Κυριολεκτικά: ο άντρας που του έχουν αφαιρέσει χειρουργικά τους όρχεις. Ειδικότερα, ο άντρας που είχε υποστεί ευνουχισμό και χρησιμοποιούνταν ως φύλακας του χαρεμιού.

Μεταφορικά: ο άντρας που, η καινούρια του γκόμενα, του έχει βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι και τον κάνει ό,τι θέλει. Ο άντρας αυτός είναι τόσο εθισμένος στην νέα του γκόμενα, που έχει χάσει την προσωπικότητά του και τις απόψεις του από την στιγμή που η γκόμενα τον βούτηξε στην κυλότα της (επειδή επιτέλους γαμάει... δεν τον νοιάζει τίποτε άλλο).

Ο ευνούχος σχετίζεται και με τον μουνόδουλο, με την διαφορά ότι ο μουνόδουλος δεν έχει σταθερή γκόμενα.

— Πόσο ευνούχος έχει γίνει ο Τζώνη ρε συ με αυτήν την Μάρθα; 'Εχει ξεκινήσει το Μουντιάλ τόσες μέρες και έναν αγώνα δεν έχει έρθει να δούμε όλοι μαζί. Άλλα έλεγε πριν 2 βδομάδες...
— Καλά, ναι... πριν 2 βδομάδες ο Τζώνη ήταν μπακούρι ρε συ και τον ξέρεις πόσο μουνόδουλος είναι.
— Επειδή τον ξέρω μιλάω, φοβάμαι ότι αυτή και το μουστάκι θα τον βάλει να ξυρίσει.

(από Khan, 01/03/14)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
allivegp

Αν θυμάμαι καλά, στην Κίνα οι ευνούχοι του παλατιού διατηρούσαν τα αμελέτητά τους σε ένα βαζάκι, καθώς ήταν απρέπεια μετά το θάνατό τους να ταφούν με ένα εξάρτημα μείον.

#2
agou

Έλειπε.

#3
Stravon

Έτσι την πατούσαν οι αυτοκράτορες και τους δολοφονούσαν οι σύζυγοι. Τις άφηναν μόνες και ανικανοποίητες με τους ευνούχους για να μην τους κερατώσουν και βγει κανένα μπάσταρδο που θα χαλούσε τη δυναστεία. Έτσι η Αυγούστα έμενε πεινασμένη και καιρό και αν γνώριζε κανέναν ξέμπαρκο έχανε το φως της και δημιουργούσε δολοπλοκίες. Το πιο έξυπνο θα ήταν η στείρωση των αυλικών και όχι ο ευνουχισμός. Συμπέρασμα: Άσε την κοπέλα να κάνει ότι γουστάρει αν θέλεις το καλό σου. Απλά λάβε τα μέτρα σου για να μην «τα λάβουν άλλοι».

#4
HODJAS

Ναι, αλλά δεν ίσχυε για όλους τους αυλικούς το μέτρο:
Στους επίδοξους γαμιάδες ταπεινής καταγωγής έκοβαν τ' αρχίδια και στους βυσματίες γόνους αρχόντων, έκοβαν την καλημέρα...

#5
Stravon

Σπάρτη αθάνατη. Ο μόνος πολιτισμός που έκανε επένδυση στο σπέρμα και το κουτούπωμα. Και να φανταστείς ότι θεωρείται συντηρητικός πολιτισμός ενώ όλοι οι άλλοι αυτοχαρακτηρίζονται προοδευτικοί.

#6
GATZMAN

@Στράβων
Σχετικά και τα μήδια 3,4 εδώ

#7
Fotis Nitsiopoulos