Συντάσσεται και με το ρήμα «κατεβάζω», όπως ακριβώς και οι χριστοπαναγίες. Εξ αιτίας του γεγονότος ότι όλες οι θεμελιώδεις έννοιες του είδους έχουν αναλυθεί εδώ και μάλιστα εξονυχιστικότατα, ας επικεντρωθούμε στις δευτερεύουσες αναζητήσεις.

  1. Το παρολίγον χριστοκάντηλο:

Γαμώ τον Χριστό...φορο Κολόμβο, κατά περιπτώσεις συνεχιζόμενο με το «που ανακάλυψε την Αμερική», ιδίως όταν θέλουμε να σπάσουμε την τηλεόραση μετά από το Zito i ellas του Ομπάμια. Αξιοσημείωτη η απόλυτη ομοιότητα με την ιταλική φράση «porco cristo...foro colombo» με ίδιο ακριβώς τονισμό. Λοιποί ελιγμοί του ιδίου στυλ: γαμώ την Παναχαϊκή μου (ή και γαμώ την Παναχαϊκή Πατρών για τους παλαιότερους), γαμώ την πανακόλα, γαμώ την πανα...γείωση (ακουστικός ελιγμός).

Εκ των λατέρνατιβ εκδοχών έχουμε:

  1. Οι άγιοι

Οι άγιοι, εκτός από της ημερολογιακές / εορτολογικές τους χρήσεις, μνημονεύονται προ κάθε είδους ατυχίας. Το γεγονός της απόδοσης ευθυνών στο ανώτερο θείο προ κάποιας μερφοκατάστασης είναι ευθέως συνδεόμενο με τους αρχαίοι ημών και τα ρέστα, και τους ολύμπιους με τα ανθρώπινα πάθη, τις έριδες και τις εμπάθειες. Και εδώ όμως, επειδή οι σύγχρονοι φωτοστεφανωμένοι και εξ ορισμού αλάνθαστοι χαναναίοι έποικοι του Ολύμπου, πολλές φορές εκτός από σέβας και φόβο, εμπνέουν και δείμο, ο κατεβάζων το αγιοκάντηλο ελίσσεται, προ των πυλών της κολάσεως. Κυρίως με την χρήση των φλώρικων δυτικών σχισματικών αγίων. Γαμώ τον Άγιο Βερνάρδο / Φερδινανδο κλπ.

  1. Το μουνί και το ρυμουλκούμενο φορτίο του

Ως γνωστόν, αν στη ζωή πάρεις μηδέν, θα φταίει μια γυναίκα. Και επειδή το κακό παράδειγμα το έδωσε η Εύα, δεν θα μπορούσε να μην έχει την τιμητική της. Εκτός από το καυλαντάδικο και ελαφρώς άσχετο «Εύα, Εύα, στην πούτσα μου ανέβα», που βεβαίως αναφέρεται στον διάχυτο αμαρτωλό και απαγορευμένο ερωτισμό του ονόματος (που, για κάποιο λόγο, ουκ ολίγες φορές συνδυάζεται και με εξίσου κολάσιμο πακέτο σώμα-φάτσα-φωνή), η κυρία αυτή αποτελεί τον δέκτη του εκνευρισμού όλων των (νεο)ταλαιπωρημένων. Εδώ η Εύα δεν επιδέχεται ελιγμών καθώς δεν είναι εκδικητική ούτε τιμωρός, ούτε γενικώς μπορεί να ρίξει φωτιά να μας κάψει, ό,τι μαλακία μπορούσε να κάνει την έκανε στο μακρινό παρελθόν. Για λόγους σπασίματος της μονοτονίας όμως, η Εύα μπορεί να αντικατασταθεί με διάφορες άλλες κατεξοχήν κόρες στρατηγού και χαμηλοβλεπούσες, που ενέχουν όμως κάποιες καλά κεκαλυμμένες χάρες. Ενδεικτικά: γαμώ το μουνί της Ευανθίας / της Ευτέρπης / της Καλλιρρόης.

(γουγλοκάντηλα...)

  1. Με εχει πιασει το πνευμα των χριστογεννων γι'αυτο θελω να ζητησω μια συγγνωμη για τα χριστοκαντηλα που σου εσουρα την αλλη φορα. Αλλα μου ειχες σπασει τα νευρα αδερφακι μου.....

  2. ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΠΩΣ ΚΑΝΩ quote ΓΑΜΩ ΤΟ ΜΟΥΝΙ ΤΗΣ ΕΥΤΕΡΠΗΣ !!

