Φτάνω στα όριά μου ή και τα ξεπερνάω. Τα όρια νοούνται συνήθως ανοχής, αντοχής, υπομονής, αλλά και απόδοσης.

Το πιράκι είναι υποκοριστικό του πίρος, ο οποίος γράφεται και με έψιλον γιώτα, εξού και η γραφή χτυπάω πειράκια. Γράφεται όμως και χτυπάω πυράκια παρετυμολογημένα απ' το πυρ. Τέλος, ως συνήθως σε παρόμοιες εκφράσεις, το χτυπάω μπορεί να αντικατασταθεί από το βαράω.

Η παρούσα είναι μία από τις μπόλικες συνώνυμες λαϊμπνίτσειες καρτεσιανές εκφράσεις (ο άνθρωπος δεν είναι παρά μία μηχανή) που κυκλοφορούν: βαράω τιλτ, χτυπάω κόκκινα, χτυπάω μπιέλα, χτυπάω στρόφαλο.

  1. Και το ερώτημά μου είναι: είχε φτάσει ο Παναθηναϊκός ως «μηχανή» το maximum των δυνατοτήτων του με τις μεταγραφές των Σπανούλη, Ζίζιτς, Περπέρογλου, Ουίνστον; Μήπως πάλι ο Σάρας είναι η παραγωγική μονάδα που θα οδηγήσει τον «κινητήρα» σε maximum λειτουργία ή υπάρχει ενδεχόμενο να αποτελεί την πλεονάζουσα παραγωγική μονάδα η οποία θα κάνει τον κινητήρα να «χτυπήσει πιράκια»; (από φόρουμ)

  2. Μην λεμε για μαθηματα αγωνιστικης οδηγησης γιατι κατι με πιανει, βαραω πειρακια πως το λενε! Διαφωνω καθετως σε αυτο δεν πας να [έχεις] κανει 1000 μαθηματα αν δεν το εχεις μεσα σου δεν γινεται τιποτα.. (από φόρουμ)

  3. Περνω τους κωδικους μπαινω στο my.otenet.gr για να ορισω username και pass και μετα παω στο router να τα περασω.....οσο και αν πατουσα APPLY δεν τα επαιρνε.....του κανω fimware update βαζοντας την ver 1.35 RC24 δοκιμαζω και παλι αλλα τιποτα.....παταω το reset και επιτελους μετα δεχτηκε τους κωδικους καθως και τις υπολοιπες ρυθμισεις.....το προβλημα ειναι οτι δεν κανει μονο του connect.....ενω παλια εκανε μονο του.....αν πχ εχουμε μια διακοπη ρευματος και κλεισει το router οταν θα ανοιξει και παλι ο μονος τροπος για να συνδεθει ειναι να μπω στο webinterface του ρουτερ και να πατησω connect....υπαρχει καποια λυση; ειναι καποια ρυθμιση που μου ξεφευγει και πρεπει να την κανω; Η ετσι απλα μαλλον χτυπησε πυρακια το router;!! (από φόρουμ)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Cunning Linguist

Σωστός! Το είχα σημειωμένο εδώ και καιρό να το περάσω, αλλά δεν είμαι ειδικός επί του θέματος και είχα κι ένα θέμα με την ορθογραφία του...

#2
vikar

Νά 'ναι καλά ο Γιώργης του «Καιάδα» που μου το θύμισε εχθές, και γελούσα πέντε λεπτά. Είναι πάντα ο τρόπος που τα λές ρε γαμώτ'...

#3
GATZMAN

vicar, ωραία η εξήγηση που δίνεις.

