Χαρακτηρισμός ατόμων που επισκέπτονται ένα συγκεκριμένο νησί του Αιγαίου (Ικαρία, αλλιώς Τζαμάικα) και οι οποίοι σεληνιάζονται καθ’ όλη την περίοδο παραμονής τους εκεί.

Για τους κατοίκους: ο όρος παραπέμπει σε φρικιό που κάνει τις άπειρες καγκουριές (κυκλοφορεί μέσα στην φρίκη, λερώνει παντού, κλέβει και φαίνεται αποφασισμένος να φέρεται σαν νεάντερνταλ όσο βρίσκεται εκεί).

Για τους ίδιους: σημαίνει εναλλακτικός, ένας μεταλλαγμένος χίππυ που το παίζει αντεξουσιαστής.

Τελευταία είναι είδος προς εξαφάνιση λόγω της ανάπτυξης του νησιού, αλλά ακόμα εμφανίζονται κάποιοι την καλοκαιρινή περίοδο.

Από Ικαριώτικο λεξικό:

γκρούβαλος = όρος για τον τουρίστα που κατασκηνώνει για μήνες στην Ικαρία, κάνει επιδρομή στα φαγητά που υπάρχουν στα τραπέζια στα πανηγύρια όταν ο υπόλοιπος κόσμος χορεύει, ενώ συνηθίζει να χοροπηδά σε ρέιβ ρυθμούς κατά τη διάρκεια του ικαριώτικου

ξένος = κάθε επισκέπτης στο νησί, Ελληνας ή μη, που όμως δεν ανήκει στην κατηγορία των «γκρούβαλων» και γι' αυτό μπορεί να απολαύσει απλόχερα την ικαριώτικη φιλοξενία

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Vrastaman

Σωστή η Amélie-ta.

#2
spydel

Χάος ντού γρούβαλοι παντού ! (απο athens.indymedia.org)

#3
Melita

Ty Satan Arm V :)

#4
Vrastaman

A savant Mr, παρακαλώ!

#5
allivegp

Στην Ικαρία δεν εγκαταβιεί μια ιδιαίτερη ομάδα κατοίκων, γνωστοί ως «ζούγκλοι», με πρωτόγονη εμφάνιση και χαρακτηριστικό τους ότι ανοίγουν τα παντοπωλεία και τις ταβέρνες τους μόνο κατά τις νυκτερινές ώρες, αστικός μύθος θέλει να διατηρείται ο φόβος των πειρατών;

#6
Melita

Καθώς και: «Va Starman» )

allivep δεν ξέρω τι εννοείς με το «πρωτόγονη εμφάνιση», δεν είναι fashion victims πάντως, αυτό είναι σίγουρο. Ο φόβος των πειρατών όντως τους είχε οδηγήσει σε διάφορους αυτοσχεδιασμούς, οι οποίοι αφορούσαν κυρίως κάποιες μεθόδους επικοινωνίας αλλά και στην επιλογή του μέρους όπου θα έστηναν τους οικισμούς τους, με βασική προτεραιότητα την απόκρυψή τους από την θάλασσα.
Το νυχτερινό ωράριο, που υφίσταται ακόμα σε κάποια χωριά, δεν έχει σχέση με τα παραπάνω αλλά οφείλεται στις πρωϊνές ενασχολήσεις τους με διάφορες αγροτικές εργασίες.
Ούτως ή άλλως γενικά οι κάτοικοι του νησιού έχουν μία πολυ ιδιαίτερη σχέση με τον χρόνο και οι ιστορίες που ακούγονται, αν και υπερβολικές, είναι κατά βάση αληθινές.
Πολύ πριν δημιουργηθούν τα πρώτα after μαγαζιά στην Αθήνα, στην Ικαρία πριν τις 2 το βράδυ στις Disco βρισκόταν μόνο ο DJ και οι μπαρμεν. Και βέβαια φεύγανε όλοι με γυαλιά ηλίου μετά.

#7
allivegp

Είχα την εντύπωση ότι ήταν αξύριστοι και ξυπόλητοι.
Τέσπα, τουλάχιστον ισχύει η ονομασία «ζούγκλοι» ;

#8
Melita

Είπαμε, αυτοί είναι οι γκρούβαλοι

#9
allivegp

όχι, ο όρος «ζούγκλοι» αναφέρεται σε ντόπιο πληθυσμό.

#10
HODJAS

Περί των συνεπειών της συγχρωτίσεως εντοπίων και αστών, κατά τας θερινάς διακοπάς (μόνον των τελευταίων), «το κορίτσι με τα μαύρα», είναι αρκετά κατατοπιστικό...

#11
allivegp

Ομοίως και το «Λεμονοδάσος» του Κ. Πολίτη.