Προσφάτως γεννηθείς (ελέω κρίσεως) οικονομικός όρος.

Καβάντζα αποταμιευμένων χρημάτων. Μάλλον πρόκειται για συσσωρευμένα μαύρα λεφτά. Είναι το περίφημο οικονομικό λίπος που έχει να «κάψει» ακόμα η ψωρογιώργαινα. Αυτοί που ξέρουν, (οι ίδιοι που μας έλεγαν ότι όλα πάνε καλά και να μην ακούμε τους γκρινιάρηδες), λένε σήμερα χαιρέκακα ότι όταν το λίπος αυτό σωθεί, τότε θα τραβήξουμε τα σοβαρά ζόρια.

Ίσως τότε τα πράγματα θα αποκτήσουν και αληθινό ενδιαφέρον, συμπληρώνω εγώ, ο άσχετος με τα οικονομικά.

  1. Αν οι ζοφερές προβλέψεις επιβεβαιωθούν, αν τα λουκέτα πολλαπλασιαστούν, αν το διαζύγιο της τραπεζικής ολιγαρχίας από τους μικρομεσαίους οριστικοποιηθεί, το κάψιμο του “μεσαίου λίπους” θα ολοκληρωθεί μέσα σε λίγους μήνες.
    Από εδώ.

  2. Το λίπος της επαρχίας. Από εδώ

(Δεν εντάσσω τους συγκεκριμένους σχολιαστές των παραδειγμάτων στην ομάδα των χαιρέκακων που αναφέρω στον ορισμό).

βλ. και ύλη

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
patsis

Εξαιρετικό, το έχω ακούσει και προ της παρούσας κρίσης για επιχειρήσεις που επιβιώνουν μιας δύσκολης συγκυρίας: «Εντάξει αυτοί, έχουν λίπος να κάψουν, οι μικροί θα κλείσουν.»

#2
electron

Ακριβές συνώνυμο της λέξης «καβάντζα» με το τρόπο που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια, και δεν εξηγείται επακριβώς στους υπάρχοντες ορισμούς.

Μέχρι πριν την κρίση ο όρος καβάντζα, αναφερόταν σε κρυμμένα (από κάποιν/-ους) λεφτά ή περιουσία. Κυρίως το έλεγαν τζογαδόροι, ή ψιλοαπατεωνίσκοι, ή και πλούσιοι σύζυγοι. Επίσης μικρομεσαίοι επιχειρηματίες (με προσωπικές επιχειρήσεις) πάντα έβαζαν κάποια μάυρα λεφτά σε λογαριασμούς άλλων, για τον φόβο α) της εφορίας β) του φαλιμέντου, για απαιτήσεις δανειστών

πολύ ωραίος λημματοορισμός κττμγ. Τα σχόλια που κάνω είναι πιο πολύ επεξήγηση της «καβάντζας», και σε καμία περίπτωση προσθέσεις στον πλήρη οριαμό.

#3
allivegp

Μπράβο μπέτα. Πώς φαίνεται ο σλάνγκος που έχει λίπος σε λήμματα!

#4
GATZMAN

Aναγραμματιζόμενο το λίπος---->πσολι, λέξη που δημιουργεί... τον συνειρμό και δένει και με το κάψιμο του λίπους. Τυχαίο;

#5
Vrastaman

Χωρίς να θέλω να σε καπελώσω, αναγραμματίζεται και σε πίλος

#6
GATZMAN

Σουστός. Και επειδή όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη, ο πίλος (στενός σκούφος)--->κράνος, οπότε κλείνει το κύκλωμα

#8
GATZMAN

Ε... ναι !!!!!!!!!!!!!ναι !!!!!!!!ναι!!!!!!!!!!!

#9
iron

α ωραία, το είχαμε αυτό, μπράβο μπέτα!