  3. ''Γαμιέται ο Δίας.....και το μουνί της Ευανθίας''

  4. Γαμω τον αγιο Οθωνα μου,γαμώ!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
dubbass

αν και βλάσφημο (αινείτε Αυτοοοόν αινείτε τον Κύριοοοοον), τα συγχαρητήρια μου. πολύ καλή δουλειά και ρεαλιστικά παραδείγματα.
Μία συνώνυμη λέξη θα μπορούσε να είναι τα γαμωσταυρίδια.
keep up the good work.
cheers mate.

#2
Mr. Cadmus

Σωστός, αλλά τι τις θες τις διπλοεγγραφές αν κάνουν μπαμ...

#3
Abas

συνμουσικοσυσλανγκιστα καδμε μου, νο οφενς, αλλα δε σε πιανω με τις διπλοεγγραφες. αν εννοεις οτι το λημμα υπαρχει, λοιπον δεν υπαρχει δυστυχώς, μαλλον δεν υπηρχε. ειναι διαδεδομενο, και το γεγονος οτι αποτελεί επιτηδευμενη αλτερνατιβιά απέναντι στις χριστοπαναγίες, με έκανε να αναλύσω αυτά που ανέλυσα τελος παντων.

#4
jesus

νομίζω εννοεί ότι κ καλά έχεις διπλό λογαριασμό αμπάς κ νταμπας κ τα λες ωραία στον εαυτό σου.

#5
Abas

Jesus christ superstar!!! αν υποψιαστω τζιζα οτι μπορει ο νταμπας να ειναι το αλτερ εγκο μου, που εχει και για σημα τον ταμπακη.....δεν ξερω κι εγω τι θα κανω...(πλακα κανω νταμπας, κι εγω εχω για σημα των κωλο της αδερφης του σαλβαντορ νταλί)!!!!! τεσπα ο νταμπας δεν ειναι εγω γιατι ξερει εγγλεζικα!!!!

#6
Abas

αααα, αντε και να δωσω κανα κλου παραπανω για το νικ μου γιατι όλο εικασίες και ανατονισμοί γινονται!

1ον τονιζεται στην παραλήγουσα «Άμπας»
2ον κλίνεται κανονικότατα ό Άμπας, του Άμπα και παει λεγοντας
3ον δεν είναι δικό μου εφεύρημα (οπως συνηθισεται με τα περισσοτερα ιντερνετικα νικ), είναι το λογω χρηστικότητας επικρατέστερο παρατσούκλι μου, που χρονολογείται απο τις εποχες που ο μαυρικης εκανε υποκλοπες, ο αντωνης πηγαινε στην αλβανια, και τα παμπερς του ειδικου δικαστηριου ηταν προσφατο γεγονος (οπως βλεπετε απεφυγα να αναφερω το ονομα του επιτιμου για να μην πεσει το σαιτ, μου κοπει το ιντερνετ, μου κλεψουν το αμαξι και λοιπα)

#7
Mr. Cadmus

Α, μα έτσι αλλάζει το πράγμα. Αφού λοιπόν ορκίζεσαι στο όνομα του ακατανόμαστου ότι άλλο Abas κι άλλο dubbass, οκ... σπεκ πάντως, ωραίος ορισμός και λήμμα (5Χ4).

#8
Επισκέπτης

To πολύ αναγραμμαντείο δημιουργεί διαστροφές ;Ρ

#9
Vrastaman

Download christcandles

#10
HODJAS

Προστεθήτω!!!

#11
dubbass

ψιτ μάγκες, ήηηημαρτον με τις θεωρίες συνομωσίας.
Αλλά τώρα που το είπατε θα το προτείνω στον Abas για να φτιάξουμε κοινό προφίλ επειδή είμαι σίγουρος ότι γουστάρει ταμπάκ. α και κάτι τελευταίο (εγώ που ξέρω και εγγλέζικα,ιρλανδικά ουαλικά και σκοτσέζικα) το ψευδώνυμο διαβάζεται ντάμπμπέις
dub είναι είδος μουσικής reggae και το Bass είναι το μπάσο.
Όχι ότι θα αλλάξει κάτι ή θα με φωνάζετε αλλιώς, αλλά κουβέντα να γίνεται

#12
Khan

Δεδομένου του ήθους του σάιτ, πιθανότερο είναι να σε φωνάζουμε ραστοκώλη, βλ. και φαντομάς