απαγγείλει από στήθους τη Λιλιάδα (στο ένα πόδι, εννοείται). Νταξ Ηρώ ;
α τι, δεν θα μου δώσει το φιλί της ζωής;;; τζάμπα η λιποθυμιά;
Α δε γκζέρω, αυτά να τα βρεί με τον Νίκο.
ο νίκος είναι λαρτζ βρε...
Ε δεν είναι και σαν την Πελοπόννησο...ένα σου λέω, προσοχή με τους παπάδες...
Exhei manourje
Τα έκαναν εμβόλιο θα πει τα εμβολίασαν. Τα παιδιά τους έκαναν εμβόλιο θα πει εμβολιάστηκαν. Μη μπερδεύουμε ενεργητικά με παθητικά δεν κάνει καλό αυτό.
απλά για να ξέρετε... Η γυναίκα (ή η αδερφή) του Γιώργου Σουρή έχοντας ζηλέψει τη δόξα του αδερφού της, δήλωσε μια μέρα οτι θα ξεκινήσει κι αυτή να γράφει ποιήματα. Είχε κλειστεί στο γραφείο της όλο το Σαββατοκύριακο και κάποια στιγμή που είχε βγει, κοίταξε ο Σουρής να δεί τι είχε γράψει.
Το μόνο που βρήκε σε ένα χαρτί ήταν «ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΕΙΝ' ΕΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙ» και ο Σουρής συμπλήρωσε ... «ΚΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΛΟ ΣΤΟ ΜΟΥΝΙ ΔΥΟ ΔΑΧΤΥΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ» θέλοντας να σατυρίσει το πόσο χρόνο έφαγε η γυναίκα του για να γράψει 5-6 λέξεις. Ουσιαστικά είναι υποτιμητική η χρήση της έκφρασης για να δείξεις οτι κάποιος χαλάει δυσανάλογα πολλή ώρα για κάτι απλό.
μέσα είσαι
Η φράση ετυμολογείται από το «με τη μία». Είναι δηλαδή το αντίθετό της.
Και «ξεμασκλίζω». Φαντάζομαι το ίδιο.