α. Στις πορείες:

Μπάχαλος /-οι είναι τα άτομα που συνήθως κατεβαίνουν στις πορείες για τις υλικές ζημιές. Συνήθως δεν πιστεύουν σε κάποια συγκεκριμένη πολιτική ιδεολογία και ούτε έχουν κάποιο συγκεκριμένο (πολιτικό) σκοπό για τις καταστροφές που προκαλούν. Γι αυτό και συνήθως οι στόχοι στους οποίους επιτίθενται δεν είναι συγκεκριμένοι.

β. Στα γήπεδα:

Μπάχαλος /-οι είναι τα άτομα που είναι πολύ φανατισμένα με μια ομάδα και συχνά επιτίθενται κατά άλλων (αστυνομικών, διαιτητών, αντίπαλων ποδοσφαιριστών / οπαδών κτλ). Οι τελευταίοι ονομάζονται επίσης και χούλιγκανς, φανατικοί.

α) Χθες έγινε χαμός στην πορεία. Ξαφνικά κάτι μπάχαλοι την άρχισαν να σπάνε μαγαζιά και μας την πέσανε οι Ματάδες.

β) Κάτι οπαδικοί μπάχαλοι επιτέθηκαν σε οπαδούς της αντίπαλης ομάδας καθώς προσπαθούσαν να βγουν από το γήπεδο.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
patsis

Γεια χαρά, καλωσήρθες στο σάιτ. Αναφερόμενος στον μίνι διάλογο που είχες με τον jesus σε άλλον ορισμό του ίδιου λήμματος, πρέπει να πω πως τυγχάνει να μ’ έχει πιάσει κι εμένα μια κούραση να εκφράζομαι για τα ιδεολογικά και «επιστημονικά» (περί καταχωρήσιμου κλπ) του σάιτ. Αυτό όμως που πρέπει να αναγνωρίσω σε εσένα και το χαίρομαι πραγματικά, είναι ότι αντί να γκρινιάζεις στείρα (όπως κάτι επισκέπτες π.χ.), κάθησες κι έγραψες έναν ορισμό που πίστευες ότι έλειπε. Σωστός φίλε, κάτι τέτοια τα γουστάρω άμα λάχει ναούμ’.

Υ.Γ. Για την ουσία του ορισμού σου επιφυλάσσομαι να τον διαβάσω μετά τη δουλειά.

#2
jesus

μαζί σου, φίλε υδραγωγέ. που καταστρέφεις το νερό. εεεε το έδαφος. κτλ.

#3
BuBis

Tα μπάχαλα είναι κατάρα, ηλιθιότητα, ρεζιλίκι, ασ τα αφήσουμε στην μοίρα τους...

#4
johnblack

Εκτιμώ πολύ το οτι αποφεύχθηκε η βάναυση εξίσωση μπάχαλος = αναρχικός, αν και βέβαια η σχετική συζήτηση είναι τεραστίων. Να προσθέσω επίσης οτι η χρήση του όρου εκφράζει μια αμφιθυμία, μια αμφιταλαντευόμενη στάση απέναντι στο φαινόμενο: θα την ακούσεις π.χ. σε μια πορεία από αυτούς που δεν πετάνε πέτρες και δε σπάνε, επειδή και καλά είναι περισσότερο ιδεολόγοι, αλλά που κατά βάθος θα ήθελαν να το κάνουν. Οτι ψιλοφοβούνται είναι ένας λόγος που δεν το κάνουν, όχι όμως ο μοναδικός. Αφήνουν λοιπόν την «εμπροσθοφυλακή» να καθαρίζει για πάρτη τους, αντιμετωπίζοντάς την με ελαφρώς συγκρατημένη συγκατάβαση και το κλασικό αδιόρατα ειρωνικούλικο μειδίαμα.

#5
BuBis

A, να συμπληρώσω στο προηγούμενο σχόλιο που έγραψα για να μην παρεξηγούμαστε... ήταν μιά προσέγγιση στη ετυμολογία της λέξης μπάχαλο, λέξη προφανώς αραβική, γλώσσα που φυσικά την κατέχω σχεδόν όσο τα τούρκικα...

#6
jesus

αντίστοιχος ορισμός υπήρχε κ γι αυτό μετακινήθηκε το λήμμα. θα μπει υποσημείωση στο λήμμα που ξεκίνησε την κουβέντα.

#7
σφυρίζων

Πάει ένα μπάχαλο στην εκκλησία για πρώτη φορά στη ζωή του. Μετά το πάτερ ημών σταυροκοπιούνται όλοι αλλά αυτός τίποτα, οπότε του λέει μια κυραπερμαθούλα που ήταν δίπλα του:
- Το σταυρό σου
και απαντάει ο αναρχικός:
- Την παναγία σου