Αναφέρεται στον κλασικό μποντιμπιλντερά που έχει φάει τη ζωή του στα γυμναστήρια λιώνοντας στα βάρη, αποκτώντας αφενός μεν ένα σφριγηλό σώμα, αφετέρου δε, παραμένει ευαισθητούλης και λίγο φλωράκος.

Χαρακτηρισμός για τα άτομα που θεωρούνται προστάτες των φίλων τους στις δύσκολες στιγμές (καυγάδες) εξαιτίας της σωματοδομής τους, αλλά λόγω της ευαίσθητης φύσης τους -καρδιάς πατάτας- απογοητεύουν, με αποτέλεσμα να πέφτει αρακάς.

- Χθες μας τη πέσανε, σε μένα και τον Αλέξη, κάτι αλάνια να μας ψειρίσουν στην Αθήνα, άσε φάγαμε πακέτο μαλάκα..
- Ε πάλι καλά ρε, ήσουν με τη ντουλάπα ρε, τι να σου κάνουν...
- Ποια ντουλάπα ρε, ο Αλέξης με το που τους είδε έκανε κακάκια ρε.
- Καλά ρε, 10 χρόνια γυμναστήριο πήγανε κουβάς πάλι.

(Η ντουλάπα είναι στήθος μάρμαρο, καρδιά πατάτα).

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Επισκέπτης

Tη φράση την ξέρω: Στήθος μάρμαρο, κοιλιά πατάτα κι από κάτω κρέμεται αγγούρι και ντομάτα. Η σημασία περίπου ίδια με αυτή που λές, αλλά εδώ η καρδιά πατάτα αντιστοιχίζεται με την αναφορά στην αγγουροντομάτα.

#2
betatzis

Θυμάται κανείς τον Λεολό και τον αδερφό του ;; (γαμώ τις ταινίες).

#3
agou

Ρε ξεφτίλα, τώρα είδα ότι στο παράδειγμα δεν έχεις βάλει καθόλου το λήμμα!
Αλλά είναι τόσο καλογραμμένο που δύσκολα διακρίνεται.

#4
Galadriel

Νταξ, εύκολο.

#5
vzoom

...η φράση είχε ακουστεί σε 45αράκι δισκάκι Καραγκιόζι με τίτλο «ο καραγκιόζης και το καταραμένο φίδι».. αξέχάστο...Η πίσω όψη δε είχε το «ο καραγκιόζης αστροναύτης...» όπου ακουγόταν η φωνή του εξωγήινου «σκαμπριμ σκαμπρόνια» και καραγκιόζος έλεγε «ώρε εδώ κάποιος μαγειρεύει μακαρόνια»...

#6
vikar

Η έκφραση είναι στάνταρ παλιά, θέλει λίγο ψάξιμο.

#7
deinosavros

Από μνήμης, το «στήθος μάρμαρο» υπάρχει σε διήγημα του Κονδυλάκη, «Ο Επικήδειος» ή κάπως έτσι το λέγανε, όπου προσπαθούσαν να κάνουν τον εκφωνητή του επικήδειου λόγου να γελάσει («Σκέψου να σηκωθεί τώρα ο πεθαμένος και ν' αρχίσει να χτυπάει το στήθος του και να φωνάζει : Στήθος μάρμαρο !!!») Τέτοια φάση τεσπα, δεν τα καλοθυμάμαι.