Μια ακόμη πιο κουλέζικη λέξη για τον φλώρο ή φλωρούμπα. Λόγω και του θηλυκού γένους, αλλά και της εσάνς που έχει η Φλωρεντία σαν πόλη των τεχνών, της ομορφιάς, της Αναγέννησης κ.τ.λ. ο όρος έχει μια λίγο πιο γκέι χροιά από τον απλό φλώρο. Γιατί εννοείται βέβαια ότι το κουλέζικο λογοπαίγνιο αφορά στην Φλωρεντία (Firenze), την σπουδαία πόλη της Τοσκάνης, που άκμασε κατά την Αναγέννηση, και είναι φημισμένη για την ομορφιά της. Εξάλλου, πολλοί από τους Φλωρεντίνους γκεϊλλιτέχνες, την ανακαλύπτανε την φωτοσκίαση, όπως μπορεί να βεβαιώσει και ο τεχνοκριτικός του σάιτ μας JohnBlack.

Όμως, παραμένει αμφίβολη η ετυμολογική σχέση, και εδώ το ζήτημα της ετυμολογίας του φλώρου είναι ανοιχτό. Γιατί, σύμφωνα με τον Μπάμπη:

Φλωρεντία < λατινικό Florentia < florens = ανθισμένος < florere < flos- floris = άνθος
(ενώ Firenze < Fiorenza < Florentia).

Όμως:

φλώρος < αρχαίο χλωρίων (κατά παρετυμολογία από το φλουρί) < χλωρός.

Όπου ο φλώρος θεωρείται ότι προέρχεται από το ομώνυμο ωδικό πτηνό με μελωδικό κελάηδημα, λαμπερό ελαιοπράσινο φτέρωμα, μεγάλες κίτρινες κηλίδες στις φτερούγες και την ουρά και υπόλευκο άνθος.

Είναι όμως όντως έτσι; Εγώ νόμιζα πάντα ότι φλώρος= ο λουλουδάτος.

Και β) πώς ορίζουμε τον φλώρο; Μήπως ήρθε η ώρα για μια αποδόμηση της παραδοσιακής έννοιας του φλώρου, αντίστοιχη με αυτή που έγινε για το φρικιό; Μήπως κατορθώσει κι ο Άλλος να ξαναμπεί στην κούρσα για το Non-Kavli Anti-Prize;

Πηγή: Σχόλιο του the tongue στο λήμμα φλώρος / φλωρούμπας.

- Φλωρίζει λίγο ο Πέρι, ή μου φαίνεται;
- Ποια λες, την φλωρεντία; Μα δεν το βλέπεις ότι ο τύπος την απεικονίζει την προοπτική;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Vrastaman

Χα!

#2
Galadriel

Πω πω χάνκυ, τί ωραία φωτό, πουλάνε κάτι απίστευτα δερμάτινα πάνω στην γέφυρα...

#3
Khan

You are a material girl in a material world!

#4
Galadriel

#5
Vrastaman

Ωραία μύδια, Khany!

#6
johnblack

Κλασικός Χαν! Και κλασική ως έκφραση, την ακούω απ' το δημοτικό!

Υ.Γ. Άλλο οι τεχνοκριτικοί εραστές της τέχνης (ερασι-τέχνες, π.χ. Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Καζαντζάκης κλπ) κι άλλο οι ιστορικοί της Τέχνης. Άλλο Τουπαμάρος κι άλλο το μουνί της Μάρως. Έχουμε δώσει μάχες γι' αυτά τα πράγματα.

#7
Khan

Στα, και εφόσον έγραψα τεχνοκριτικός το αφήνω ως έχει εννοούμενο με την καλή έννοια, ως ερασι-τέχνης (άλλη κλασική υπερκουλτουρίαση σημείο 6, σιγά σιγά τις μαζεύουμε).

#8
johnblack

Κι άλλο οι θεωρητικοίτης τέχνης (δημιουργήθηκε πρόσφατα ένα τέτοιο Τμήμα στην ΑΣΚΤ, με ψυχολογία της τέχνης, ανθρωπολογία της τέχνης, τέχνη και ψυχανάλυση, της παναγιάς τα ράμματα).

#9
Επισκέπτης

exexexe
mia idea petaksa kai tin ekanes TEXNI \m/