Ο άτεχνος ποδοσφαιριστής, ο αδέξιος, ο άμπαλος. Πολύ συχνός χαρακτηρισμός της κερκίδας για παίκτες που στερούνται κάθε φινέτσας και στηρίζονται αποκλειστικά στη δύναμη.

Συνήθως αναφέρεται σε αμυντικό κριάρι, αλλά ξυλοκόπος μπορεί να είναι και κάποιος ανασταλτικός μέσος ή το βαρύ σέντερ φορ με το κλασικό Βρετανικό στυλ. Συχνά, αλλά όχι απαραίτητα, ο ξυλοκόπος είναι και αντιαθλητικά σκληρός, το γνωστό δρεπανηφόρο άρμα.

Ως ξυλοκόποι, στον πληθυντικό, μπορεί να χαρακτηρισθεί και μια ολόκληρη ομάδα που έχει μεν πάθος και δύναμη αλλά που συλλογικά και από παράδοση ταλαιπωρεί το τόπι - σε επίπεδο εθνικών ομάδων π.χ. Σκανδιναβοί, Βρετανοί κ.ο.κ.

Και γιατί ξυλοκόποι; Ασαφές, αλλά ίσως διότι οι παίκτες αυτού του στυλ μεταχειρίζονται τη μπάλα με την ίδια χάρη που ο γνήσιος ξυλοκόπος πελεκάει το κούτσουρο ...

  1. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλος ο κόσμος θέλει να βλέπει Μέσι και Ρονάλντο στα γήπεδα, αλλά αφ'ενός είναι λίγοι αυτής της ποιότητας οι ποδοσφαιριστές και αφ'ετέρου τους τίτλους τους δίνουν οι νίκες και όχι οι περίτεχνες ενέργειες. Και δυστυχώς το σύγχρονο ποδόσφαιρο, με το πολύ πρέσιγκ, την δύναμη και την ταχύτητα ευνοεί τους ξυλοκόπους παρά τους τεχνίτες. (από το http://www.bluefans.info/)

  2. Δεν μπορώ να παραδεχθώ ότι η Σουηδία είναι κλάσεις ανώτερη από εμάς. Τρεις παικταράδες έχει και τίποτα παραπάνω. Οι υπόλοιποι είναι ξυλοκόποι που χρειάζονται πέντε κοντρόλ για να κατεβάσουν την μπάλα. (από το http://blogs.contra.gr, πίκρα μετά τον αποκλεισμό της Εθνικής από τη Σουηδία στο Euro 08)

  3. O Irwin έπαιζε τόσα χρόνια μπάλα και δε θυμάμαι να έχει χτυπήσει άλλον παίκτη... μια άτυχη στιγμή δε νομίζω να στιγματίζει ως ξυλοκόπο τον φιλότιμο Ιρλανδό μπακ... (από το http://www.fmgreece.gr)

  4. Οι ηρωϊκοί πλην ξυλοκόποι σκωτσέζοι το πάλεψαν όσο μπορούσαν αλλά είναι πολύ μονοδιάστατοι ... ((από το http://www.bluefans.info/, σχόλιο για τον τελικό του κυπέλου ΟΥΕΦΑ Ζενίτ-Ρέιντζερς)

  5. - Κάτσε ρε, πού να τρέχουμε ... έχει και ματς στη δορυφορική ... Φινλανδία - Ελβετία ...
    - Ωραίο ματς ... Ξυλοκόποι εναντίον αγελαδοτρόφων ... ψηφίζω μπυρίτσουαλς

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Hank

Μάλλον και τα πόδια των αντίπαλων παικτών τα αντιμετωπίζουν ως δέντρα που πρέπει να κοπούν/ κλαδευτούν.

#2
GATZMAN

Ενδιαφέρον λήμμα!

#3
jesus

νομίζω παίζει κ στο μπάσκετ, θυμάμαι μικρός που κοροϊδεύαμε το γαύρο που είχε παίξει με την μπαταλόνα πώστηλέγανε στον 1ο τελικό ευρωπαϊκού που είχε πάει κ είχε πάρει τα @@. οι τύποι ήσαντε τρελοί ξυλοκόποι αλλά ο ξανθός λούζερ το έκανε το θαύμα του.

#4
poniroskylo

Ναι, σαφώς παίζει και στο μπάσκετ. Παράλειψη μου. Βάζεις στο γκουγκλ ξυλοκόπος και μπάσκετ, βγαίνει Σιγάλας. Λέμε τώρα...

#5
jesus

αν βάλεις μπάσκετ κ οικοδόμος, βγαίνει γιαννάκης;)

#6
HODJAS

Πολύ καλό!
Λέγεται αυτός που παίζει σε καλόγερο (ομάδα παλτών) και ταβερνιάρης.
Με τη διπλή έννοια ξυλοκόπος-άμπαλος λέγεται και στην Ιταλία falegname.

#7
vikar

Παίζει και στην αργκό των γκρουπακιών, ή τουλάχιστον έπαιζε αρκετά πριν κάμποσα χρόνια: ξυλοκόπο λές τον ντράμερ που βαράει μέν άσκημα, αλλα δυστυχώς και άσχημα. Δηλαδή, τον τύπο που πιστεύει οτι όποιος δεν χάνει δέκα κιλά την πρόβα στα τύμπανα, δέν αξίζει να λέγεται ντράμερ, και που τεχνική γι' αυτόν σημαίνει απλά «ανελέητη δύναμη» (και όχι απαραίτητα έρρυθμη...).

#8
poniroskylo

@ vikar Καλά, γιατί δεν τ' ανεβάζεις ως έχει; Εξαιρετικό είναι.

#9
poniroskylo

@ Hodjas Και συ, το καλόγερος είναι σούπερ.

#10
vikar

@ vikar Καλά, γιατί δεν τ' ανεβάζεις ως έχει; Γιατι είπα να την δώ Χότζας... :-Ρ

(και βασικά γιατί το πρόχειρό μου έχει φτάσει να συναγωνίζεται σε λήμματα ολόκληρο το σλάνγκ τζι άρ...)

[ε καλά, κόψε κάτι...]

#11
HODJAS

Βίκαρ το μαγιώ σου είναι απο λίκρα; :Ρ

#12
ΠΡΩΤΕΥΣ

βλ. και «τσεκουράς»

#13
ΠΡΩΤΕΥΣ

Πολύ σωστός ορισμός, γενικευμένος και ολιστικός (ντόινκ;). Ο χαρακτηρισμός, πάντως εμφανίζεται πρώτη φορά, όπως αναφέρεις και στο 3ο παράδειγμα, για τις άμπαλες επί δεκαετίες εθνικές ομάδες της Σκανδιναυικής και της Ουραλο-αλταικής πενίνσουλα, σε συδνυασμό με τις συνήθειες των προγόνων τους, που ήξεραν μόνο να κόβουν ξύλα! (άντε και προέκυψαν καναδυό θαλασσοπόρες γενιές). Και αυτό είναι αγγλούρα!

#14
ΠΡΩΤΕΥΣ

Και με τα χρόνια επεξετάθηκε και σήμαινε τους άμπαλους και άτσαλους, γενικότερα. Πχ. οι Άγγλοι το ενστερνίστηκαν τη δεκαετία του 80...