Έκφραση ευγένειας όταν βρίσκεσαι αποσυνδεδεμένος από τα δρώμενα γύρω σου, όταν έχεις κατεβάσει ασφάλειες και ρολά για να βρει το μυαλό σου λίγη ησυχία, και γενικά όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση νιρβάνα και δεν θέλεις να σου τη χαλάσουν.

Όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση φρίκης, αντίστοιχες εκφράσεις είναι: δε μας χέζεις ρε Νταλάρα, άντε γαμήσου παράτα με, τα κουβαδάκια σου και σ' άλλη παραλία, τράβα πάγαινε να τη βρεις με κανέναν άλλον, μη μου σκοτίζεις τα ούμπαλα, αντε ρε σκοτισαρχίδι, και πολλές άλλες ανάλογα με το ταπεραμέντο και το λεξιλόγιο του καθενός.

Έχω πιάσει τέσσερις καρέκλες, ο ήλιος με χτυπάει κατακούτελα, η φραπεδούμπα συμπληρώνει τη σκέψη μου που αφορά θέματα περί ανέμων και υδάτων, και από το πουθενά εμφανίζεται η Πόπη. -Γιατί δεν με πήρες τηλέφωνο και με έστησες; Την κοιτάζω με μισόκλειστα μάτια και απαντώ: μη μου τους κύκλους τάραττε Ποπάρα μου... θα τα πούμε άλλη ώρα.

Η ορίτζιναλ σκηνή με τον Ρωμαίο στρατιώτη. (από Hank, 12/03/09)(από vip, 12/03/09)(από Khan, 03/04/14)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Hank

Στη! Το είπε ο Αρχιμήδης, και ως «μη μου τα μύδια τάραττε»!

#2
Hank

Σλανγκαρχιδιά: Νομίζω γράφεται «τάραττε».

#3
vip

έχεις δίκιο Hank.

#4
Galadriel

τάραττε δεν λέει; :P

#5
Vrastaman

Μη μου τους σλανγκόρχεις τάραττε!

#6
Vrastaman

@Μες: τώρα το λέει! Μάλλον έπεσε σκούπισμα

#7
Galadriel

Η καλή νοικοκυρά είναι δούλα και κυρά :-P

#8
Vrastaman

Μες μου έδωσες φοβερο ασσιστ!!!!

#9
Galadriel

I know ;)

#10
Επισκέπτης

Εδώ την έκφραση δεν τη λέει ο αείμνηστος Αρχιμήδης αλλά ο σημερινός ελληνάρας που πάντα έχει τον τρόπο να βρίσκει λύση κάτω από όποια συνθήκη και να βρίσκεται. Λέγεται οτι ο Αρχιμήδης με αυτή τη φράση άφησε τα εγκόσμια δολοφονημένος από έναν στρατιώτη. Λέτε να πάθω τα ίδια από κάποιον από την παρέα; :-)

#11
spapakons

Βασικά το αντίστοιχο σε Νέα Ελληνικά είναι «μη μου ζαλίζετε (τάραττε) τ' αρχίδια (τους κύκλους)». Η αρχαία έκφραση λέγεται κυρίως όταν υπάρχουν μπροστά ανήλικοι ή όταν ο άλλος θέλει να πει ευγενικά «μη μου τα πρήζετε».

#12
Khan

Εκτός από το σλανγκρ ο ίδιος γκραμαρναζισμός έχει συμβεί και αλλού