Το είχα ακούσει παλιότερα στα αυτοκίνητα, όπου άκουγες ένα χαρακτηριστικό θόρυβο.(χτυπούσαν πυράκια). Κάποιος χημικός είχε εξηγήσει πως είχε σχέση με τη σύνθεση του καύσιμου στο θάλαμο καύσης του αυτοκινήτου. Οπότε, μήπως έχει να κάνει περισσότερο με τη λέξη πύρ;

#4
baznr

Νομίζω οτι αυτά που χτυπάνε είναι οι πείροι στους συνδέσμους της μπιέλας με το πιστόνι και τον στρόφαλο, που με τη χρήση φθείρονται τα κουζινέτα τους.

#5
Cunning Linguist

Εγώ έχω ακούσει πως το αμάξι χτυπάει πυράκια λόγω της νοθευμένης βενζίνης...

#6
GATZMAN

Ναι μπράβο, Cunning αυτό εννοούσα.

Μεταβολή στη σύνθεση της βενζίνης (νοθεία βενζίνης)->ανάφλεξη νοθευμένου μείγματος, στο θάλαμο καύσης--> χτυπάει πυράκια.

Γιαυτό μου φαίνεται πιο λογικό ό όρος, να προέρχεται από τη λέξη πύρ.

#7
iron

και γω μόνο το περί αμαξιού, βενζίνης κλπ ήξερα, μπράβο, διαφωτιστικότατος (και για τις εναλλακτικές ορθογραφίες επίσης)

#8
iron

επίσης, όπου «χτυπάω» λέμε και «βαράω», στις εκφράσεις αυτές

#9
Jonas

You wrote

#10
BuBis

Χωρίς να θέλω να ξύσω παλιές πληγές, μήπως προέρχεται από το « χτυπάω μπυράκια » ;

#11
vikar

Γκάτζ και Κάνινγκ, δέν είμαι εκατό τα εκατό σίγουρος, μηχανικός δέν είμαι, αλλα το μένταλ μόντελ που είχα απο παλιά για την έκφραση είναι αυτό περίπου που έχει ο μπάζνρ, αλλα και ο λέουρας όταν εξηγεί το χτυπάω μπιέλα. Στο σχήμα που έχει ανεβασμένο, οι πίροι υποθέτω πως είναι αυτά τα πίστον πίν που λέει εκειπέρα, τα οποία «χτυπάν» όταν έχουν λασκάρει.

Αλλα μόνο ένας μηχανικός (αυτοκινήτων) θα μας το ξεκαθάριζε --ή τελοσπάντων, κάποιος που τη λαδώνει τη σαλοπέτα... (όχι, δέν βάζω το λίνκ που σκεφτήκατε, πορνόμυαλοι ομοφοβικοί)

#12
vikar

Και ΜπούΜπις;, είσαι μεγάλος ξύστης είσαι... :-Ρ (ή μήπως ξύστρα;... τέ'ς πά')

#13
poniroskylo

Τι είπες τώρα ;!! λαϊμπνίτσειες εκφράσεις ... γκα-γκαν πράμα ...

#14
vikar

Φίλος μηχανόβιος (της κακιάς ώρας μέν, αλλά δέ), υποστήριξε την εικόνα Γκάτζ-Κάνινγκ για την έκφραση, άν και είπε οτι δέν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, άν ειν' έτσι, η γραφή με γιώτα (και έψιλον γιώτα) είναι η παρετυμολογημένη και όχι με το ύψιλον.

Ακόμη θά 'θελα άποψη ειδικού πάνω στο θέμα. Όχι τίποτ' άλλο, μή μας λένε οτι διαδίδουμε και αναλήθειες στο σλάνγκ τζι άρ...

#15
xalikoutis

τη λαδώνει τη σαλοπέτα...!!!!!!!!....σπεκ...

#16
vikar

Πονηρόσκυλο, γκαγκάν πράμα στ' αλήθεια –τί «γκαγκάν», καραγκαγκάν και βάλε. Γιατι πρόκειται περι μεγίστης πατάτας.

Δέν πρόκειται λοιπόν για «λαϊμπνίτσειες» εκφράσεις (τουλάχιστον, όχι απ' όσο ξέρω τον Λάιμπνιτς), αλλα για καρτεσιανές βεβαίως βεβαίως. Εμπερδεύθην.

