Το ανέκδοτο λέει ότι όταν είπαν στην βασίλισσα της Γαλλίας ότι ο λαός δεν έχει να φάει ψωμί, αυτή απάντησε «τότε γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;», qu'ils mangent de la brioche, γαλλιστί, όπου το brioche δεν είναι ακριβώς παντεσπάνι, αλλά τέσπα. Εξάλλου, όπως λέει η Βικούλα, η αδικημένη από την Ιστορία βασίλισσα δεν μπορεί να είπε ποτέ κάτι τέτοιο, γιατί πρόκειται για ανέκδοτο, που είχε εφεύρει ο Jean-Jacques Rousseau, πολύ πριν η Μαρία Αντουανέτα έρθει στην γαλλική αυλή. Δες εδώ. Τέσπα ήταν μια προπαγανδιστική συκοφαντία ενάντια στην Μαρία Αντουανέτα μας.

Βάσει αυτής της έστω ψευδούς ιστορίας, Μαρία Αντουανέτα χαρακτηρίζεται ένας άνθρωπος πολύ υψηλόφρων, που σνομπάρει τα προβλήματα άλλων, κυρίως κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, τα οποία θεωρεί ανάξια λόγου. Ή επειδή αυτός έχει λύσει ανάλογα προβλήματα οι απόψεις του είναι τελείως ουτοπικές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μοντέλες, που τους ζητάνε να πουν την γνώμη τους για πολιτικά-κοινωνικά ζητήματα κι αυτές είναι τελείως άσχετες. Για πολιτικούς, οι οποίοι σνομπάρουν τους διαδηλωτές ως «ταραξίες», και σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Την αδικοχαμένη πάντως βασίλισσα της Γαλλίας απεκατέστησε η σκηνοθέτις Sophia Coppola στην ομώνυμη ταινία, όπου στο πλαίσιο (χα, σε πρόλαβα Άλλε) μιας απενοχοποιημένης ποστίλας, η Μαριώ παρουσιάζεται ως μια κοπελίτσα που ήθελε απλώς να κάνει την ζωή της, αλλά ο Λουί ήταν λούλης (τό 'χει το όνομα) και για να δουν δροσιά τα σκέλια της έπρεπε να τρέχει σε parties της αριστοκρατίας –γενικά η ταινία ήταν sex, whigs & rock n' roll.

Στο Δ.Π. υπό Bubis.

Από το www.flickr.com :

Στο debate φάνηκε ότι ο Καραμανλής είχε πλήρως καταλάβει τι συνέβη με το φοιτητικό κίνημα του χειμώνα, όταν σαν Μαρία Αντουανέτα περιέγραψε την κατάσταση ως εβδομαδιαίο ραντεβού με ταραξίες.
Αυτό θα πει να είσαι κοντά στην κοινωνία και να έχεις αίσθηση της πραγματικότητας.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Επισκέπτης

Βλέπω ακολουθείς την αρχή Μπάμπη (και άλλων) να απλοποιούμε ορθογραφικώς τα ξενικά ονόματα «αντουανέτα» αντί για αντουανέττα . Εγώ το κάνω πότε έτσι, πότε γιουβέτσι. Λ.χ. το κλασικός μου πάει με ένα σίγμα, αλλά το πορτραίτο δεν μου πάει να το γράψω πορτρέτο.

#2
HODJAS

Ωραίος! Βλ. και σχετικό λήμμα «μπατσόκαρδος»

#3
Galadriel

Και το τελευταίο μήδι κολλάει στον ορισμό επειδή...;

#4
Khan

Με διασκεδάζει η συνήθεια να ρωτάνε μοντέλες να τοποθετηθούν σε κοινωνικοπολιτικά προβλήματα, κι αυτές είναι κάπως σαν Μαρίες Αντουανέτες. Προσπαθούσα να βρω κάτι σχετικό στο συσιφόνι, αλλά τελικά βρήκα μόνο τον θηλυκό παράγοντα Εδεσσαϊκού.

#5
Galadriel

Για μια στιγμή χάνκυ νόμιζα ότι αναφερόσουν σε μένα και χάρηκα ότι σου είμαι διασκεδαστική μετά λύθηκε η παρεξήγηση (λειτούργησε ο εγκέφαλος της ξανθιάς).

#6
Khan

Χαχα, το είχα ξεχάσει, αλλά όντως είσαι η μοντέλα μας!
Έχεις τοποθετηθεί πουθενά κοινωνικοπολιτικώς; Για θύμησέ μου...

Η μόνη πολιτική σου τοποθέτηση που θυμάμαι είναι ότι εισήγαγες στο σάιτ τον μαοϊσμό με το λήμμα (L)M(F)AO.

Με την ευρεία έννοια, βέβαια, όλα σου τα λήμματα είναι πολιτικά ;)

#7
Galadriel

Έεεετσι.

#8
Vrastaman

@Μες: αν επιμένεις να τον προσφωνείς με υποκοριστικό, αυτό που πλέον ισχύει είναι το Χάνυ :Ρ

#9
Khan

Κι εγώ θα πρέπει να ανταπαντήσω, hi, messy;

#10
Galadriel

'Ν'ν' κακό το Messy, στην τελική δεν είναι και Mess', με την πληθυντική έννοια, νομίζω;

#11
Khan

Με καθυστέρηση μερικών μηνών βρήκα το σωστό βίντιο με μοντέλες να αλληλοσπαράζονται!

#12
Khan

Το "πόσα μακαρόνια τρώει ο Έλληνας;" του Φίλη θεωρήθηκε ατάκα Μαρίας Αντουανέτας

#13
Khan

Κάτι φτωχοί