«Στη μαγειρική, πάστωμα είναι η συντήρηση τροφών μέσα σε ξύδι ή άλμη, όπως συμβαίνει κυρίως με τα παχιά ψάρια ή τις ρέγγες» (βλ. παστώνω το κοπίδι). Επίσης γίνεται και με αλάτι, χονδρό κατά προτίμηση.
Μια άλλη σημασία του Παστώματος του Σλανγκικού είναι η αποταμίευση χρημάτων και η διατήρησή τους επ' αόριστον. Χρησιμοποιείται ειρωνικά σε γνωστούς τσιγκουίνους για καζούρα!
Αλλιώς λέγεται και «Βάζω τα χαρτιά μούτρο με μούτρο».
- Κοίτα ο τσίπης σακκακιά! Το βαφτιστικό του είναι;
- Αφού ρε δε χαλάει φράγκο, μόνο για αλάτι δίνει!
(Λοξό βλέμμα και γκριματσα):
- Για να τα παστώνει ντε!
3 comments
allivegp
Τα χαρτονομίσματα συχνά στρίβονται συγκεντρικά εν έδει αλλεπάλληλων φύλλων γάρου και τοποθετούνται περιμετρικά της μέσης συγκρατούμενα από τη ζώνη του σπαγγοραμένου, και τότε λέγονται και «μασούρια».
perkins
Μασουρια δεν εφτιαχναν και με τις χρυσες λιρες τυλιγοντας τις πολλές μαζι και ραβοντας μετα το πανι που τις ειχαν τυλιγμένες;
4everDanai
το δέχονται άραγε στα ταμεία το... παστωμένο χαρτονόμισμα;;;;