Περι Ντεκάρτ και μηχανοκρατίας, η οποία ακόμη διέπει τρελά και ύπουλα τη σημερινή μας δυτική μεταφυσική, μπορεί κανείς να βρεί σε πολλά μέρη (με πρόχειρη αναζήτηση βρήκα πιχί αυτό).

Αν μή τι άλλο, ξέρουμε οτι δέν μας διαβάζουν φιλόσοφοι εδωπέρα, ή οτι, κι' άν μας διαβάζουν, είναι εγκληματικά επιεικείς ή ντροπαλοί...

#17
Vrastaman

[I]Βαράω Ντεκάρτα στην αγκαλιά σου
Είναι μαρτύριο τα φιλιά σου[/I]

#18
Hank

Κάτσε ρε Βικάριε, κι έχω διαδόσει σ' όλο τον κόσμο ότι έχω Μάστερ Φιλοσοφίας απ' το Πανεπιστήμιο του Πούτσεστερ. Για του λόγου το αληθές, έχω στο Πρόχειρό μου την έκφραση απ΄τη φιλοσοφική επαγγελματική αργκό «μη μου γαμάς την φαντασιακή μου αυτοθέσμιση», με παράδειγμα: «Τι; Μπάζο το Λίλιαν; Μη μου γαμάς την φαντασιακή μου αυτοθέσμιση!». Και ψάχνω τον κατάλληλο καιρό για να το καταχωρίσω.

#19
Hank

Συν οι σλανγκικές αναφορές του Χαλικού στον Σπινόζα, γενικά παίζει φιλοσοφία στο σάιτ...

#20
vikar

Τσιμπήσαμε έ;... Χέ χε χε... :-Ρ

#21
perkins

Τα πειράκια δεν είναι ο θόρυβος από τον πείρο του πιστονιού... Ο θόρυβος είναι τα κύματα των ''εκρήξεων'' που γινονται από την κακή καύση, τα οποία προσκρούουν πάνω στα τοιχόματα του κυλίνδρου και της κεφαλής.
Τα πυράκια μπορεί να πρόκληθούν και από βενζίνη με λίγα οκτάνια...Για την περίπτωση αυτή χλωμό το βλέπω να ειναι από αυτό το λόγο!
Φιλικά :cheers:

Βασικα ναι ειναι ο θορυβος απο τον πειρο οταν δεχεται κυματα κρουσης και ειδικα οταν ειναι πλευστος (ελευθερος και στον ομφαλο και στον διωστηρα)...εξου και απο που πηραν το ονομα τους. Ο θορυβος ερχεται κυριως απο τις δαχτυλοειδης ασφαλειες στα ακρα του πειρου οι οποιες εν συντομια ξεσκιζονται και απο την κρουση που δεχεται το ολο συστημα πιστονι-μπιελα-στροφαλος. Αν παρεις ενα πιστονι με πλευστο πειρο και το 'τραβολογησεις' λιγο, θα δεις οτι ο πειρος κανει θορυβο. Αλλα δεν εχεις και αδικο αφου δεν ισχυει ολα τα αυτοκινητα, ειδικα οσα δεν εχουν καν πλευστους πειρους, ο θορυβος προκαλειται 'απλως' απο την εκρηκτικη καυση.

#22
perkins

μ'ένα μυαλο χειμωνα - καλοκαιρι..απο εδώλοιπόν

#23
Mr. Cadmus

Κι άμα παραχτυπήσουν τα πι/(υ)/(ει)ράκια, χτυπάμε και κανά-δυό μπι/(υ)ράκια...

#24
soulto

Ενω τουιταρα γυμνη και ετρωγα σουβλακια,
ηρθε και το καυλοντιεμ και χτυπησα πυρακια.

Πηγή εδώ